IF Elfsborgs årsmöte hölls onsdagen den 1 mars på Pulsen Konferens inför runt 150 deltagande medlemmar. Ledmotiven under ett möte där Bosse Johansson omvaldes som ordförande för föreningen och Nadja Bengtsson blev invald i styrelsen var att Elfsborgs ekonomi är mycket god och att framtidstron är stark.

För första gången någonsin hölls IF Elfsborgs årsmöte på Pulsen Konferens, och det var runt 150 medlemmar som hade hittat till lokalerna för att deltaga.
Årsmötet inleddes med att ordförande Bosse Johansson öppnade stämman och lämnade sedan över till årets parentation som denna gång hedrade de under 2016 avlidna Magnus ”Drutten” Drotz, Tage Andersson, Douglas Nyman, Rolf Karlsson, Rolf Svensson, Ulla-Britt Blom, Olle Blomqvist samt alla med ett Elfsborgshjärta som lämnat oss under det gångna året.
Därefter valdes Ulrik Nilsson och Anders Segerblom som ordförande respektive sekreterare vid årsmötet, varpå hela den traditionsenliga proceduren inleddes.
Ordförande Bosse Johansson och klubbchef Stefan Andreasson intog scenen för att tala om året som gått ur både ett ekonomiskt och sportsligt perspektiv. Bosse Johansson presenterade de alltid lika intressanta siffrorna för 2016 och hann med både en sammanfattning och ett par reflektioner runt IF Elfsborgs mycket goda ekonomiska situation och framför allt rekord i eget kapital.

Sammanfattning ekonomin
* Vinst 5 miljoner kronor
* Likviditeten mycket bra (+10,4 miljoner)
* Eget kapital 39,0 miljoner
* Konsolideringsgraden nu hela 68 procent
* Bokfört värde på hela spelartruppen 17,3 miljoner
* Mycket gott år ekonomiskt sett
– Vi har ett all time high i eget kapital med 39 miljoner på banken, och det har ökat ytterligare genom försäljningen av Viktor Claesson. Ju bättre eget kapital desto mer trygghet har vi. Dessutom har vi en mycket god likviditet, vid årsskiftet 10,4 miljoner kronor, som också den har ökat. Det har varit ett mycket gott år ekonomiskt sett, och det är en förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta satsa på att vara den främsta utmanaren av de storstadsklubbarna, sade Bosse Johansson.

Andra siffror som presenterades var bland annat att Elfsborg har sin bästa konsolideringsgrad någonsin med 68 procent, vilket är en ökning på tolv procent från 2015 års 56 procent. Sponsorintäkterna låg på 40 miljoner kronor och agentkostnaderna var under 2016 2 miljoner.
Bosse Johansson avslutade med att reflektera över föreningens ekonomi:
– Den långsiktiga ekonomiska satsning som vi gjort på egen talangutveckling har burit frukt och vi har lyckats med att göra ett bra ekonomiskt resultat utan Europaspel. Vi vill såklart spela ute i Europa så fort som möjligt igen, det är en stark målsättning, men det känns väldigt bra att vi klarade oss såpass bra utan det under 2016, sade Johansson.
Därefter vart det dags för Stefan Andreasson att sammanfatta det sportsliga året 2016 för hela föreningen, och han pratade om den starka höstsäsong som gav en femteplats, att Elfsborg under den allsvenska säsongen 2016 hade fyra A–lagsdebutanter från egna led i form av Rasmus Rosenqvist, Simon Olsson, Rami Kaib och Ibrahim Dresevic och att U16, U17 och U19 spelade i varsin SM–final, vilket inte nog går att betona hur bra det är. Vidare pratade Andreasson om U17’s vinst i Gothia Cup, den historiska matchen mot Real Madrid på Borås Arena i UEFA Youth League och till sist det faktum att 2017 blir IF Elfsborgs 21:a raka säsong i allsvenskan utan att ha behövt kvala sig kvar, vilket är något som inget annat lag har klarat av.

Johansson och Andreasson återkom kort därefter till scenen för att presentera styrelsens och klubbledningens tankar, idéer och planer för det nya verksamhetsåret.
– Klimat och pengar, där har vi två väldigt viktiga faktorer för att nå lyckas. Jag tycker att det anmärkningsvärt och en stor eloge till er alla att vi genom alla år har behållit den goda gulsvarta känslan och samhörigheten. Det är också det som gör att vi fortsätter få ett väldigt gott stöd från allmänheten och den lokala näringslivet. Jag upplever att vi har ett väldigt bra klimat i Elfsborg, och det är något som vi hela tiden jobbar på, sade Bosse Johansson.
Stefan Andreasson pratade om den starka framtidstro som genomsyrar föreningen inför den både kort– och långsiktiga framtiden.
– Jag anser att vår resa bara har börjat, för framtidstron finns inte där utan anledningar, och de är många. Samarbetet med Borås Stad är fantastiskt och unikt, det växer verkligen inte på alla orter.
Samarbetet handlar inte bara om Borås Arena 2.0 och hallprojektet ute på Ryda Sportfält, utan vi har en konstant dialog och samarbete med Borås Stad som verkligen är hur bra som helst. Angående Borås Arena 2.0 så ska vi ska göra samma reptrick som vi gjorde 2005 då Borås Arena invigdes, det ska pratas om arenan i hela Sverige. Hallprojektet innebär att vi får behålla Borås Arena 2 och säkerställa Ryda som ett idrottsområde. Det kommer bli fantastiskt för vår ungdomssektion, hela föreningen och för fotbollen i bygden med en fullstor fotbollshall, sade Andreasson.
Klubbchefen fortsatte att prata om fler anledningar till framtidstron; det fortsatta starka stöd från föreningens sponsorer och supportrar, den oerhört lyckade satsningen på seriebiljetter på Elfsborgsläktaren, kallad ”Här står du aldrig ensam”, som i dagsläget inneburit runt 850 sålda seriebiljetter på ståplats samt den ack så viktiga relationen mellan Elfsborg och dess supportrar.
Vidare berättade Andreasson om utvecklingen av Vi Tillsammans, verksamhetsområdet och samlingsnamnet för IF Elfsborgs samhällsengagemang och föreningens sätt att vara en medspelare i vår region, och alla dess förgreningar och projekt som skapar ett oerhört mervärde för hela föreningen. Talangutvecklingen fortsätter att blomstra och är en av ett fåtal i Sverige som flera år i rad har fått fem stjärnor i certifieringen, det absolut högsta betyg man kan få.
– Slutligen vill jag ta upp att vi i dag har Skandinaviens kanske bästa och mest kompetenta stab runt A–laget, och det är ett citat av Magnus Haglund. Att få ihop en så stark stab som möjligt är en medveten satsning som vi gjort, och även om det kanske inte ger kortsiktiga resultat så är vi övertygade om att det är rätt väg för att lyckas långsiktigt. Dessutom så tycker jag att spelartruppen ser riktigt spännande ut i år, sade Stefan Andreasson.

Många omval gjordes under kvällen, däribland Bosse Johansson som går in i sitt 13:e år som ordförande för IF Elfsborg, trion styrelseledamöter Michael Ekberg, Joachim Modigh och Sune Lundqvist som samtliga valdes om på två år.
Ett nyval skedde, och det var Nadja Bengtsson (VD på Sparbanksstiftelsen Sjuhärad) som blev invald som ledamot i Elfsborgs styrelse. Nadja har sedan tre år tillbaka ingått i Vi Tillsammans styrgrupp, och som presentation för medlemmarna tog hon till orda från scenen.
– Jag har de senaste tre åren haft förmånen att tillsammans med föreningen Elfsborg byggt upp och strukturerat Vi Tillsammans, där Elfsborg kan användas till något ytterligare. Vi är en aktiv part där Elfsborgs varumärke är unikt och jag blir stolt när jag ser den genomslagskraft som föreningen får när man är ute och pratar i skolorna och i samhället. Och detta är något som vi kan bygga vidare på och använda oss av Elfsborgs varumärke i andra sammanhang, vilket är väldigt betydelsefullt, sade Nadja Bengtsson.

Andra punkter från kvällen var bland annat en diskussion om huruvida det kommer att finnas ett supporterperspektiv gällande Borås Arena 2.0, och det kunde ordförande Bosse Johansson lova att det kommer finnas. Även hybridgräs diskuterades, och klubbchef Stefan Andreasson tyckte att det ska bli spännande att se hur utvecklingen av både de miljövänliga konstgräsalternativen och hybridgräset kommer se ut.
Som avslutning på den ordinarie stämman tackade Bosse Johansson för det fortsatta förtroendet som ordförande genom att titulera det som ”det finaste uppdrag som finns” och önska alla medlemmar ett bra år.
Direkt efter det kom Alex Dyer och Jesper Karlsson, två väldigt profilstarka och redan nu populära nyförvärv, upp på scenen för att bli intervjuade av IF Elfsborgs kommunikationsansvarige Catalina Bruna. De båda spelarna var rörande överens om att trots sin korta tid i Elfsborg så har allt blivit ännu bättre än vad de hade kunnat föreställa sig och att de verkligen har kommit in i föreningen.
Efter spelarnas gästspel på scen så avslutade manager Magnus Haglund hela kvällen genom att berätta om vart A–truppen befinner sig i nuläget, vad man har att göra inför den allsvenska starten men framför allt att man helt och hållet fokuserar på den stundande gruppfinalen i Svenska Cupen mot Falkenberg på söndag.

VAL VID ÅRSMÖTET 2017

Omval av ordförande på ett år: Bosse Johansson
Omval av styrelseledamöter, samtliga på två år: Michael Ekberg, Joachim Modigh och Sune Lundqvist
Nyval av styrelseledamot: Nadja Bengtsson
Omval av revisorer, ett år: Jan Lundgren och Peter Karlsson
Omval av revisorssuppleanter, ett år: Fredrik Eklund och Peter Emanuelsson
Ordförande vid årsmötet: Ulrik Nilsson
Sekreterare vid årsmötet: Anders Segerblom
Protokolljusterare vid årsmötet: Thomas Bogsjö och P.O. Berggren
Rösträknare vid årsmötet: Martin Tranlöv och Maria Sabel