De gamla kommer tillbaka. I boxningsvärlden, på den tiden då det bara fanns en enda världsmästare i respektive viktklass, hette det alltid att ”They never come back”. Så var det i tungvikt ända till 1960 då Floyd Paterson tog tillbaka den titel han förlorat till Ingemar Johansson året före.

I fotbollsallsvenskan kommer de tillbaka. 2016 blev IK Sirius klara för allsvenskan och de har då varit borta i 42 säsonger sedan 1974. Detta är den tredje längsta frånvaron i den allsvenska historien. Gefle IF åkte ut 1933/34 och kom tillbaka 1983 efter 47 säsonger i lägre serier. Förra säsongen 2016 gjorde Jönköpings Södra IF comeback då var borta i 46 år från 1969.
Första allsvenska mötet för Elfsborg med Sirius på den andra planhalvan var 1969. Det var oerhört viktig match. Den spelades i näst sista omgången (då 21, det var 12 lag i serien) och Elfsborg och Jönköpings Södra hade 15 poäng och Sirius var sist på 14. Elfsborg hade klart bättre målskilland än de gröna smålänningarna.
Ove Högfeldt gav Elfsborg ledningen i mitten av den första halvleken och detta resultat stod sig tiden ut. Samtidigt förlorade Jönköpings Södra hemma mot IFK Göteborg med 3-0. Det resultat innebar såväl att Elfsborgs allsvenska kontrakt som IFK Göteborg guld var säkrat innan sista omgången.

1973 var IK Sirius tillbaka i allsvenskan och detta tillsammans med Elfsborg. Det var den första 14-lagsserien i allsvenskan så inget av lagen behövde kvala för sitt avancemang.
Matchen spelades i omgång 21 och slutade 1-1. Thomas Ahlström gav Elfsborg ledningen med kvarten kvar att spela men Staffan Persson kvitterade genast efter för hemmalaget. Elfsborg skulle sluta nia och Sirius tolva detta spelår.
1974 åkte Elfsborg till Uppsala i omgång tolv. Nu var det hemmalagets tur att vinna och Thomas Rosander avgjorde till Sirius fördel under slutkvarten. 1-0 vann Sirius med. Därmed är statistiken helt jämn. En seger vardera och en oavgjord match och målen 2-2.

Text: Mikael Häggström