I dag förväntas David Olsson, 20 år, göra allsvensk debut för IF Elfsborg, föreningen han har representerat, stöttat och älskat i hela sitt liv. För att uppmärksamma David lite extra i dag väljer vi att publicera en drygt årsgammal text (2016-08-13) som skrevs när Olsson blev permanent uppflyttad till A–laget.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Målvaktstalangen David Olsson har tagit klivet från ståplatsläktaren på Borås Arena till A–lagsplanen.
Nu när supportern David, 19 år, från och med i dag är permanent uppflyttad i Elfsborgs A–trupp har en dröm gått i uppfyllelse och ett stort delmål i livet bockats av.
– Jag är otroligt glad och stolt över att få representera Elfsborg i allsvenskan, en förening som jag har älskat i hela mitt liv, säger David.

Torsdagen den 11 augusti var en stor dag i David Olssons liv. Det var då som den landslagsmeriterade målvakten fick ta emot beskedet om att han från och med nu är permanent uppflyttad i IF Elfsborgs A–trupp. Beskedet gavs av manager Magnus Haglund inför Davids match med U19–laget mot Norrby i DM.
– Jag var nere och hämtade mina grejer i A–lagets omklädningsrum och mötte Haglund där, och då sa han att Abbas hade lämnat för ÖIS och att jag var uppflyttad. Jag blev lite mållös och sa väl inte så mycket, men över allt annat så blev jag jätteglad och väldigt stolt, säger David Olsson.
Nyheten om att David Olsson är Elfsborgs nye andremålvakt spred sig snabbt och gratulationerna började välla in, från alla håll men kanske framför allt från supporterhåll. David har sedan tidig ålder varit guligan och stått i klacken på Elfsborgläktaren i princip sedan Borås Arena byggdes.
– Jag är en av dem och har jättebra kontakt med många guliganer, även om jag inte har kunnat stå i klacken eller åka med på bortaresor så mycket det senaste året då spelandet tagit alltmer tid. De är nog lite extra stolta och glada för min skull nu när jag har tagit klivet upp i A–truppen, det känner och uppskattar jag otroligt mycket, säger David Olsson.

David Olsson har aldrig representerat någon annan förening än IF Elfsborg, så man kan verkligen säga att han har gått hela vägen från det att han började spela fotboll i gulsvart vid sex års ålder till uppflyttningen i A–truppen 13 år senare. Han är supporter, stortalang och kulturbärare i en och samma person.
– Det är klart att det är speciellt att jag, som ju hållit på Elfsborg sen jag var ett litet barn, har gått hela vägen. Det är så många människor som jag har träffat längs med vägen som jag vill tacka för det här, men samtidigt är det ett delmål, förvisso ett rätt så stort sådant. Nu när jag ha nått hit så är det absolut viktigaste för mig att fortsätta utvecklas under hösten, lära mig livet i en allsvensk trupp och spela i U21. Jag måste agera som en professionell spelare och alltid vara redo om jag får chansen. Det blir väl mest att se och lära nu i början, men det ska bli hur kul som helst, säger David Olsson.
Vad har det betytt för just dig att du har gått hela vägen?
– Det som har påverkat mig mest är att jag har varit inne i Elfsborgskulturen så länge. Förutom min fotbollsutveckling har jag fått lära mig vad Elfsborg står för, föreningens identitet och trygghet. För mig har det varit oerhört betydelsefullt, säger han.