Det var dags för SM-final i Juniorallsvenskan när IF Elfsborg tog emot Hammarby IF i U17 Allsvenskans slutspel. En tajt och jämn match väntade – något det också blev med ett oerhört snöpligt slut.

Såväl Hammarby som Elfsborg blev tvåa i respektive U17 Allsvenska, vilket tog de båda till SM-semifinal. Under förra helgen avgjordes semifinalerna där Marokhy N’Dione blev stor hjälte för Elfsborg. Hans 0–1 i 86′ minuten på bortaplan mot Djurgården gav Elfsborg segern och finalplatsen. Även Hammarby vann sin bortamatch när de var på besök i Helsingborg. Trots ledning strax före paus från Helsingborg vände Hammarby på steken i andra halvlek och vann med 1–2. Nu skulle de båda göra upp om SM-guldet på Borås Arena.

Den första halvleken blev också en jämn historia. Två lag med bra defensiv hade i mångt och mycket ett ställningskrig om vem som skulle ta initiativet i matchen. Ett par halvchanser skapades men det var först efter halvtimman spelad som de heta chanserna kom. Kevin Jarrett på Hammarbys högerkant kom loss vid ett par tillfällen, hade en boll som dansade runt mållinjen, men i den 32′ minuten låg han bakom Hammarbys ledningsmål. Med en riktigt vacker piruett gick han runt sin försvarare, hittade in till Marcus Mittander som satte in 0–1.

Det tog dock inte lång tid innan kvitteringen kom. Bara tre minuter senare var det Eduart Iljazi som utmanade på Elfsborgs högerkant, ryckte sig upp i banan och blev nergjord i straffområdet, vilket gav straff. Adrian Zeka gjorde inget misstag och därmed var 1–1 ett faktum. Spelet fortsatte tämligen jämnt efter målet och lagen fick därmed nöja sig med oavgjort i halvtidsvilan.

Matchen fortsatte väga i andra halvlek

Inledningen av den andra halvleken startade tempostarkt där Elfsborg tog initiativet, men chansmässigt var det fortsatt ganska skralt förutom Anton Thorsson som drog till en boll, men avslutet strax utanför i den 50′ minuten. Bägge lagen låg bra i sina positioner men andra halvlek bjöd på fler misstag i passningar än den första. Inget av lagen fick heller någon längre press på motståndarna utan istället halvchanser. Adrian Zeka hade med tjugo minuter kvar ett bra läge när han fläkte sig fram, men bollen strax utanför stolproten.

Desto längre matchen gick ju närmre kom de båda en förlängning. Inget av lagen hade någon större brådska med att göra något byte med förlängningen i beaktande, men Hammarby gjorde ett i slutskedet. Elfsborg hade chans i slutet, men det blev Hammarby som fick sista ordet. På stopptid hittade Kevin Jarrett fram mot Marcus Mitander. Den starke anfallaren avancerade och hittade rakt över till Samouil Izounteouemoi som inte gjorde något misstag. Hammarbys målkung för säsongen satte 1–2 med bara sekunder kvar. Elfsborg försökte lyfta allt, fick in en boll i straffområdet som rensades undan och matchen var därmed förlorad.

Elfsborg får summera en riktigt bra säsong med en snöplig avslutning i SM-finalen, men ett guld i Gothia Cup, ett silver i ligacupen och även ett SM-silver är något att vara riktigt stolt över – så en stor eloge till killarna i U17-laget, framtiden ser väldigt ljus ut!

IF Elfsborg – Hammarby IF 1–2 (1–1)

1. Tim Rönning, 2. Jacob Ejerblad, 3. Adrian Zeka, 4. Filip Schyberg (K), 6. Joakim Engström, 7. Eduart Iljazi, 9. Marokhy Ndione, 11. Prince Isaac Kouame, 14. Anton Thorsson, 15. Danijel Ramadanovic, 19. Tim Stålheden
Ersättare: 5. Samuel Rundqvist, 10. Marcus Ejerblad, 12. Johannes Vedin, 16. Mentor Kelmendi, 17. Arlind Kutllovci, 18. Jesper Sandberg Hesselgren, 23. Melwin Schultz