För fjärde året i rad har IF Elfsborg bjudit in barn ifrån Lekterapin på Södra Älvsborgs Sjukhus till Borås Arena. Barnen kommer att gå in med spelarna vid inmarsch i matchen mot Djurgården. – Det betyder väldigt mycket för de här barnen som har eller haft en svår sjukdom, de ser fram emot att gå in med spelarna jättemycket, säger Camilla Hallén på Lekterapin.

Lekterapin på SÄS (Södra Älvsborgs Sjukhus) är en specialpedagogisk verksamhet för sjuka barn och ungdomar och dess familjer som ofta befinner sig i en utsatt och sårbar situation. För att barnen och ungdomarna ska kunna återhämta sig från alla upplevelser är det viktigt att det  finns en frizon från den medicinska behandlingen och därför får inga undersökningar, provtagningar eller behandlingar ske på lekterapin. På lekterapin får barnen och ungdomarna hjälp med att bearbeta sjukvårdsupplevelser, men också genom lek förbereda sig inför vissa undersökningar och behandlingar.

IF Elfsborg och Lekterapin på SÄS har sedan mer än 10 år tillbaka en väldigt god relation där bland annat A–lagets spelare hälsar på, leker och skänker julklappar runt varje jul. Och sedan fyra år tillbaka får Lekterapins barn hälsa på spelarna när de spelar allsvensk fotboll, mer exakt gå in vid inmarsch vid en utvald match. Nu på tisdag är det dags igen när Elfsborg tar emot Djurgårdens IF på Borås Arena.
– Det ska bli jättekul! Barnen har sett fram emot detta hur länge som helst och de kan knappt sluta prata om det. Det kommer vara 24 barn från Lekterapin som ska gå in med spelarna denna gång, och man märker verkligen hur mycket detta betyder för dem. Varje gång vi gör det här och när spelarna hälsar på runt jul känner man hur bra samarbete vi har med Elfsborg, säger lekterapeuten Camilla Hallen som arbetar på Lekterapin.
Vad tror du att det betyder för barnen?
– Det blir ett avbrott från det sjuka, för vi brukar säga att vi jobbar med det friska. Att de får uppleva något sånt här ger glädje och något som känns mer normalt än vad de vanligtvis får uppleva, och det blir en långvarig effekt. Det är jätteviktigt för de här barnen att få sådana här upplevelser, och vi är tacksamma att de får göra det, säger Hallén.

September är barncancermånaden, en månad då man uppmärksammar att cancer är den vanligaste dödsorsaken för barn i Sverige mellan 1-14 år och jobbar extra hårt för att samla in pengar för att stötta forskningen. IF Elfsborg stödjer Team Rynkeby Sjuhärads arbete och insamling till barncancerfonden.