Under måndagen genomfördes två studiebesök på Borås Arena med grupper av nyanlända ifrån utbildningsföretaget Hermods. Studiebesök hos IF Elfsborg är en del av föreningens samhällsarbete i Vi Tillsammans.

Två grupper, en på förmiddagen respektive eftermiddagen, var under måndagen på besök hos IF Elfsborg. Det skiljde i språkkunskaperna men intresset för att besöka arenan var stort. Deltagarna fick gå ut och känna på planen, besöka restaurang- och presskonferens-ytor. Många hade frågor om vad för slags arbeten som en förening erbjuder, hur barn ska gå till väga för att börja spela fotboll i en förening och vad som krävs för att bli spelare i A-laget. Besöket blev en möjlighet att prata svenska och diskutera fotboll i allmänhet som en del av gruppernas språkträning och introduktion i det svenska samhället.

Eric Sjölin är en av två anställda hos IF Elfsborg som arbetar med Vi Tillsammans, föreningens verksamhetsområde i samhället
– Varje år genomför vi mängder med besök ute i skolor och föreläser om föreningens värdegrund och vår roll i samhället. En stor del av vårt arbete handlar även om att bjuda in alla intresserade grupper, som skolor, föreningar och boenden till Borås Arena för att visa upp vår verksamhet. Vid flera tillfällen har vi nu haft grupper av nyanlända vuxna, kopplade till Hermods utbildningar, som besökt oss och vi har kunnat bjuda på matchbiljetter till de som senare vill besöka en allsvensk match.

För IF Elfsborg är det här ett tillfälle att bidra till att introducera nyanlända i det svenska föreningslivet. En del av fotbollens storhet är intresset som finns världen över, det går alltid att hitta saker att prata om och enas kring, när man delar samma intressen. Som nybliven boråsare vill vi att fotbollen och IF Elfsborg ska vara en samlande kraft som alla kan känna sig delaktiga i och vara stolta över. Arbetet med LikaOlika, där IF Elfsborg och Guliganerna erbjuder gratis matchbiljetter till nyanlända, är till exempel ett resultat av vårt integrationsarbete under de senaste åren.

 Vill du läsa mer om Vi Tillsammans? Följ den här länken.