Elfsborg ska äntligen spela allsvensk fotboll igen! Uppehållet är över och på lördag åker gulsvart, både lag och så många supportrar som det någonsin är möjligt, till den halländska västkusten för match mot HBK i den trettonde omgången.
Läs om hur förutsättningarna ser ut inför den efterlängtade matchen!

ALLSVENSKAN – OMGÅNG 12
Halmstads BK – IF Elfsborg
Örjans Vall, lördag 1 juli, avspark 18:00
Vi uppmanar ALLA elfsborgare att ta sig till matchen och färga Halmstad gult!
#GultHalmstad

ELFSBORGS TRUPP (19 spelare)
Kevin Stuhr Ellegaard, David Olsson
Jesper Manns, Adam Lundqvist, Anders Randrup, Jörgen Horn, Jon Jönsson, Daniel Gustavsson, Simon Lundevall, Issam Jebali, Joakim Nilsson, Rami Kaib, Ibrahim Dresevic, Rasmus Rosenqvist, Per Frick, Simon Olsson, Emir Bajrami, Viktor Prodell, Alex Dyer
Frånvaro: Samuel Holmén (blir spelklar 15 juli), Jesper Karlsson (landslagsuppdrag, U19–EM i Georgien), Lasse Nilsson (ryggbesvär)

Elfsborg avslutade vårsäsongen som ett av allsvenskans absolut formstarkaste lag med tio av tolv möjliga poäng på de fyra sista matcherna. Inför omstarten av allsvenskan ligger gulsvart på en åttondeplats i den oerhört jämna tabellen, och man har bara tre poäng upp till tredjeplatsen.
På vårsäsongens tolv matcher spelade IFE ihop 18 poäng och gjorde fantastiska 24 mål, mest av alla lag i serien och alltså i snitt två per match. De 19 insläppta känns av naturliga skäl inte lika bra, men under de fyra sista vårmatcherna gick det att se en klar förbättring i stabilitet och defensivt arbete över hela banan, så även där pekar det uppåt för Elfsborgs gulsvarta eleganter.
Sedan vinsten mot Häcken den 2 juni har man hunnit med att ha en välbehövlig ledighet på tio dagar men efter den var det naturligtvis full fokus och stenhård träning i ett par veckor som förhoppningvis ska leda fram till att man bevarat sin fina form från våravslutningen.

Första testet för Elfsborg för resten av säsongen 2017 blir lördagens bortamatch mot Halmstads BK som inför kampen ligger på femtonde och näst sista plats i allsvenskan. På sina tolv matcher under vårsäsongen har HBK spelat ihop sex poäng, gjort åtta mål (minst gjorda i serien) och släppt in 18 stycken. Under uppehållet har HBK gjort en rokad på tränarsidan då förre huvudtränaren Janne Jönsson numera enbart är manager medan förre assisterande tränare Igor Krulj har tagit över sysslan som huvudtränare.
Elfsborg vill fortsätta på sin positiva trend, påeldad av Samuel Holméns återkomst till föreningen, och klättra i tabellen upp mot toppositionerna medan HBK är i behov av en nystart och jakt på fortsatt allsvensk existens. Med andra ord finns alla förutsättningar för en spännande och underhållande match där gästande IFE kommer bäras fram av alla tillresta gulsvarta supportrar.

FORMKURVOR
Halmstads BK (F–F–O–F–F)
4 juni: Sirius – Halmstad 2–1
27 maj: Norrköping – Halmstad 3–2
20 maj: Halmstad – Örebro 0–0
17 maj: Häcken – Halmstad 2–1
14 maj: Halmstad – Hammarby 1–2

IF Elfsborg (V–O–V–V–F)
2 juni: Elfsborg – Häcken 2–0
28 maj: Göteborg – Elfsborg 1–1
22 maj: Elfsborg – Jönköping 3–0
18 maj: Elfsborg – Eskilstuna 2–1
14 maj: Sirius – Elfsborg 4–1

POÄNGLIGOR (TOPP 5)
Halmstads BK
Fredrik Olsson 3 (3+0)
Alexander Ruud Tveter 3 (1+2)
Sead Haksabanovic 2 (2+0)
Nikolai Alho 2 (0+2)
Andreas Bengtsson 1 (0+1)

IF Elfsborg
Issam Jebali 7 (4+3)
Simon Lundevall 6 (1+5)
Per Frick 5 (5+0)
Daniel Gustavsson 4 (3+1)
Lasse Nilsson, Joakim Nilsson & Viktor Prodell 3 (3+0)