Idag fyller IF Elfsborgs sportchef ungdom tillika tränare för U17, Tony Lundqvist 60 år!

Stort grattis på dagen Tony!
– Tack så mycket, tiden går….

Ja, verkligen, det är svårt att tro att du är 60 år! Är det en milstolpe av något slag för dig?
– Nej, jag tycker alltid att alla har sagt när man fyllt jämt – 30, 40, 50 att det ska vara milstolpar och kriser men det har jag tack och lov aldrig upplevt. Givetvis har jag haft andra kriser i livet precis som alla andra men aldrig åldersrelaterat. Självklart är jag inte lika pigg som när jag var 40 men någonstans har man kommit till sans och är tacksam för det man är och har.

Du har varit i IF Elfsborg sedan 1996. Hur ser du på ditt jobb idag kontra för 10-15 år sedan?
– Jag brinner definitivt fortfarande för det jag och vi gör, absolut, men idag hittar jag andra saker, bortom resultatmålen för att trigga igång mig själv. Exempelvis tänker jag mycket på hur vi ska få ihop gruppen och få killarna att växa istället. Den personliga utvecklingen för killarna är oerhört viktig för mig. Vårt mål är såklart att ta upp spelare till A-laget men på vägen är det oerhört viktigt att jobba med delmål. När killarna är 15-16 år klarar de inte att bara prata allsvenska och A-trupp, utan då måste vi motivera med delmål såsom SM, Gothia och så vidare.

När man pratar med spelarna, framför allt de som värvats hit som 16-åringar så hyllar de dig och ser dig som en extra-pappa, någon som alltid finns där om de vill prata, om det är kämpigt och så vidare. Hur känns det att får höra det?
– Det värmer oerhört att höra och gör mig väldigt stolt. Jag känner väldigt mycket för de här killarna och de är en stor anledning till att jag är med som tränare i U17. Jag anser att det är oerhört viktigt för killarna och föreningen att jag som värvar hit dem också är med och tar emot dem, träffar dem i vardagen. Det blir enorm skillnad när man kan snacka på vardagsbasis i omklädningsrummet och inte bara när de vill något och kommer och knackar på dörren på kontoret.

Vad motiverar dig idag?
– Jag motiveras väldigt mycket av att se killarna växa och må bra som människor. Likadant gläds jag oerhört när man träffar gamla spelare efter det att de har slutat hos oss, när de kommer fram och kramar om en och säger ”Tänk Tony vad bra vi hade det”. Även de som inte blev proffs eller tog sig hela vägen till A-truppen men som blev bra människor, fick en bra utbildning i livet med ordning och reda hos oss, då mår jag bra och det driver mig.

Vad är den stora skillnaden mellan Tony 60 år och Tony 40 år? Har du några bra visdomsord?
– Jag är mycket lugnare idag! För 20-30 år sedan varvade jag igång på vad som helst men idag väljer mina strider, tar de som är värda att ta, de andra låter jag vara. Det är lätt att det blir klyschigt men att stå stadigt med fötterna på jorden och vara sig själv är något som alltid är bra att ha med sig. Och inse att livet går upp och ner för så är det, gråt och skratt, glädje och sorg. Jag blir alltid misstänksam när jag hör människor som säger att allt bara är bra och fantastiskt. Så är det inte, livet är en berg- och dalbana och livserfarenhet gör att man inser att det gäller att hitta nån sorts balans där man mår rätt bra, vilket jag har gjort, definitivt.

Fem år till vad som kallas den allmänna pensionen, hur tänker du kring det?
– Nej, nej, jag tänker jobba åtminstone till 67. Jag brinner fortfarande för det här och vill fortsätta utveckla verksamheten. En del människor känner att de vill varva ner i min ålder men så känner absolut inte jag, inte nu i alla fall. Vi är ju mitt uppe i den här resan, vi ska fortsätta att jobba på!

Då så, stort grattis igen bästa Tony. Hur firar du?
– Tack, ikväll blir det lite kalas med barnen, min fru och mina föräldrar. De är fantastiska, Börje och Berit. De bakar och fixar och säljer fika på alla våra U-matcher, härligt! I morgon (läs idag reds anm) åker jag och min fru till Teneriffa en vecka.

Tony Lundqvist kom till IF Elfsborg 1996 och har varit drivande i arbetet med att bygga upp föreningens ungdomssektion. När han började för 21 år sedan fanns det fem ungdomsspelare i IFE. Idag finns omkring 300 spelare i talang och elitlagen, från P8/F8 till U21. IF Elfsborgs elitlag tillhör den absoluta Sverige-eliten och 2016 tog sig samtliga U-lag till SM-slutspel varav tre av fyra spelade SM-final.