Elfsborg spelar på fredag för 23:e gången en serie- eller kvalmatch på bortaplan mot BK Häcken. I allsvenskan har lagen spelat tretton matcher och Elfsborg har övertaget med sex segrar mot Häckens fyra och fyra matcher har slutat oavgjort och målskillnaden är 24-22.

I den näst högsta divisionen är det jämnt i historien. Lagen har fyra vinster var och en match har slutat oavgjort. 1981 spelades den kanske viktigaste matchen lagen emellan. Det var första gången ett lag tvingades kvala sig kvar i allsvenskan då det var omläggning av seriesystemet. Elfsborg slutade på plats 11 och fick på sin lott BK Häcken. Elfsborg vann på Nya Ullevi med 1-0 inför 19 205 åskådare, publikrekord för BK Häcken, och Lennart Nilsson var matchens ende målskytt. I returen på Ryavallen slutade det 1-1 och Elfsborg behöll sin allsvenska status.
Första seriematchen daterar sig till säsongen 1955/56 då Elfsborg vann seriepremiären med 5-1. Stig Bodin två, Lasse Råberg, Rolf ”Kinis” Johansson och Rolf Karlsson var målskyttar.

BK Häcken debuterade i allsvenskan 1983 och premiärmotståndare på Rambergsvallen var Elfsborg. Matchen slutade 0-0.
De närmast följande åtta matcherna var i Division 1. 1985 var Simon Hunt matchvinnare för Elfsborg genom att göra två mål i 2-1 segern.
1988 avslutades säsongen på Rambergsvallen och Häcken vann sin första match mot Elfsborg någonsin. 3-2 var siffrorna och för Elfsborg nätade Mikael Johansson och Thomas ”Säffle” Andersson.
Elfsborg tog revansch 1989 då Lennart Johannson och Göran Karlsson var matchens målgörare. 1990 var det mållöst igen och 1991 blev det en ny 2-0 seger för Elfsborg. Stefan Andréasson och Nemanja Miljanovic gjorde målen.

Därefter vann BK Häcken tre matcher i följd 1992, 1995 och 1996 och detta utan att Elfsborg lyckades göra ett enda mål.2-0, 2-0 och 3-0 var hemmalagets segersiffror.
1998 var det dags för den andra allsvenska matchen. Första försöket ställdes in på grund av regn och vädret var inte mycket bättre när matchen spelades. Stefan Andréasson gjorde mål på Rambergsvallen igen och när inhopparen Fredrik Berglund rullade in 2-0 var Elfsborgs allsvenska kontrakt säkrat denna säsong.
Häcken var tillbaka åter 2000 och nu vann Elfsborg med 3-2. Fredrik Berglund, Anders Svenson och Kristoffer Arvhage var målskyttar för Elfsborg medan Kim Källström gjorde Häckens båda mål.
2001 vann Elfsborg med 3-2 än en gång. L-G Carlstrand, Kristoffer Arvhage och Jesper Bengtsson var denna gång glada målskyttar.

Häcken gjorde comeback i allsvenskan 2005 och lagen möttes i den sjätte spelomgången. Daniel Alexandersson gav Elfsborg ledningen just före paus. I den andra halvleken vände Häcken matchen och Dioh Williams gjorde såväl 1-1 som 2-1 till hemmalaget innan Joakim Sjöhage kom in och spelade fram Hasse Berggren som med sitt 2-2 mål räddade en poäng till Elfsborg.
GULDÅRET 2006 spelades matchen lagen emellan i den 19:e spelomgången och Elfsborg tog en säker seger med 4-1. Mathias Svensson var tvåmålsskytt i den första halvleken då han två gånger gav Elfsborg ledningen. Dioh Williams hade kvitterat däremellan. Jon Jönsson nickade in 3-1 i början av den andra halvleken och Elfsborg fick hjälp av en Häcken försvarare med det fjärde målet.
Häcken fick allsvensk status igen 2009 och nu med ett starkare lag än på länge. I sista matchen innan uppehållet för U-21 EM fick Elfsborg åka till Rambergsvallen. Martin Ericsson gjorde sitt första seriemål för Elfsborg men Mattias Ranegie kvitterade och matchen slutade 1-1.

2010 fick Elfsborg var det mållöst ända till matchminut 90. Då slog Jonas Henriksson in hemmalagets ledningsmål och det verkade som Häcken för första gången på sexton försök i allsvenskan (hemma- och bortamatcher räknade) skulle besegra Elfsborg. Det blev inte så då Denni Avdic kvitterade i nästa anfall och det slutade 1-1.
Häcken skulle i stället få vänta till match nr 18 i allsvenskan (också matcher i Borås inräknat) innan man fick en allsvensk seger mot Elfsborg. Efter att förlorat seriepremiären 2011 med 2-1 så bröt Häcken till slut Elfsborgs svit med obesegrade matcher. Häcken gjorde det i den 25:e spelomgången med 2-0 efter mål av Josef Elvby och Waris Majeed och hängde med detta resultat av Elfsborg i striden om det allsvenska guldet.

GULDÅRET 2012 spelades matchen i den 20:e omgången och nu var Häcken för första gången med i medaljstriden i allsvenskan. David Elm gav Elfsborg en tidig ledning framspelad av Stefan Ishizaki och detta var enda målet i den första halvleken.
Efter paus kvitterade Björn Anklev efter 58 minuters spel men bara två minuter senare utnyttjade Markus Rohdén ett misstag i hemmaförsvaret och återgav Elfsborg ledningen med sitt första mål i allsvenskan. I den 65:e spelminuten kom Nasiru Mohammed in som ersättare och allsvensk debutant i Häcken, Det tog honom elva minuter att göra två mål och vända matchen till Häckens fördel. Den blivande allsvenska skytteligavinnaren Waris Majeed fastställde sedan Häckensegern till 4-2 på stopptid. När allsvenskan summerades visade det sig att det var seriens etta och tvåa som spelade på Rambergsvallen denna dag.
2013 var det match den första juni. Elfsborg bröt förlustsviten och det var den säsongens nyförvärv från Häcken, Tom Söderberg, som nickade in Elfsborgs segermål i den första halvleken.
2014 spelades matchen på Gamla Ullevi då Rambergsvallen byggdes om. Elfsborg avgjorde matchen under den sista kvarten av den första halvleken då såväl Viktor Prodell som Viktor Claesson gjorde var sitt mål och för dagen rödklädda Elfsborg vann med 2-0.

Bravida Arena, nybyggd och utrustad med konstgräs var platsen där lagen träffade på varandra i den näst sista spelomgången 2015. Häcken var obesegrade hemma på det nya konstgräset innan matchen och skulle också förbli det efter denna.
Samuel Gustafson gjorde ett tidigt drömmål för Häcken men Marcus Rohdén kvitterade före paus. Den andra halvleken blev en mardröm för Elfsborg. Paulinho gjorde ett hattrick och hans anfallskollega Alexander Jeremejeff gjorde också mål. Viktor Claesson tröstmålade för Elfsborg när han reducerade till 4-2. BK Häcken vann till slut med 5-2.
Elfsborg hade chansen till snabb revansch 2016. Matchen spelades som den allsvenska premiären och eftersom det var sista bortamatchen 2015 så var det två raka bortamatcher mot samma lag. Denna händelse har bara inträffat två gånger tidigare i Elfsborgs allsvenska historia. 1950/51 års allsvenskas sista borta match var mot Djurgården och kommande säsong så var den första bortamatchen mot blåränderna. 1976 och 1977 var det samma sak med Östers IF. Men revanschen uteblev trots att Elfsborg gjorde en spelmässigt riktigt bra match med flytet i avsluten saknades. Häcken tog ledningen redan efter fem minuter då Paulinho gjorde säsongens första allsvenska mål. Elfsborg försökte men hade som sagt inget flyt och i stället så ökade Nasiru Mohammed på till 2-0 efter en kontring då bara sju minuter återstod. Elfsborg reducerade efter att Adam Lundqvist sprungit igenom på vänsterkanten men längre kom de för dagen rödklädda inte utan Häcken vann med 2-1.

Text: Mikael Häggström