Mål av den snyggaste sorten i två raka hemmamatcher och en gryende storform.
Viktor Prodells fjärde säsong i IF Elfsborg börjar röra på sig ordentligt.
På måndag väntar stormöte mot Malmö FF, och ”Proddan” är redo.

När IF Elfsborgs i slutet av april introducerade tävlingen ”Månadens Mål” där supportrarna fick rösta på vilket av gulsvarts tio mål som de tyckte var snyggast under april var det Viktor Prodells förkrossande kraftnick på kompisen Simon Lundevalls precisa inlägg mot Örebro som vann.
Det var Prodells första mål för året (i den första starten) och ett skönt kvitto på att 2016 års skyttekung på 13 baljor kan leverera när han får chansen.
– Ja, det var såklart väldigt skönt att gå in och leverera direkt när jag fick chansen från start. Simons inlägg var helt perfekt så det var bara att sätta dit huvudet och styra nicken in i mål, och jag tycker att det satte tonen i matchen mot Örebro där vi verkligen dominerade dem under 90 minuter, säger Viktor Prodell.
För den breda massan är Viktor Prodell allra troligast mest känd för de ”målskyttsmål” som han gjort till sin alldeles egna specialitet. Avslut från nära avstånd inne i straffområdet som kanske inte alltid ser så svåra ut, men sanningen är att de absolut inte kommer gratis på något sätt. Prodells mål, och de är som sagt var många, är ett resultat av en väl etablerad och intuitiv tajming och spelförståelse som är svårt att träna sig till, antingen så har man det eller inte.
Tittar man dessutom närmare på hur han gör sina mål så är det nästan mer regel än undantag att han blandar avslut med fötter och huvud.
– Avslut med huvudet är något som jag utvecklat mer med åren, och det kan nog vara så att jag gör nästan hälften av mina mål på nick. Men det är inget som jag resonerar så mycket över, så länge bollen går in så spelar det ingen roll hur det ser ut, säger Viktor Prodell med ett leende.
Men kan det vara så att du till och med är en underskattad huvudspelare? Du har ju gjort helt fantastiska nickmål över hela din karriär.
– Haha, kanske är det så. Men det är ju inte upp till mig och säga om jag är underskattad eller inte, det får andra svara på. Jag vet vad jag kan och mitt spel hjälper förhoppningvis Elfsborg till att ta vinna matcher, det är det viktigaste för mig, säger han.

Om man ändå pratar om underskattning eller oväntade mål från Viktor Prodell så bör även hans solomål mot Östersund tas upp. Efter en enastående räd där han drev in i straffområdet med bollen så lurade han upp ÖFK–försvaret på läktaren och curlade in 2–0 i målvaktens bortre kryss. Ett av de första målen i IF Elfsborg under maj är redan nu ett av de hetaste alternativen till att vinna nästa upplaga av ”Månadens Mål”, det kan vi nog konstatera redan nu.
– Det satt fint det målet. Ju längre fram jag kom desto mer backade försvararen och till slut så kunde jag kroppsfinta och lägga in den i bortre. Det är väl snyggare än mitt första, så om mitt nickmål vann månadens mål så borde detta ligga riktigt bra till, säger Prodell.
Den väldigt märkliga matchen mot Östersund som till sist slutade 4–4 efter så många svängningar att hälften vore nog är inte glömd, för det är såklart viktigt att lära sig av sina misstag, men att dröja sig kvar vid den inför måndagens match mot Malmö tjänar ingenting till.
– Det kändes som en förlust, så är det ju. Vi hade 2–0 och spelade stabilt men tappade allt under en halvtimme i andra halvlek. Givetvis är det starkt att komma tillbaka en sista gång och få till ett kryss på övertid i alla fall, men vi har inte råd att göra så mot Malmö, säger Prodell.
På måndag väntar regerande svenska mästarna Malmö FF på Borås Arena, en typ av match som alltid kittlar lite extra och lockar till storpublik. Viktor Prodells gryende storform är en lovande ingrediens i det mötet, och efter tre raka starter och på dem två mål så känner han sig redo att ta sig an Malmö på måndag.
– Jag tror att det kommer bli en grym match. Klart att vi kan slå Malmö, men för att göra det måste vi hitta rätt i vårt spel och göra allt det som vi är bäst på. Det har varit lite upp och ner under de första matcherna då vi har tappat en del matcher, men att vi kan spela offensiv fotboll och göra mycket mål är det nog ingen som tvivlar på, och på måndag ska vi se till att allt stämmer, säger Viktor Prodell.