Det har blivit dags för IF Elfsborg att gå in i Svenska Cupen!
Gulsvart möter under onsdagen division 1–laget Landskrona BoIS i en match där det ska avgöras vem som spelar gruppspel i början av nästa år.
Läs om hur förutsättningarna är inför matchen.

SVENSKA CUPEN – OMGÅNG 2
Landskrona BoIS – IF Elfsborg
Landskrona IP, onsdag 23 augusti, avspark 18:30
Matchen sänds på www.cmore.se (fullständig länk nedan)
Länk till Landskrona–Elfsborg: https://www.cmore.se/sport/spel/3928121-landskrona-bois-if-elfsborg

ELFSBORGS TRUPP

Kevin Stuhr Ellegaard, David Olsson
Jesper Manns, Anders Randrup, Jörgen Horn, Jon Jönsson, Daniel Gustavsson, Simon Lundevall, Issam Jebali, Joakim Nilsson, Rami Kaib, Ibrahim Dresevic, Arian Kabashi, Simon Olsson, Jesper Karlsson, Emir Bajrami, Christopher McVey, Viktor Prodell
Frånvaro: Samuel Holmén (överansträngd vadmuskel), Per Frick (knä), Lasse Nilsson (bristning), Alex Dyer (fotled), Adam Lundqvist (sjuk), Rasmus Rosenqvist (sjuk)

FÖRUTSÄTTNINGAR

Elfsborg kommer senast från det närmast hjärtekrossande krysset mot Jönköpings Södra på bortaplan där man med tio sekunder kvar av matchen åkte på en straff som resulterade i 2–2.
Detta i en match där först Samuel Holmén gett gulsvart ledningen, också detta på straff, i den åttonde minuten efter att Emir Bajrami gjorts ner och sedan fylldes ledningen på genom Daniel Gustavssons kyla i friläge på perfekt pass från Simon Lundevall i den 56:e minuten.
De tre uteblivna poängen var ett hårt slag, särskilt med tanke på hur det gick till, men det finns verkligen ingen tid för att gräma sig över det. Onsdagen 23 augusti har det nämligen blivit dags för IF Elfsborg att kliva in i Svenska Cupen, och man gör det i omgång 2 som består av en helt avgörande match mot Landskrona BoIS på bortaplan.

Klassiskt svartvitrandiga Landskrona BoIS (34 säsonger i Sveriges högsta serie och på fjortonde plats i allsvenskans maratontabell) är sedan säsongen 2015 hemmahörande i division 1 då man åkte ur superettan 2014. Årets säsong är än så länge av det framgångsrika slaget då Landskrona leder division 1 södra på 34 poäng efter 15 spelade matcher. Målskillnaden ligger på 22 plusmål sedan skåningarna gjort 33 mål och släppt in endast elva. Närmaste konkurrent om direktplatsen uppåt är just nu Mjällby AIF som befinner sig ett poäng bakom och på samma målskillnad. Tredjeplatsen innehas av Utsikten på 31 poäng, så känslan med elva matcher kvar att spela av serien är att det är de tre lagen som det står mellan när allt ska avgöras.
Landskrona leds av tränaren Agim Sopi och lagets tre bästa målskyttar heter Sadat Karim, Thierry Zahui samt Rasmus Alm och de har gjort tio, sex respektive fyra mål.
Senaste seriematchen Landskrona spelade var mot Husqvarna FF i söndags och den slutade 3–3.

Elfsborg kommer av naturliga och divisionsmässiga skäl till matchen på Landskrona IP som favoriter, men historien har lärt oss att när det kommer till cupspel så får man ingenting gratis. Ord som ”underskattning” existerar garanterat inte i de gulsvarta spelarnas och ledarnas vokabulär inför denna match då dess vikt inte går att understryka. Samuel Holmén står över matchen på grund av en överansträngd vadmuskel, och samma sak gäller för Adam Lundqvist och Rasmus Rosenqvist som båda har blivit sjuka. Sedan tidigare står Per Frick, Lasse Nilsson och Alex Dyer på skadelistan.
Med till Landskrona och in i matchtruppen gör de båda lärlingarna Christopher McVey och Arian Kabashi intåg.

Simon Lundevall är i fortsatt praktslag och sin numera vana trogen öser han in poäng i allsvenskan. Mot Jönköping stod han för en av årets mest häpnadsväckande framspelningar då han med yttersidan friställde en perfekt löpande Daniel Gustavsson som gjorde 0–2.
Lundevall ligger efter 20 spelade omgångar i allsvenskan på andraplats i hela seriens poängliga på 14 poäng, uppdelat på sex mål och åtta assist, endast ett bakom Djurgårdens Magnus Eriksson på 15.
En annan gulsvart spelare som också har haft en genomgående bra form på sistone är Issam Jebali som också han är med i toppen av allsvenskans poängliga. Tolv poäng uppdelat på sex mål och sex assist är Jebalis facit.