080914 Fotboll, Allsvenskan, Sundsvall - Elfsborg: Elmin Kurbegovic, Elfsborg och Billy Berntsson, Sundsvall(C) Bildbyran - 95191

Vid den här tiden på året är det vanligt med en hel del förändringar i spelartruppen. Några spelare anländer och några spelare lämnar. En del slutar och en del går vidare mot nya utmaningar. En av spelarna vars kontrakt med IF Elfsborg går ut är Elmin Kurbegović, talangen vars senaste år förstörts av en mängd olika skador. Elfsborg.se ringde upp Elmin för en pratstund om åren i Elfsborg, alla skadorna, och hur han ser på framtiden som fotbollsspelare.

 

Elmin Kurbegović kom till Elfsborg från Hultsfreds IF redan som 15-åring och har tillhört klubben i 9 år. Genom åren har det blivit en hel del framgångar, inte minst med de olika U-lagen, men Elmin framhåller ändå en händelse utanför planen som det bästa minnet:

– När jag fick mitt A-lagskontrakt, då var man oerhört glad…

 

Elmin flyttades upp till A-laget 2006 men premiärsäsongen blev först 2008 då han medverkade i 14 matcher varav 3 från start. Tillsammans med Emir Bajrami spåddes Elmin bli en av klubbens nästa storspelare.

– I början på 2008, då kändes allt perfekt. Försäsongen gick jättebra och jag fick starta i premiären borta mot GAIS. Då kände man sig kunglig. Det var dessutom extra roligt att få spela den matchen tillsammans med Jari Ilola. När man tittade på Elfsborg som ung var Jari den stora idolen så det var kul att få spela en match tillsammans med honom. Efter det blev det ju inte så mycket speltid vare sig för honom eller mig.

 

Som central mittfältare i IF Elfsborg har konkurrensen varit hårdast möjliga de senaste sex-sju åren och det var inga dussinlirare Elmin hade att konkurrera med. Anders Svensson, Jari Ilola, Helgi Danielsson och Daniel Mobaeck, listan på rutinerade spelare var lång och det på en position där just rutinen värdesätts högt:

– Innermittfältspositionen är svår och konkurrensen där är ofta hård. Som ung spelare är det dessutom extra svårt att ta platsen då den ofta går till spelare med mer rutin. I mitt fall var det Anders och Helgi och de gjorde det jättebra så det var tufft, berättar Elmin.

 

Liksom alla andra fotbollsspelare ville Elmin gärna spela så mycket som möjligt och efter ett lyckat provspel i italienska Serie C-klubben Novara Calcio uppstod möjligheten till en flytt till Italien, en utmaning Elmin bestämde sig för att anta.

– Jag ville ha speltid och kände att det skulle bli svårt i Elfsborg. Novara hade en bra organisation för att vara Serie C och visade tydliga ambitioner för att ta steget upp till nästa division – serie B.

 

Tiden i Italien innehöll både med- och motgångar. Laget gick som tåget i tabellen och när serien väl avslutades låg man i topp, hela 14 poäng före tvåan. För Elmins del hade säsongen dock inte varit lika spikrak. Efter en hel del speltid under hösten skadade han baksida lår och blev borta flera månader.

– Egentligen berodde det lite på en kommunikationsmiss mellan mig och läkarna. Jag sa att jag hade problem med baksidan, men de förstod mig inte riktigt och trodde att jag bara var stel så de gav mig klartecken att köra på. Sen gick hela baksidemuskeln av och jag tvingades vara borta i tre månader.

Novara Calcio vann Serie C överlägset, men på grund av italienska fotbollsförbundets regler kring antalet utländska spelare kunde Elmin inte vara kvar.

– I serie B får man inte ha lika mycket utländska spelare som i Serie C så de fick nästan skicka bort halva laget.

 

Väl tillbaka i Sverige och Elfsborg kände sig Elmin stärkt av tiden i Italien och inför säsongen 2011 siktade han på att äntligen få visa boråspubliken vad han går för. Det blev dock allt annat än en lyckad säsong. Redan under försäsongen började skadehelvetet, ett helvete som gjorde att Elmin i princip missade hela försäsongen. När Elmin väl kämpat sig tillbaka till fotbollsplanen var olyckan framme igen under en träningsmatch mot Malmö FF.

– Jag gjorde egentligen inget speciellt, leden bara gick av.

 

Det trasiga ledbandet innebar operation hos Leif Swärd och en längre tids rehabilitering. Elmin upplever dock att säsongen, trots alla skador, gett honom en hel del viktiga erfarenheter:

– Det är klart man lär sig. Jag har blivit lite smartare i vissa dueller och sedan har jag lärt mig hur jag ska träna för att förebygga vissa skador. De skadorna jag haft har varit och jag har lärt mig hur jag ska undvika dem. Förhoppningsvis kommer de inte tillbaka.

 

Elmins kontrakt med Elfsborg gick ut i slutet av november 2011 och tiden i Elfsborg är därmed över – för den här gången. Det uteblivna elfsborgskontraktet till trots, 24-åriga Elmin har nämligen långt ifrån gett upp hoppet om en fortsatt karriär som fotbollsspelare, och kanske återvänder han en dag till Elfsborg?

– Det hade varit det optimala, att få komma tillbaka om några år. Jag ser positivt på framtiden och hoppas kunna få komma till en bra klubb även om inget är klart ännu.

 

Ja, har du någonting på gång?

– Ingenting är helt klart, men jag hoppas att min agent Martin Klette ska hitta någon bra lösning. Det är nu han behövs, det är lätt att ha en agent när det går jättebra, haha.

 

Vad för typ av klubb skulle du vilja hamna i?

– Det är svårt att säga, framförallt handlar det om att få speltid och utvecklas. Jag är 24 år och har inte fått spela kontinuerligt på ett tag, det behöver jag få göra nu. Får man bara spela kontinuerligt så kommer det andra sen. Jag hoppas få vara den som är i fronten och styr och ställer, det känns viktigt för att ta nästa steg.

 

Trots skadorna, den stenhårda konkurrensen och den begränsade speltiden är Elmin glad för allt han lärt sig i Elfsborg. Just den hårda konkurrensen tror han också är till hans fördel när han nu ska hitta en ny klubbadress:

– Att peta Anders Svensson är inget man gör varje dag och det tror jag de flesta klubbarna har förståelse för. Jag hoppas kunna göra det bra i ett lag där konkurrensen inte är lika hård.

 

Det är inte bara Elmin som är glad för hans tid i klubben. Från Elfsborgs håll är känslan ömsesidig och klubbdirektör Stefan Andreasson är den förste att önska Elmin ett stort lycka till i framtiden:

– Om vi någon gång skall ta i med stora ord om en personlighet så är det med Elmin, en helt fantastisk kille. Hoppas verkligen att han hamnar i rätt klubb nu och kan fortsätta utvecklas. Sedan skulle ingen vara gladare än vi om han någon gång kan återvända till IF Elfsborg, säger Stefan Andreasson.

 

Ibland behöver man ta ett steg tillbaka för att kunna ta två framåt. Låt oss hoppas att så blir fallet för Elmin Kurbegović. Och vem vet, kanske får vi en dag se honom i den gulsvarta tröjan igen…

 

Av: Jonathan Ulenius
jonathan@elfsborg.se