I måndags var Fryshuset på återbesök hos IF Elfsborg för att bygga vidare på det arbete med uppförandekod och värdegrund som implementerades i samtliga allsvenska klubbar inför säsongen 2014.

Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan skrev inför säsongen 2014 på Svensk Elitfotbolls Uppförandekod som är ett dokument där de svenska elitklubbarna berättar att de gemensamt arbetar för en fotboll där följande gäller:
* Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet.
* Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang.
* Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare.
* Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.
I IF Elfsborgs fall ska föreningen äga sin egna uppförandekod, vilket innebär att alla som representerar klubben ska känna till, kunna utveckla och vårda den egna uppförandekoden ömt. Att varje dag och i alla lägen ha den i åtanke och låta den vara en naturlig del av verksamheten.
Att jobba med uppförandekoden i den dagliga verksamheten är ett pågående arbete som IF Elfsborg tar på största allvar och vårdar med den största respekt.

Till bakgrund av detta har även Fryshuset, som varit med och tagit fram uppförandekoden, besökt alla klubbar under ett par års tid. I måndags var det dags för återbesök hos IF Elfsborg och hela dess organisation (spelare och ledare från A–truppen och U–lagen samt personal) och under knappt två timmar talade Fryshusets Beatrice Clark och Linda Skogsby bland annat om hur viktigt det är att att identifiera både de individuella och gruppens drivkrafter genom att levandegöra, äga och implementera uppförandekoden i det vardagliga livet och att passion och drivkraft är otroligt viktiga beståndsdelar i det dagliga arbetet som alla i föreningen utför.
Det genomfördes också ett grupparbete där A–truppen, U–spelarna och kanslipersonalen blandades och och pratade om vilka situationer som kan uppstå på en fotbollsplan eller i livet, hur man beter sig i de situationerna och vilka konsekvenser ens beteende kan få.
Värdegrunden och uppförandekoden ligger till grund för allt detta. Ju mer föreningen och dess spelare, ledare och anställda tränar på och lär sig om vilka de är, vad de står för och vad som de tycker är viktigt är instrumentalt för hur framgångsrika vi blir tillsammans.