Allsvensk vårsäsong följt av U21-EM och sen direkt på höstsäsongen. 2017 har än så länge varit hektiskt för Elfsborgs vänsterback Adam Lundqvist. Nu kan han helt och hållet fokusera på att blicka uppåt i tabellen med gulsvart, med start på söndag mot Norrköping.
– Det blir alltid underhållande matcher mot Norrköping, och jag känner absolut att vi har en bra chans på söndag, säger Lundqvist.

En viss ledighet för att rensa skallen från sitt yrkesutövande brukar vara att föredra, kanske ännu mer för en professionell fotbollsspelare som rör sig i en konkurrensutsatt och resultatinriktat värld. Någon vila har det dock inte blivit för Adam Lundqvist under 2017. Bara någon dag efter att Elfsborg avslutade sin allsvenska vårsäsong med seger mot Häcken med 2–0 anslöt Adam och gulsvarta lagkamraten Jocke Nilsson till U21–landslagets samling för EM i Polen.
Ett par veckors träning, tuffa matcher och upptrissat klimat som det alltid är under ett mästerskap senare var Sverige dessvärre utslaget ur EM. Någon semester då för Adam och Jocke? Naturligtvis inte, för då närmade sig den allsvenska omstarten och all fokus på den. 1–1 blev det mot Halmstad på Örjans vall i söndags, och höstsäsongen var igång.
– Ja, det är klart att det har varit en del, men det är inget som hämmar mig. Jag känner mig inte sliten alls, snarare tvärtom nu när jag känner mig piggare än på länge efter att ha fått träna på bra efter att jag kom hem från EM, säger Adam Lundqvist.
Hur känns det att ha spelat sin sista U21–landskamp?
– Det är självklart lite tråkigt, och då mest för att man har fått vara med i ett så skönt gäng och fått så bra kompisar i det där laget. Nu kommer vi inte träffas mer under de formerna, och det är synd. Men att inte få spela någon mer U21–landskamp gör inte så mycket, för nu känner jag att jag kan fokusera helt och hållet på att göra det bra i Elfsborg och att nå fler framgångar med den här föreningen, säger han.
Siktar du på A–landslaget nu då?
– Siktar och siktar… Det är klart att jag drömmer om att få representera Sverige på A–landslagsnivå, men det är inget uttalat mål jag har just nu. Det får bli en bonus i framtiden i sådana fall, för som sagt är jag just nu helt fokuserad på min egna utveckling och mitt spelande i Elfsborg, säger Lundqvist.

Elfsborgs vänsterback har än så länge spelat tolv matcher, samtliga från start, i årets allsvenska säsong. På dessa har det blivit en passningspoäng (inlägget till Per Fricks kvittering mot Kalmar i premiären). De fyra sista matcherna på våren innebar en stabiliserad defensiv och klart bättre poängutdelning för Adam Lundqvist och ett IFE som kunde börja blicka uppåt i tabellen.
Den långa höstsäsongens första match spelades i Halmstad (1–1) under den gångna helgen, och nu på söndag väntar IFK Norrköping på bortaplan. Ett motstånd som onekligen passat Elfsborg de senaste två åren. 2015 blev det två minnesvärda segrar, 4–0 på bortaplan och 3–2 på Borås Arena, och under fjolåret blev det först 0–0 i Norrköping och sedan gulsvart seger med 2–1 på hemmaplan.
– Det blir alltid underhållande matcher mot Norrköping. Vi är två bra lag som alltid spelar vårt spel oavsett hur de andra lägger upp sin taktik, vilket brukar bli spännande. Vi har lyckats väldigt bra mot Norrköping sedan 2015, förra årets 0–0 på bortaplan kanske ett undantag, och jag känner absolut att vi har en bra chans på söndag. Det känns verkligen som att vi snart har hittat tillbaka till formen vi hade innan uppehållet, och det skulle ju vara riktigt skönt om vi lyckades med det redan på söndag. Vi vet hur man slår Norrköping, säger Adam Lundqvist.