Det blev en tajt och jämn drabbning på Borås Arena när SM-semifinalen i U19 Allsvenskan skulle avgöras, där Elfsborg till sist stod som segrare. Nu väntar SM-final!

Elfsborg gick obesegrade genom U19 Allsvenskan Södras 26 omgångar och parkerade till slut på en trygg förstaplats. Det tog laget till SM-semifinal mot serietvåan i U19 Allsvenskan Norra, det vill säga Hammarby IF. Två lag som gått ganska jämnt under säsongen skulle nu mötas på Borås Arena.

Första halvlek blev också i mångt och mycket som hemmalaget ville. Laget tog tag i spelet, skapade chanser och Simon Olsson kunde i den 23′ minuten sätta in 1–0 till Elfsborg, ett resultat som stod sig in i halvtidsvilan. Matchen igenom var spelmässigt jämn, Hammarby och Elfsborg ville båda spela runt bollen för att komma till chanser. Efter en bra period kom också kvitteringen i 65′ minuten när en Hammarby-spelare sköt ett inlägg via Elfsborgsspelare och in i mål.

Förlängning i jämn drabbning

David Olsson i Elfsborgsmålet fick sträcka ut vid några tillfällen, Elfsborg var inte ofarliga men hade svårt att hota i avslutet. En gyllene chans kom i matchens sista ordinarie minut när Elfsborg fick en frispark strax utanför straffområdet, men nicktouchen gick utanför. 1–1 vid ordinarie matchtids slut och därmed väntade 2 x 15 minuter förlängning.

Elfsborg lade då i en högre växel och tog tag i spelet direkt. Efter ett rörligt anfallsspel kunde Elfsborg ta ledningen i den första förlängningskvarten, efter att Marokhy N’Dione snyggt blivit frispelad i 102′ minuten. I den andra förlängningskvarten kunde sedan Elfsborg spela på sin ledning lite mer, Hammarby jagade kvittering och Elfsborg fick då ytor att gå på omställningar och försöka punktera matchen. I slutet av förläningen fick Hammarby bra press, men gulsvart var stabila och stod rätt trots att flertalet frisparkar och hörnor seglade in i straffområdet. Trots det skapades inga fler heta målchanser och Elfsborg kunde efter 120 spelade minuter sträcka armarna i skyn och blicka fram mot SM-final!

Tränare Sanel Duzel summerar på följande sätt:

– Vi drabbas av sent avhopp när Hugo Svensson meddelar att han blivit skadad kort inpå matchen, och 40 minuter in i matchen får vi vår andre anfallare Arian Kabashi skadad. Därför är den här segern än starkare. I första halvlek har vi bra koll och får ett fint mål när Kabashi spelar fram Simon Olsson, sedan har vi fullständig koll. Sedan får de lite halvchanser utifrån i andra och gör även 1–1 lite olyckligt via vår spelare, men gör vackert 2–1 i förlängningen. Sett över 120 minuter är det en bra U19-match där vi har med oss den lilla turen vi haft säsongen igenom och står som segrare.

I SM-finalen  är det Malmö FF som kommer stå som motståndare. Detta efter att MFF besegrat Brommapojkarna på bortaplan och nu blir det då final mellan de två kombattanterna i tabelltoppen av U19 Allsvenskan Södra. Finalen kommer spelas på bortaplan under kommande helg.

– Malmö är Malmö, det är ett bra fotbollslag men vi får åka ner igen och försöka vinna, vi har 27 raka matcher utan förlust nu  – nu siktar vi på 28, avslutar en nöjd tränare.

IF Elfsborg – Hammarby IF FF 2–1 (1–0) efter förlängning 1–1 efter ordinarie tid

David Olsson, David Andersson, Ibrahim Dresevic, Gustav Henriksson, Oscar Iglicar Berntsson, Arian Kabashi, Chris Makindu, Christopher Mc Vey (K), Simon Olsson, Mergim Shala, Mattias Özgün
Ersättare: Oskar Baggesen-Gyllunger, Mattias Jansson, Marokhy Ndione, Filip Schyberg, Anton Thorsson, Mervan Trncic, Adrian Zeka