Djurgården borta låter inte som en enkel match. Faktum är att Elfsborg klarat sig väldigt bra genom åren. 45 matcher har spelats och Elfsborg har 18 segrar, Djurgården 17 och tolv matcher har slutat oavgjorda. Målskillnaden är 84-63 i Djurgårdens favör.
Fakta är att Elfsborg är ett det enda ”äkta” bortalag där minst tio matcher spelats har plusstatistik mot Djurgården på bortaplan. AIK har det också men då är det så klart många derbyn på Råsunda inkluderade.

Djurgården fick allsvensk status första gången 1927/28. Matchen slutade 2-2 och Helge Zachrisson och Nils ”Mölndis” Andersson blev första elfsborgare att göra mål på Djurgården i allsvenskan. Blårändernas sejour blev bara ettårig och det skulle dröja till säsongen 1936/37 innan de var allsvenskar igen. Inte heller denna gång klarade Djurgården sig kvar i allsvenskan trots att en av säsongens sex vinster kom mot Elfsborg på hemmaplan. 5-3 slutade den målrika matchen och målgörare för Elfsborg den dagen var Åke Hallman två och Sven Jonasson.
Nästa gång Djurgården kom upp var 1945/46 och Elfsborg vann enkelt med 3-0. Sven Jonasson var ännu med och gjorde ett av målen. Evert Grahn och senare mångårige lagledaren Sture Sundström svarade för de övriga.
1946/47 blev det en ny seger, nu med 2-1 och Pär Bengtsson och Rune Rosén var målskyttar.
Djurgårdens allsvenska epok tog slut efter tre år 1947/48 trots en ny viktoria mot Elfsborg med 2-0.

Djurgården var tillbaka 1949/50. Elfsborg vann i Stockholm med 3-2 i en match som främst blev ihågkommen som den sista i Elfsborgströjan för två av målskyttarna. Pär Bengtsson och Åke Hjalmarsson flyttade till Torino för att ersätta de spelare i det italienska mästarlag som så tragiskt omkom i en flygkrasch på väg hem från en match i Lissabon. Arne Skoglund debuterade för Elfsborg och tillhör den skara spelare som gjort mål i sin allsvenska debut.
Det finns många Elfsborgsmålskyttar mot Djurgården. 1950/51 var det Vigo Stensson och Ingemar Hultgren som såg till att Elfsborg fick med sig en poäng till Borås.
Efter detta var det slut på Elfsborgs framgångar. Djurgården byggde upp ett storlag som så småningom skulle resultera i fyra allsvenska guldmedaljer mellan 1955-1966. Matcherna mot Elfsborg innan Elfsborg åkte ned 1954 slutade 2-0 1951/52 och hela 6-0 1953/54. Däremellan 1952/53 vann Elfsborg med 1-0 sedan en hemmaspelare gjort självmål.
Nästa match var 1962 – Djurgården hade åkt ut 1960 som regerande mästare för tredje gången i den allsvenska historien efter Hälsingborgs IF 1934/35 och GAIS 1954/55 men kom genast tillbaka – och Elfsborg vann med 1-0. Segerskytt var Stig ”Spiken” Johansson som senare bytte efternamn till Talmark.
1963 blev det 2-2 igen. Nu var Ove Grahn och Jens Söderberg Elfsborgs scorare.

1964 hade Elfsborg en Wiland i målet som hade förnamnet Ove och han fick också lämna planen före matchens slut fast han var inte utvisad utan skadad. Det var innan några ersättare var tillåtna så Elfsborg fick ställa backen Mats Karlsson (sm Cleverup) i målet och spela med 10 man. Efter att debutanten Kjell Svensson gjort 1-0 tidigt i matchen försvarade Elfsborg sin ledning och Mats Karlsson visade sig vara en bra målvakt och höll nollan ända till matchens 89: e minut då Boris Johansson kvitterade.
1965 – många anser detta var Elfsborgs bästa årgång – vann Elfsborg med 2-1. Lasse Heineman och Henry Larsson var målskyttarna.
Efter att det 1966 slutat 0-0 kom Elfsborg största seger någonsin 1967 då det slutade hela 5-1. Målskyttar den gången var Roger Carlsson 2, Lasse Heineman, Gert Christiansson och Owe Westerberg var sitt.
Oavgjort 1-1  blev 1968 då Henry Larsson var Elfsborgs målskytt.
Sedan blev det värre för Elfsborg. På de följande sju matcherna vann Elfsborg endast en 1971 – 2-1, mål av Rolf Karlsson och Hasse Höglund – och mellan åren 1973-1976 klarade inte Elfsborg av att göra ett enda mål i Stockholm.
1977 var det tid för en ny Elfsborgsvinst. Thomas Ahlström gjorde matchens båda mål.
Ny Djurgårdsseger 1978 med 1-0 och efter detta tre Elfsborgssegrar i följd. 1979 1-0, mål av Thomas Ahlström igen, 1980 2-0 – Hans-Olof Gustavsson två mål – och 1981 2-1 då Lennart Nilsson och Frank Klarström var målskyttar.
Därefter har det inte varit så många matcher. 1986 vann Djurgården med 3-0 och nästa match lagen emellan skulle dröja till 1999 då L-G Carlstrand och Joakim Alexandersson var segerskyttar i matchen som slutade 2-1.

Djurgården var tillbaka i allsvenskan 2001 och spelade helt ut Elfsborg och segrade enkelt med 3-0.
2002 års match slutade 1-1 sedan Johan Wiland i målet blivit utvisad redan efter en minut. Hasse Berggren var målskytt och Elfsborg kämpade oerhört med tio spelare och försvarade sin ledning ända till slutkvarten då Andreas Johansson kvitterade för den säsongens blivande mästarlag.
2003 blev Elfsborg fullständigt utspelade. Djurgården hade 1-0 i paus men mer eller mindre uppvisningsspelade i den andra halvleken och siffrorna stack iväg till hela 5-0.
2004 hade Elfsborg ledningen med 2-0 sedan Hasse Berggren nätat två gånger och hade ett fullständigt grepp om matchen. På kort tid i den andra halvleken vände emellertid Djurgården och vann med 3-2.
2005 var Samuel Holmén målskytt men det hjälpte föga. Elfsborg råkade i avslutningsmatchen i allsvenskan i ut för det största allsvenska nederlaget i föreningens historia då Djurgården vann med 8-1.
Under GULDÅRET 2006 spelades matchen som den första efter VM-uppehållet. Djurgården tog ledningen efter mål av Abgar Barsom i den första halvleken. Resultatet tycktes stå sig men under den andra halvlekens stopptid tog Andreas Augustsson vara på en passning från högerkanten och placerade in bollen i mål från straffområdeslinjen. 1-1 var säkrat och en viktig poäng på väg på guldet.
Sommarmatch var det åter 2007 och Elfsborg startade med ett ledningsmål i den tredje spelminuten då Fredrik Berglund överlistade Pa Dembo Touray. Elfsorg hade ledningen och kontrollerade matchen ända fram till 87:e minuten då Quirino kvitterade efter från nära håll. Inte nog med detta. Djurgården forcerade också in ett segermål på stopptiden då Toni Kuivasto avgjorde och fastställde slutresultatet till 2-1.

Ny sommarmatch 2008 och en ny blixtöppning av Elfsborg. Anders Svensson nickade in en hörna efter två minuter och innan kvarten hade spelats så hade Stefan Ishizaki slagit in en straffspark sedan Daniel Mobaeck fällts. Efter detta bevakade bara Elfsborg säkert sin ledning och kunde nöjda lämna landets huvudstad med en 2-0 seger.
Det var sommarmatch före fjärde året i följd 2009 och det blev en ny elfsborgsseger. Emir Bajrami svarade för 1-0 målet i den första halvleken. Denna ledning kvitterades av Keeba Ceesay tio minuter efter paus. Teddy Lucic är inte en vanligt namn i målprotokollet men denna dag var det Teddy som fastställde slutresultatet 2-1 då han i en klunga nära djurgårdsmålet lyckades få bollen över mållinjen.
2010 blev en galen match. Prince Ekong gav Djurgården ledningen men Elfsborg fick hjälp av en blårandsförsvarare att kvittera före paus. I den andra halvleken gjorde först Stefan Ishizaki 2-1 men Kennedy Igboananike utjämnade men Elfsborg återtog ledningen efter mål av Amadou Jawo. Petter Gustafsson kvitterade igen för Djurgården men det dröjde åter bara två minuter innan det var gulsvart ledning igen. Nu var det Denni Avdic som nätade. Det skulle ändå bli delad poäng denna dag. Kennedy Igboananike utjämnade i matchminut 90 och Elfsborg hade för sjunde gången i den allsvenska historien spelat oavgjort 4-4.
2011 avgjorde Lasse Nilsson till Elfsborgs fördel med matchens enda mål med knappa kvarten kvar att spela.
GULDÅRET 2012 spelades matchen i den sjuttonde omgången och den slutade mållös 0-0.

2013 var det första mötet på nybyggda Tele2 Arena. Mikkel Beckman spelade för första gången från start i allsvenskan och han gav Elfsborg ledningen efter en halvtimma, framspelad av Stefan Ishizaki. Emil Bergström kvitterade för Djurgården efter en knapp timmas spel. När tio minuter återstod kom Mohamed Bangura in och det blev han som i den 90:e matchminuten blev segerskytt för Elfsborg, också denna gång var det Stefan Ishizaki som svarade för assisten.
2014 spelades matchen i den 13:e spelomgången. Viktor Claesson gjorde matchens första mål efter 37 minuters spel men Elfsborg lyckades inte hålla ledningen halvleken ut då Erton Fejzullahu kvitterade på straff. Matchen slutade 1-1.
2015 spelades den allsvenska premiären på Tele 2 Arena. Elfsborg tog ledningen efter mål av Per Frick. Per Frick hade sedan chans att för första gången bli tvåmålskytt i allsvenskan då han var straffskytt men Kenneth Höie räddade. Arber Zeneli kom in i matchen efter 72 minuter och fem minuter senare utökade han Elfsborgs ledning till 2-0. Daniel Berntsen reducerade men det hjälpte inte Djurgården. Elfsborg kunde åka hem med en härlig 2-1 seger.
Snabba repliker karaktäriserade matchen 2016 som spelades i den 18:e omgången. Per Frick gav Elfsborg ledningen efter 25 minuters spel assisterade av Viktor Prodell. Det tog bara fyra minuter innan hemmalaget hade utjämnat efter mål av Michael Olunga. Fem minuter in på den andra halvleken tog Elfsborg ledningen på nytt då Viktor Prodell nickade in 2-1. Men som förut så kvitterade Djurgården endast fem minuter senare till 2-2. Målskytt var Magnus Eriksson som då gjorde sitt första allsvenska mål för Djurgården. Detta blev också slutresultatet och Elfsborg kunde åka hem från Stockholm utan att ha förlorat mot Djurgården i nio raka bortamatcher. Detta är klubbrekord för Elfsborg.

Text: Mikael Häggström