Uppbyggnaden har varit lång. Sedan Samuel Holmén presenterades som återvändande hjälte för IF Elfsborg har han kommit in i gruppen, tränat stenhårt och fokuserat på det som komma skall.
På måndag har det blivit dags för den så efterlängtade comebackmatchen.
– Det ska bli otroligt roligt och inspirerande, jag har längtat efter den här matchen länge nu, säger ”Sampa”.

Samuel Holmén pustar ut efter A–truppens fredagspass på Borås Arena. Sommaren har på fullt allvar anlänt till Knallestan och plusgraderna letar sig över 25–strecket inne på arenan, en plats som Samuel på måndag äntligen ska få spela match på igen.
– Ja, nu börjar det närma sig rejält. Det är en fantastisk känsla att det snart är dags, för nu vill jag egentligen bara ut och spela match, träffa alla supportrar igen, ta de tre poängen och komma in i rutinerna, säger han.
För särskilt rutinmässigt har det inte varit än så länge för honom. Ända sedan den 21 juni då Samuel Holmén togs emot med de öppnaste av famnar av IF Elfsborg, föreningens supportrar och staden Borås på en härligt känslosam presskonferens på Borås Arena har det snurrat friskt kring den återvändande 33–åringen. Stor uppmärksamhet, enorma hyllningar och högt ställda förväntningar har kommit som ett brev på posten.
– Allt har varit extremt smickrande och roligt, och även om jag inte är van vid sådan uppmärksamhet i framför allt media har jag inte upplevt några problem med det. Jag vet min roll i allt detta, men nu ska det som sagt var bli skönt att få spela match, det är ju ändå det som jag först och främst har kommit hem för att göra, säger ”Sampa” med ett leende.

Efter många och långa samtal med fotbollsspelare genom åren har det alltid varit solklart hur viktiga de där rutinerna som Samuel pratar om verkligen är. Att få utföra sitt arbete på sina villkor och med ett konstant mål framför sig. Träning, uppbyggnad och adrenalin inför match, nötning  och livet i omklädningsrummet. Trygghet är något som alla människor söker, och fotbollsspelare i allmänhet och Samuel Holmén i synnerhet är inget undantag.
– Man söker en vardag och att komma in i gruppen såhär i början. Nu kände jag ju en hel del av spelarna i truppen redan, men det är alltid lite spännande i början när man är ny. Vi har en riktigt skön sammansättning av personer här, så det har inte varit några som helst problem. Det är när man har alla de bitarna på plats som i alla fall jag fungerar som bäst på planen. Som fotbollsspelare i IF Elfsborg har man en helt fantastisk vardag, säger Samuel Holmén.
Vad är den största skillnaden mellan rutinerna i Turkiet och här?
– I Turkiet bodde vi alltid på hotell inför varje match, till och med hemmamatcherna. Inte sällan var det fler nätter än en på raken, och det är något som jag verkligen inte kommer sakna alls. Nu kan jag vara med min familj och få energi och inspiration därifrån inför matcherna, och det är jag övertygad om att det är det absolut bästa för mig, säger ”Sampa”.
Det är inför måndagens stormatch mot Hammarby bara ett träningspass kvar för Samuel Holmén och hans lagkamrater i Elfsborg. Söndagens pass kommer som alltid att mest gå ut på att förbereda laget inför match på bästa sätt. De tyngsta träningarna har Samuel bakom sig nu.
– Jag behövde de här veckorna på mig för att komma i matchform, och de sista bitarna kommer jag få när jag väl spelar. Det har blivit ett par tuffa pass på sistone, men från och med för ett par dagar sedan har vi lättat på min individuella träning och nu handlar det mest om att få kroppen pigg och fräsch inför måndag, säger Samuel Holmen som vid spel göra sina första minuter i Elfsborgströjan på nästan exakt tio år.

En mindre rutinerad och för all del världsvan spelare i Samuel Holméns situation hade kanske känt en stor dos anspänning och nervositet inför måndagens match mot Hammarby på Borås Arena, men den oundvikliga huvudpersonen känner själv ett välbehövligt lugn.
– Givetvis är det lite pirrigt och jag ser verkligen fram emot måndag, men det är inget som jag låter påverka mig. När jag var yngre kunde jag inte sova på två nätter inför en inomhusturnering, så taggad var jag, men jag har lärt mig att hantera sånt där. Laddar jag upp för länge inför måndag finns risken att jag blir helt övertänd, och det hade inte varit bra. Just nu är jag i det där läget att jag allra helst bara vill att matchen ska komma igång, men det ska samtidigt bli skönt att ha helgen på sig att få vara harmonisk och hitta den rätta känslan, säger Samuel Holmén.
På måndag ska alla med ett gulsvart Elfsborgshjärta äntligen få hälsa bygdens son välkommen hem igen efter ett tio år långt distansförhållande. Formstarka IF Elfsborg tar emot Hammarby på Borås Arena i den första hemmamatchen på en och en halv månad och det är, vare sig man vill eller inte, en väldigt speciell match där det förvisso i vanlig ordning står tre poäng på spel, men känslorna är mer påtagliga den här gången. Samuel Holmén är hemma, arenan ska färgas gul och sviten på sex matcher utan förlust ska förhoppningvis förlängas.
IF Elfsborg är redo. Samuel Holmén är redo. Det räcker hur långt som helst.

Länk till biljettköp Elfsborg–Hammarby

http://elfsborg.ebiljett.nu/home/tickets/191/false

Super8 – de åtta återstående är en hemmamatcher till ett superpris!

http://elfsborg.ebiljett.nu/Home/Tickets?eventId=30&isSeason=True