Historien säger att de 57 allsvenska matcher som hittills spelats på Idrottsparken, Nya Parken eller Östgötaporten har IFK Norrköping 25 segrar mot Elfsborgs 15 och 17 matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är 119-76 i hemmalagets favör.

IFK Norrköping tillhörde de 12 klubbar som var med då allsvenskan startade 1924/25. Första gången Elfsborg besökte Idrottsparken var 1926/27 och Nils Hedihn blev den första gulsvarta spelaren att näta i en match som slutade 1-1.
Oavgjort blev det också 1927/28, 2-2 med Thure Calesson och Bror Ljunggren som Elfsborgs målgörare. IFK Norrköping vann därefter med 4-0 respektive 3-0 men de vitblå flyttades ändå ned 1929/30.
IFK Norrköping var tillbaka under Elfsborgs första GULDSÄSONG 1935/36 och lyckades knipa en poäng mot de blivande mästarna. 3-3 slutade det sedan Åke Hallman två mål och Sven Jonasson ett var den dagens elfsborgare i målprotokollet. Elfsborg vann 1936/37 sin första seger i Norrköping mot IFK och denna i den näst sista spelomgången skickade ut Norrköping från allsvenskan för andra gången. 2-1 efter mål av Åke Hallman och Gillis Andersson.

IFK kom igen 1940/41 och nu för att stanna kvar ändå till och med 1982. Elfsborg vann med sin hittills största segermarginal i premiären då Knut Johansson blev fyramålsskytt och Åke Samuelsson två dito. Elfsborg vann med 6-2 men detta var året då IFK tog över tronen i hemstaden. IK Sleipner åkte ned och har inte kommit tillbaka någon gång.
1941/42 vann IFK sin första medalj – lilla silver – och besegrade Elfsborg i avslutningsmatchen med 2-1. På de sex följande säsongerna vann IFK Norrköping fem allsvenska guldmedaljer med spelare som Torsten Lindberg, Birger Rosengren, bröderna Mulle och Masse Holmqvist, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i laget.
Elfsborg fick lämna Norrköping sex gånger på raken utan en enda poäng och detta trots att Elfsborg 1942/43, 1943/44 och 1944/45 slutade tvåa i sluttabellen. IFK Norrköping och Elfsborg var giganterna i svensk fotboll under den tiden.
Förlustsviten bröts 1947/48 då Hugo Lydén och Rune Persson blev målskyttar i en match som slutade 2-2.

Efter en ny förlust 1948/49 så lyckades Elfsborg vinna tre av de fyra närmaste matcherna. Rune Rosén och Pär Bengtsson gjorde två mål vardera 1949/50, vinst 4-2. Rosén var tvåmålsskytt igen 1950/51 och kompletterades som målskytt av Rune Idh då Elfsborg vann med 3-0. 1952/53 slutade det 3-1 efter mål av Ola Evaldsson, den ende som spelat allsvenskt för såväl Elfsborg som Norrby, Olle Claesson och Lasse Råberg. Lasse Råberg gjorde mål också 1953/54 men 1-1 räckte föga. Elfsborg degraderades efter 28 raka säsonger i allsvenskan.
När Elfsborg kom tillbaka till allsvenskan 1961 spelades den sista matchen under våromgången i Norrköping. Elfsborg kom som serieledare och var obesegrade. Matchen blev en rejäl utklassning och Norrköping vann med hela 5-1. Jens Söderberg tröstmålade. Förlusten innebar att Elfsborg tappade sin plats i Europacupen för mästarlag(det som idag är Champions League). Sverige representerades då av serieledarna efter våromgången och denna omgång passerade IFK Göteborg med hjälp av bättre målskillnad. Elfsborg skulle ändå toppa serien efter den viktigaste omgången detta GULDÅR, den sista.

Elfsborg skulle inte komma att vinna en enda match i Norrköping under 1960-talet. En minnesvärd match var 1965 då Grasshoppers var i Norrköping för att titta på Ove Kindvall men Ove Grahn gjorde två mål och var bäst på plan så det slutade med att de köpte honom i stället. Den gången slutade det 2-2.
Oavgjort 1-1 blev det 1967 och 1968. 1967 räddade Hans Höglund elfsborgspoängen och 1968 Henry Larsson.
Efter att Norrköping vunnit 6-0 1970 och 3-0 1971 har det vänt i Norrköping.
Thomas Ahlström såg till att det slutade 1-1 1973 och därefter fick Christer Hellqvist en ny favoritarena. 1974 när Elfsborg vann med 3-0 var han tvåmålsskytt – Christer Svärd ett mål och det blev än bättre 1976 vid 5-3 segern. Christer gjorde hattrick och Thomas Ahlström och Tommy Svensson var också med i målprotokollet.
Efter tre gånger 1-1 1977-79 med Frank Klarström och Thomas Ahlström två gånger så blev Thomas ”Gällstad” Johansson matchens enda målgörare 1980 och i premiären 1981 så såg mittbacken Göran Ahlström med sitt mål i att ta med ena poängen hem till Borås.

1982 var det första säsongen med slutspel och Elfsborg vann med 2-1 på Idrottsparken, mål igen av Thomas Ahlström och Lennart Nilsson och detta bidrog att Norrköping missade slutspelet och sedan och misslyckades i kvalet mot BK Häcken och åkte ur allsvenskan efter 42 raka säsonger.
1997 när Elfsborg var tillbaka så var Christer Mattiasson och Moses Nsebuga målskyttar då Elfsborg vann med 2-1.
1998 var Christer Mattiasson poängräddare i en match som slutade 1-1.
1–1 blev det också 1999, nu med Kjetil Pedersen som Elfsborgs målgörare.
2000 blev Anders Svensson segerskytt med matchens enda mål.
Anders Svensson hade också stor uppvisning i seriepremiären 2001 då han gjorde två mål. Fredrik Berglund var också målskytt och segersiffrorna skrevs till 3-0.
2002 förstörde en bedrövlig första halvlek dagen för Elfsborg. Australiensaren Nick Bokevski gjorde ett äkta hattrick och då hjälpte det föga att Lasse Nilsson kunde reducera i den andra halvleken. Det hjälpte ändå inte då Norrköping inte klarade sitt allsvenska kontrakt.

IFK var tillbaka 2008 och då avgjorde Denni Avdic i matchens slutskede och Norrköping åkte ut igen.
Allsvenskt spel blev det igen i Norrköping 2011 och nu hade IFK ett mycket stabilare lag. Christoper Telo och Gunnar Heidar Thorvaldsson gjorde två mål inom loppet av fyra minuter i den första halvleken och Stefan Ishizakis reducering i den andra hjälpte inte Elfsborg ända fram till poäng.
Mötet GULDÅRET 2012 spelades matchen lagen emellan i den 27:e omgången då Elfsborg jagade det allsvenska guldet. IFK Norrköping startade starkt och ledde med 2-0 redan efter 18 minuter. Stefan Ishizaki styrde olyckligt en hörna i eget mål och James Frempong gjorde ett solsomål. Jon Jönsson reducerade med tio minuter kvar men det hjälpte inte och Elfsborg föll ned till en tillfällig tredjeplats i tabellen.
2013 tog IFK en tidig ledning redan efter två minuter då Isaac Thelin överlistade Abbas Hassan som vaktade det gula målet denna dag. Joachim Jörgensen spelade fram Marcus Rhodén till kvitteringen efter 66 minuter och bara fyra minuter senare hjälpte den gamle Elfsborgsbacken Mathias Florén sina forna lagkamrater med att störd av James Keene stöta bollen i eget mål och Elfsborg kunde åka hem med en 2-1 seger.

2014 var det ett tidigt ledningsmål igen för hemmalaget. Emir Kujovic gjorde mål efter en minut och samma spelare blev målskytt igen efter 20 minuter. Mikkel Beckmann reducerade före paus. Två snabba IFK mål under de tio första minuterna av den andra halvleken av Arnor Traustason och Alhaji Kamara avgjorde matchen. Viktor Prodells reducering till 4-2 blev bara ett fastställande av slutresultatet.
Redan i den tredje spelomgången reste Elfsborg till Norrköping 2015. Det blev en klang o jubeldag för Elfsborg. Elfsborg tog ledningen i den första halvleken efter mål av såväl Simon Hedlund som Viktor Claesson. I den andra halvleken spädde Marcus Rohdén på till 3-0 och i slutet av matchen fastställde Arber Zeneli Elfsborgssegern till 4-0. Det var ett mål där Arber Zeneli sprang rakt igenom hela Norrköpingsförsvaret från egen planhalva. Ingen i hela fotbollssverige skulle väl efter detta kunna ana att IFK Norrköping när allsvenskan var färdigspelad stod som vinnare och detta med nio startspelare från denna match.
2016 spelades matchen som den sista före EM-uppehållet. För första gången sedan 1964 reste Elfsborg till Norrköping för att möta ett regerande mästarlag i denna stad. Matchen var lite speciellt så till vida att det var Janne Anderssons sista match som manager i IFK Norrköping innan han skulle bli förbundskapten för det svenska landslaget. Elfsborg gjorde en bra match och hade matchens bästa målchans då en hemmaspelare räddade Simon Hedlunds skott på mållinjen, i varje fall enligt domarteamet. Det blev inga mål då det slutade 0-0.

Text: Mikael Häggström