Elfsborg U19 föll tungt i SM–finalen borta mot Malmö.
Trots att det naturligtvis smärtar för stunden ska man komma ihåg att U19 stått för en fantastisk säsong och ska hyllas därefter.

Det var så äntligen dags för SM–final för Elfsborgs U19–lag som under säsongen lyckats med den fantastiska bedriften att spela hela serien utan att förlora en enda match.
På plats på Malmö IP mot MFF var gästande IFE som hade mest boll till en början, men hemmalaget Malmö som fick den första farliga chansen när åtta minuter hade spelats. Den gången gick avslutet inifrån straffområdet utanför, och den första halvleken skulle fortsätta på ett snarlikt sätt där Elfsborg vann bollinnehavet men Malmö skapade mest.
Bäst läge i gulsvart fick Arian Kabashi i den 14:e minuten, men anfallarens nick gick tätt utanför målet.

Elfsborg pressade högt och bra, bytte positioner för att förvirra Malmö och tryckte på med många gånger fem man uppåt för att tvinga fram misstag i MFF:s backlinjen, men i ett hemjobb från just en sådan upptryckning kom matchens olyckligaste sekvens för Elfsborgs del. Rami Kaib blev liggande på offensiv planhalva efter en smäll mot käken, domaren blåste inte för frispark utan lät spelet fortgå och det ledde fram till en hörna för MFF. Medan Kaib fick vård vid sidan av planen kunde Malmö lägga sin hörna och på den gjorde också Teddy Bergqvist 1–0 till sitt lag och därmed hade Malmö tagit ett fast grepp om SM–finalen.

Den andra halvleken kunde tyvärr inte ha börjat på ett sämre sätt för Elfsborg än vad den gjorde. Malmö fick utdelning två gånger om inom loppet av tre minuter i den andra halvlekens inledning. I mycket misstänkt offsideläge efter en hörna kom 2–0 och bara någon minut senare även 3–0 efter styrning på en Elfsborgsförsvarare.
Naturligtvis blytungt på alla sätt för Elfsborg och det sista man behövde för att kunna ta sig in i matchen igen, och det fortsatte på ett liknande, frustrerande vis. Elfsborg ägde bollen betydligt mer än Malmö men fick aldrig riktigt till det låd en sista tredjedelen av planen. Försök efter försök motades bort av ett försvarande MFF som av naturliga skäl inte var alltför intresserade av att bjuda upp till en offensiv fotbollsdans.

Men ett försök, det gjorde verkligen Elfsborg. Starke anfallaren Hugo Svensson byttes in med knappt 25 minuter kvar att spela och man pressade uppåt i planen allt vad man hade. IFE tuggade på men Malmö backade hem och centrerade sitt försvarsspel, så Elfsborg lyckades aldrig sippra igenom hela vägen fram till mål. Rami Kaib reducerade till 3–1 i den 91:a matchminuten, men det var tyvärr försent för en sista forcering.
Chockstarten på den andra halvleken blev dessvärre helt avgörande, och Malmö vann SM–finalen mot ett Elfsborg som trots förlusten kan se tillbaka på sin säsong som något fantastiskt.

SM–FINAL U19
Malmö FF – IF Elfsborg 3–1 (1–0)
Mål: 1–0 (31) Teddy Bergqvist, 2–0 (46) Isak Redzic, 3–0 (49) Isak Redzic, 3–1 (90+1) Rami Kaib
Elfsborgs startelva: David Olsson – Christopher McVey (K), Gustav Henriksson, Ibrahim Dresevic, Rami Kaib – Oscar Iglicar Berntsson, Simon Olsson, Chris Makindu (67), Mattias Özgün – Mergim Shala, Arian Kabashi
Ersättare: Oskar Baggesen-Gyllunger, David Andersson, Marokhy Ndione, Filip Schyberg, Hugo Svensson (67), Anton Thorsson, Mervan Trncic