A-lagets assisterande tränare Janne Mian befinner sig just nu med A-truppen i Spanien. Nyligen förlängde han sitt kontrakt med IFE med två år och förstärker nu vid sidan av sin roll i A-laget även ledarteamet runt U-truppen. Dessutom tar han ett grepp kring scoutingen av nya spelare.

Janne Mian kommer vid sidan av sitt uppdrag som assisterande tränare i A-laget, även att delta vid två till tre träningar per vecka med U-truppen samt coacha U21 vid match. Tanken är att han ska fungera som en bro mellan A- och U-trupp, följa A-lagets lärlingar i bägge deras miljöer för att skapa bästa tänkbara utveckling samt stötta Jesper Bengtsson i hans arbete.
-Vi ska bygga ett starkare team runt U-truppen – jag, Jesper Bengtsson och Sanel Dusel. Jag känner redan enorm glädje att vara med och bedriva träningar tillsammans med dem, vi kommer bli ett bra team och dessutom är det väldigt kul att jobba med de unga spelarna som ger mycket energi, säger Mian vars arbete tillsammans med Bengtsson och Duzel mycket handlar om att på bästa sätt förbereda spelarna för steget upp till A-truppen.

– Vi vill få spelarna att förstå vilket stort kliv de ska ta in i den  professionella världen som fotbollsspelare och vad som krävs för att ta sig hela vägen. Det är oerhört viktigt med rätt kost, sömn, träning, hur man mentalt ställer in sig på att ta det här steget. Det är en tuff utmaning som kräver att man ligger i för att lyckas. U-spelarna har på många sätt en krångligare vardag än A-lagsspelarna med skola, morgonträningar, eftermiddagsträningar, läxor, det är en kämpig tid i livet att få ihop allting och vi ledare har ett oerhört ansvar här, att sy ihop teamet och stötta de unga spelarna som lägger all sin tid på detta, säger Mian.

Han är övertygad om att kommunikation i allt högre grad mellan spelare och teamet runt laget med tränare, fystränare, sjukgymnaster påverkar spelarna i positiv riktning. Regelbundna, individuella samtal med uppföljning på vad spelarna vill förbättra – skott, passningsspel, huvudspel etcetera ska utvärderas var tredje månad. Mian ser dessutom vikten av att ha koll på hur spelarna mår rent mentalt, att som ledare ta sig tid att lyssna. Janne Mian som jobbade nära ihop med Klas Ingesson är dessutom fast besluten att jobba vidare i Klas anda, fortsätta sprida hans inställning och värderingar.
– Det innebär att förankra de värderingar han stod för och som också vi som förening vill stå för – att vi jobbar hårt för varandra, har rätt inställning och hög ambition i att bli professionella yrkesmän, att vi är hängivna och har en vilja att sätta saker och ting åt sidan för vårt yrke, att nå dit vi vill. Samtidigt innebär Klas-andan mycket ödmjukhet, glädje och medmänsklighet, så som Klas var. Det var alltid mycket humor och glädje kring honom, säger Mian.

Utöver rollen som assisterande tränare i A-laget och ledaruppdraget i U-truppen tar nu Mian även ett grepp kring scoutingen, dels av nya spelare till A-truppen dels av kommande motståndare.
-Vi vill bygga upp en bank, ett kartotek över spelare som vi har riktigt bra koll på, så den dagen vi behöver en ny spelare kan vi snabbt plocka fram ett antal intressenter. Vi kollar främst på spelare i våra nordiska grannländer, i Superettan och Allsvenskan. Det är oerhört viktigt med bra scouting, att skapa en bra överblick och få hit spelare som passar in i Elfsborg, säger Mian och poängterar att den största scoutingen dock sker internt.
-Det är den största prioriteringen, vi vill och ska ha många egna produkter i Elfsborg.

Han ser fram emot sin nya roll, en möjlighet att få jobba med unga spelare, scouta olika länder och bygga upp ett kartotek som kan leda klubben vidare.
-Jag har skrivit ett nytt kontrakt på två år och den här rollen passar mig väldigt bra just nu. Under två år hinner man dessutom göra ganska mycket som sedan kan utvärderas, det känns bra.

Janne Mian kom som fystränare till IFE 2013. 2014 blev han huvudtränare i ett team där Klas Ingesson var manager, Mian huvudtränare och Peter Wettergren assisterande tränare. Sedan 2015 har Mian vid sidan av Magnus Haglund varit assisterande tränare tillsammans med Mance Miljanovic.