I helgen har Skandinaviska mästerskapen för U19-lag avgjorts i Göteborg, där IF Elfsborg slutade fyra och därmed blev bästa svensklag.

För första gången har det spelats Skandinaviska mästerskapen för U19-lag. För två veckor sedan spelade IF Elfsborgs U-trupp två gruppspelsmatcher där gulsvart föll med 3-1 mot Rosenborg och sedan förlust 2-3 mot Odense BK. Truppen slickade såren på hemmaplan och tränade vidare inför denna helgens avgörande matcher. Först sista gruppspelsmatchen på fredagen när norska Molde FK stod för motståndet. Elfsborg var då piskade att vinna med 3-0 för att nå bronsmatch i turneringen.

Christopher Mc Vey satte tidigt ledningsmålet och David Andersson kunde sedan ta tillvara ett misstag i den norska backlinjen och enkelt skjuta in 2-0. Det var lite oklart om det räckte med tvåmålsseger eller tre, då var det lika bra att göra ett tredje också, men det satt hårt inne. I 90′ minuten satte sedan Arian Kabashi förlösande 3-0 och därmed bronsmatch på söndagen för gulsvart.

För motståndet stod då norska Vålerenga IF i en bronsmatch med mycket offensiv lust där bägge lagen verkligen gick för segern men det var mållöst in i pausvilan. I andra halvlek tog sedan Vålerenga ledningen genom Sander Werni, men bara sekunder senare kvitterade Arian Kabashi och återigen var kampen öppen om bronsmedaljen. Dock var det Mats Andersen i VIF som kunde nicka in ledningsmålet efter en fast situation, något som också blev matchens sista.

Elfsborg fick därmed en hedrande fjärdeplats och blev bästa svensklag i turneringen. FC Midtjylland vann finalen mot Rosenborg och kunde därmed stå som historiska första segrare i turneringen som direkt efter avslutningen utvärderades som mycket positiv:
– Det har varit en jätteframgång. Det finns ett behov av den här formen av utbyte. Våra klubbar håller hög klass, därför är det kul att se att det är jämna matcher, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

Slutresultat i placeringsmatcher och slutställning:

Resultat finaldagen av den Skandinaviska U19-turneringen:
Plats 7-8: BP – Molde 2-4
Plats 5-6: Malmö – Odense 4-1
FINAL: Midtjylland – Rosenborg 2-0
Bronsmatch: Vålerenga – Elfsborg 2-1

Slutställning:
1. Midtjylland (DEN)
2. Rosenborg (NOR)
3. Vålerenga (NOR)
4. Elfsborg (SWE)
5. Malmö (SWE)
6. Odense (DEN)
7. Molde (NOR)
8. Brommapojkarna (SWE)