Elfsborg gjorde jobbet mot Ytterhogdals IK och vann komfortabelt med 3–0 efter två mål av Daniel Gustavsson och ett av Viktor Prodell.
Inför den avslutande omgången som spelas om en vecka leder nu IFE sin grupp i Svenska Cupen.

Elfsborg tågade tillsammans med sina värdar Ytterhogdal in i ett mäktigt fotbollstält som inte så lite påminde om en flygplanshangar. Ännu mer imponerande var de cirka 40 tillresta guliganer som fixade en förträfflig inramning och stöd till de gulsvarta spelarna. En eloge till supporterhjältarna som tagit sig de 73 milen från Borås till Ljusdal för att stötta på plats.
När matchen startat blev det väldigt snabbt väldigt tydligt hur det skulle komma att se ut. Ytterhogdal ställde upp med en 5–3–2–formation där bland annat tre mittbackar gjorde sitt allra yttersta för att göra livet så surt som möjligt för Elfsborgsspelarna.
Medan Ytterhogdal ställde sitt lag i princip i knäna på sin målvakt och utövade igelkottsförsvar med de eventuella kontringarna som följd var det Elfsborg som hade i stort sett all boll under de första 45 minuterna. Exempelvis så fick Elfsborgsmittbacken Joakim Nilsson vid ett flertal tillfällen helt enorma ytor uppåt i banan, han kom så långt som bara några meter utanför offensivt straffområde, vilket inte direkt tillhör vanligheterna.

Chanserna började trilla in efter ett par minuters tid, och närmast kom Daniel Gustavsson, Jesper Karlsson och Viktor Prodell men ingen av dem lyckades få hål på Ytterhogdal.
Hemmalaget täckte skott för en hel säsong under den första halvleken och offrade sig skoningslöst vid många tillfällen, men känslan var hela tiden att Elfsborg trots allt skulle få hål innan pausvilan.
I den 41:a matchminuten kom också utdelningen när Jesper Karlsson drev upp bollen i fart, passade en djupledslöpande Viktor Prodell som i sin tur hittade in till en helt fristående Daniel Gustavsson som bara kunde raka in bollen i mål från kort avstånd. Viktigt mål och skönt med ledning i paus, såklart.

Det var ett något annorlunda scenario som inledde den andra halvleken. Ytterhogdals spelare var inte fullt lika fragdatuggande, tempot var från början något lägre och Elfsborg hade nästan ännu mer kontroll. Efter fem minuter slog Daniel Gustavsson till för andra gången denna dag och gav sitt lag ett skönt tvåmålsförsprång. Målet var det sjunde från ”DG” på tre matcher i Svenska Cupen 16/17, för minns väl att han gjorde hela fyra stycken när Elfsborg slog Gauthiod på bortaplan med 7–0 sommaren 2016.
I den 65:e minuten fick vi se ännu en A–lagsdebut från en spelare ur de egna leden då Arian Kabashi ersatte Jesper Karlsson, och Kabashi hann med sitt frejdiga spel uträtta en hel del under de 25 minuter han befann sig på planen. Han fick till och med ett kanonläge att göra mål, men det stenhårda skottet från kort avstånd gick strax över ribbans överkant.
0–3 kom i den 74:e minuten och gjordes av Viktor Prodell som på sitt patenterade sätt såg till att vara på rätt plats vid rätt tillfälle inne i straffområdet och med ett distinkt avslut göra mål.
Det kunde och borde ha blivit minst ett mål till från Prodell då han strax efter 0–3 lade en straff som dock tog i stolpen och mot slutet av matchen gick hans avslut på fritt mål i stolpens innerkant och sedan försmädligt rakt i målvakten Charlie Bryans famn.

Klar seger med 3–0 mot Ytterhogdal innebär att Elfsborg inför den avslutande omgången leder gruppen tack vare fler gjorda mål än Falkenberg som har lika många poäng och samma målskillnad. Det innebär att det kan räcka med ett oavgjort resultat mot just Falkenberg på Borås Arena om en vecka för gulsvarts del, men det är naturligtvis inget som man alls tänker rikta in sig på i Elfsborgslägret. Cupen är som känt av yttersta vikt för IFE, och då är det bara segrar som gäller om man ska gå hela vägen.

 

SVENSKA CUPEN – GRUPPSPEL, OMGÅNG 2

Ytterhogdals IK – IF Elfsborg 0–3 (0–1)
Mål: 0–1 (41) Daniel Gustavsson, 0–2 (50) Daniel Gustavsson, 0–3 (74) Viktor Prodell
Utvisning, Ytterhogdal: Joel Gyasi
Varning, Elfsborg: –
Elfsborgs startelva: Kevin Stuhr Ellegaard, Anders Randrup, Jörgen Horn, Joakim Nilsson, Adam Lundqvist (75), Daniel Gustavsson, Simon Olsson, Alex Dyer, Simon Lundevall (81), Jesper Karlsson (65), Viktor Prodell
Ersättare: Tim Rönning, Jesper Manns, Lasse Nilsson, Rami Kaib (75), Rasmus Rosenqvist (81), Emir Bajrami, Arian Kabashi (65)
Publik: 539