Glädje, gemenskap, trygghet – ingen ska stå ensam, det var ledorden som barnen själva föreslog vid grundandet av Unga Elfsborgare.  IF Elfsborg och Guliganerna bidrog under torsdagseftermiddagen med stöd för att starta upp Unga Elfsborgare – en supportergrupp för barn 9 till 14 år.

Genom satsningen Här står du aldrig ensam har det redan sålts rekordmånga, 850 seriebiljetter, på Elfsborgsläktaren. Unga Elfsborgare är en satsning för att fånga upp intresserade killar och tjejer på ståplats för att ta tillvara på deras engagemang.  Medlemskapet kommer att vara gratis för att skapa ett brett underlag med unga supportrar. I första skedet kommer vi att samla medlemmarna och genomföra aktiviteter där de själva får vara med och påverka innehållet.  Målet är sedan, i takt med att vi växer, att ha en naturlig samlingsplats på Elfsborgsläktaren i närheten av klacken, där barnen står och bidrar till läktarstödet med sång och flaggor.
Under torsdagseftermiddagen samlades fyra barn för att officiellt grunda Unga Elfsborgare. Tillsammans fick de diskutera fram vad gruppen ska stå för, här kommer de punkter som barnen själva kom överens om för gruppen:
– Glädje, gemenskap och trygghet
– Ingen ska stå ensam på läktaren
– Vi hejar på vårt eget lag och uppträder på ett bra sätt, med vårdat språkbruk.

Eric Sjölin är Supporter Liaison Officer (SLO) i IF Elfsborg och berättar mer om satsningen
– Unga Elfsborgare är en tanke som har vuxit fram under flera års tid tillsammans med våra supportrar. För IF Elfsborg är det här ett sätt att vara med och ta ansvar för framtiden. Vi vill fånga upp de unga som är intresserade av IF Elfsborg och supporterskapet, men som ännu kanske inte fullt ut tagit steget att ställa sig i klacken på Elfsborgsläktaren. Unga Elfsborgare handlar om att uppmuntra alla positiva delar av supporterskapet med sång, tifo och flaggor. Verksamheten blir en fin möjlighet att få nya kompisar och en bra sammanhållning. Eftersom vi är ute och föreläser i skolorna blir det en naturlig koppling från att berätta om positiv supporterkultur till att vi nu har Unga Elfsborgare som ska tillämpa det rent praktiskt på matcherna.

Unga Elfsborgare kommer att ha personal som fungerar som värdar på läktaren för att finnas till hands under matcherna. De kommer att stötta barnen i deras aktiviteter och vara vuxna förebilder på läktaren. Vi kommer att lyssna mycket på deltagarnas önskemål om aktiviteter, vill de träffa spelarna i samband med en träning så löser vi det. Vill de åka på en bortamatch tillsammans kommer vi att styra upp det.

Jakob Franzén från Guliganerna berättar om supporterföreningens del i satsningen
– För Guliganerna är det jätteviktigt att attrahera unga supportrar till matcherna, det är vår framtida publik och de som ska utgöra stommen i klacken i framtiden. Vi vill vara med och sätta avtryck för att än mer öka stödet hos de unga för att måla flaggor, åka på bortaresor och engagera sig kring matcherna. Guligan Tifo Support har redan ställt sig positiva till att hjälpa Unga Elfsborgare med material och kunskap. Vi kommer även att samarbete med IFE kring de värdar som ska finnas på matcherna.

Passa på att bli medlem i Unga Elfsborgare – helt gratis. Varje medlem får ett medlemskort och klistermärke. Vi är övertygade om att det finns många bra, intresserade krafter i den här åldersgruppen!

Anmäl dig till Unga Elfsborgare via vårt formulär på den här länken.