Det var dags för årets viktigaste match i U21 Allsvenskan, den avgörande slutspelsmatchen i SM-gruppspelet mot IFK Norrköping på bortaplan. 

Ni har förmodligen redan läst om Elfsborgs supervecka där det vankas oerhört viktiga matcher för samtliga elitlag. Först ut – en helt avgörande match mot IFK Norrköping om vem som skulle gå till SM-final. I en mycket jämn tabell skulle avgörandet ske – Elfsborg låg etta men Norrköping skulle vid vinst gå om och knipa gruppsegern, så även SM-finalplatsen. Elfsborg hade också revansch att utkräva efter förlust på Borås Arena tidigare i gruppspelet. Ett oavgjort resultat skulle kunna räcka beroende på resultatet mellan Brommapojkarna och Malmö FF, men vid seger var finalplatsen klar.

Det blev också en händelserik öppning där bägge lagen skapade varsin vass chans redan första minuterna, men sedan var det spelmässigt en ganska jämn match. Likt A-lagens spelfilosofi ville bägge lagen ha mycket boll, rulla runt och skapa ytor för sig själva. Det bjöds inte på en mängd av målchanser, men i slutet tog Norrköping ledningen på stopptid i den första halvleken.

– En jämn första halvlek men inte jättemycket målchanser. Vi har ett par skott och de ett par inlägg som hotar, men sedan har vi en olycklig minut. Först ett straffläge för Per Frick, sedan en omställning där vi inte är tillräckligt rejäla på inlägget och så blir det mål, säger tränare Jesper Bengtsson.

Bägge lagen skapade heta chanser

Andra halvlek inleddes sedan med en jakt på kvittering och det tog bara tio minuter innan bollen satt i mål. Rami Kaib hittade in med ett inlägg till Per Frick, en halvvolley senare var kvitteringen ett faktum. Elfsborg hade något mer bollinnehav men sista kvarten var IFK Norrköping tvungna att lyfta upp och gå för ledningsmålet. Gulsvart skapade sina chanser, bland annat Viktor Götesson frispelad men Vaikla klarade i IFK-målet. Ramsus Rosenqvist hade ett ribbskott, men i slutet skulle det bli svettigt värre. Norrköping skapade två frilägen på stopptid, ett gick utanför och ett rakt på David Olsson i Elfsborgsmålet.

– Den andra halvleken styr vi fullständigt, vi kvitterar och har ytterligare lägen. Sista kvarten chansar de lite och lyfter mycket, de har ett par jättelägen som kommer till på lite slumpartat sätt. Vi spelar en bra defensiv, vilket var nummer ett i slutskedet, men hade vi haft lite mer skärpa kunde vi utnyttjat något av våra omställningslägen – för de hade inte mycket folk hemma i deras försvar, fortsätter Jesper.

Elfsborgs öde i andras händer

Nu ligger inte avgörandet längre i Elfsborgs händer. De har gjort vad de kan och är nu på en förstaplats i SM-gruppspelet, det vill säga finalplats. Dock kan Brommapojkarna knipa förstaplatsen, men då ska laget åka till Malmö på måndag, den 24 oktober, och vinna med tre mål.

– Det är inte i våra händer nu men vi kan bara fokusera på vårt, vi har A-lagsmatcher och sedan viktig semifinal med U19 på lördag. Sedan får vi se, avslutar Jesper.

 

IFK Norrköping – IF Elfsborg 1–1 (1–0)

David Olsson – Christopher McVey, Anders Randrup, Ibrahim Dresevic, Rami Kaib – Liridon Gashi, Simon Olsson, Thomas Kind Bendiksen, Rasmus Rosenqvist – Per Frick, Viktor Götesson

Ersättare: Oscar Baggesen-Gyllunger, Gustav Henriksson, Sebastian Loyola Nydén, Oscar Iglicar Berntsson, Arian Kabashi