Att spela borta mot Malmö FF är svårt. På de 63 matcher som spelats i Malmö har Elfsborg endast vunnit tio, spelat oavgjort femton gånger och åkt hem utan poäng vid 39 tillfällen. Malmö FF har 118-56 i målskillnad.

Första besöket på Malmö Idrottsplats var säsongen 1931/32 då MFF vann med 2-0. Efter ytterligare tre förluster kom den första poängen i den mållösa matchen GULDÅRET 1938/39.
Denna match skulle bli känd för något helt annat. Det var den matchen i allsvenskan där lagen för första gången hade nummer på tröjorna. Det var meningen att Elfsborg skulle spela med nr 1-11 och Malmö med 12-22 men Elfsborg vägrade så det var endast hemmalaget som spelade med siffror på ryggen.
Året efter, GULDÅRET 1939/40 var det dags för den första Elfsborgssegern. Hela 4-1 blev det sedan Åke Samuelsson svarat för två mål och Gillis Andersson och Sven Jonasson var sitt.
På de därpå följande 13 matcherna vann MFF elva och Elfsborg endast två. Det var 1944/45 – 3-2 – och 1952/53 då matchen slutade 3-1 till Elfsborg. Det var Malmö FF första hemmaförlust sedan 1948. En viss Henry Larsson gjorde allsvensk debut och var målskytt tillsammans med Olle Claesson och Berndt Olausson. Elfsborg spräckte med denna vinst en svit där Malmö FF hade spelat 40 allsvenska hemmamatcher i följd utan att förlora.

När Malmö fått sitt nybyggda stadion till VM 1958 gick det lite bättre för Elfsborg till en början.
GULDÅRET 1961 vann Elfsborg med 2-0 sedan Jens Söderberg gjort ett märkligt mål då han på passning från Lasse Råberg klackade bollen bakom sin egen rygg och bollen gick in med en lyra över Tore Svensson (som också gjorde 22 allsvenska matcher i Elfsborgsmålet 1949/50). Leif ”Gästis” Petersson svarade för Elfsborgs andra mål som fastställde slutsiffrorna till 2-0.
1962 spelades den allsvenska premiären på Malmö stadion. Elfsborg startade lysande och tog ledningen med 3-0 sedan Ove Grahn gjort mål efter 18 sekunder och Henry Larsson två mål under den första halvtimman. Malmö FF vände dock och vann mot de regerande svenska mästarna IF Elfsborg med 5-3.
En minnesvärd seger tog Elfsborg i seriefinalen i sista vårmatchen 1965 då Ove Grahn och Henry Larsson var målskyttar vid 2-1 segern. Detta var en av de många fina matcher som Elfsborg gjorde 1965. Trots att det också blev seger i returen på Ryavallen med 3-1 så vann Malmö FF guldet med 34 poäng före Elfsborg med 32.

1966 upprepades resultatet 2-1 och denna gång var det Roger Karlsson och Bosse Falk som gjorde de gula målen.
1968 minns vi som John Hedins stora match då han i sista omgången höll nollan och Malmö FF med resultatet 0-0 förlorade guldmedaljerna till nykomlingen Östers IF.
1970-talet var det tufft att åka till Malmö. Elfsborg vann inte enda match utan mäktade endast med att spela 1-1 såväl 1977 som 1978. 1977 var Thomas Ahlström poängräddare och 1978 Dan Magnusson. Elfsborg största bortaförlust mot MFF någonsin kom under denna period då segersiffrorna skrevs till 6-0 1976.
Det skulle dröja ända till 1982 innan Elfsborg vann i Malmö igen. Frank Klarström var då matchens ende målskytt. 1980 och 1986 slutade matcherna 0-0 men i övrigt stod MFF som segrare på 1980-talet.
1997 vann MFF med 2-0 i en höstmatch där Elfsborg var långt från poäng. Anders Bogsjö räddade Elfsborg från ett större nederlag.
1998 vann Elfsborg sin största seger någonsin mot Malmö på bortaplan och segersiffrorna blev hela 4-0 efter två mål av Christer Mattiasson och ett vardera av Mikael Martinsson och Stefan Andréasson.

1999 vann MFF igen, nu med 4-2. Elfsborgs mål – vilka var reduceringsmål till 1-2 respektive 2-4 – gjordes av L-G Carlstrand och Jörgen Wåhlemark. Denna säsong degraderas Malmö FF efter 63 raka säsonger i allsvenskan, givetvis rekord.
2001 vann Malmö FF en viktig match i bottenstriden i slutet av serien med 3-1. Andreas Drugge kvitterade till 1-1 men MFF gjorde två mål i slutet av matchen.
Elfsborg spelade ett suveränt försvarsspel såväl 2002 som 2003 och båda matcherna slutade 0-0. 2004 vann Malmö FF guldet genom att besegra Elfsborg i sista matchen med 1-0. Johan Wiland klarade en tveksamt dömd straffspark men Jon-Inge Höiland slog in returen och Malmö FF var svenska mästare för första gången sedan 1988.
2005 gjorde Elfsborg en riktig kämpamatch. Trots att laget var hårt drabbat av sjukdomar och flera ordinarie spelare saknades klarades en poäng. Afonzo Alvés gav Malmö ledningen i den andra halvleken men Elfsborg kom storstilat tillbaka och Andreas Klarström utjämnade med kvarten kvar. Håkan Svensson i målet gjorde flera fina räddningar och det blev 1-1 till slut.

GULDÅRET 2006 vände serien i Malmö efter att Elfsborg i en strålande match vunnit med 4-2 på Borås Arena. MFF var revanschsugna och tog en ridig ledning sedan Daniel Andersson slagit en hörna direkt i mål. Malmö startade aggressivt men när Mathias Svensson fick lämna in efter skada efter 35 minuter och ersattes av Joakim Sjöhage vände matchbilden. MFF:s höga försvarsspel straffade sig gång på gång och efter att Anders Svensson kvitterat med ett distansskott efter 55 minuter hade Elfsborg ett flertal chanser att vinna. Daniel Alexandersson prickade stolpen och missade öppet mål. Sjöhage och Anders Svensson var också nära att avgöra. Om Elfsborg hade haft en dag med utdelning på sina chanser hade detta kanske blivit en av de mest minnesvärda allsvenska matcherna någonsin men nu slutade det 1-1.
Utdelningen kom i stället 2007 i matchen som spelades i den sista omgången. Malmö tog ledningen efter 11 minuter genom Junior men Anders Svensson kvitterade minuten senare. Efter en timmas spel fick Elfsborg frispark strax utanför straffområdet en bit ut till höger. Matthias Svensson klippte till och bollen gick upp i målvaktens högra kryss. Elfsborg vann med 2-1 och säkrade bronsmedaljerna detta år. Det skulle också bli Mathias Svenssons sista match och han avslutade sin 106 seriematcher (varav 45 i division I) långa karriär i den gulsvarta tröjan med att göra sitt 35 seriemål (22 av dem var i division I). Mathias Svensson blev då den andra elfsborgare, Hans Höglund var först, att bli målskytt i såväl sin allsvenska debut som sista match i allsvenskan.

2008 var lagens möte redan i den tredje spelomgången. Emir Bajrami gav Elfsborg ledningen efter knappt 20 minuter med ett härligt distansskott. Guillermo Molins utjämnade då 34 spelats sedan Johan Wiland boxat ut bollen mitt i banan och där var Molins för MFF:s del på rätt plats. Det blev inga fler mål och det slutade 1-1.
2009 var det första gången Elfsborg spelade på Malmös nya arena Swedbank Stadion. Det blev ingen trevlig upplevelse. MFF vann med hela 5-0 efter haft ledningen i paus med 3-0. Edward Ofere och Daniel Larsson var tvåmålsskyttar och Guillermo Molins gjorde ett.
Elfsborg kunde inte heller 2010 spräcka nollan på Swedbank stadion. Daniel Andersson avgjorde till hemmalgets fördel med drygt tio minuter kvar av matchen i den 21:a omgången som innebar att MFF inte bara besegarde Elfsborg utan också tog över en serieledning från Helsingborg som de sedan höll hela vägen ut.
2011 års match spelades i omgång 23 och nu var det Elfsborg som jagade Helsingborg i toppen på allsvenskan. Här sprack en del av gulddrömmen för Elfsborg då Wilton Figureido gjorde såväl 1-0 som 2-1 till MFF. Lasse Nilsson kvittering till 1-1 hjälpte föga denna dag.

GULDÅRET 2012 spelades matchen i omgång 10 och det blev en ny hemmaseger. Mathias Ranégie nickade in en matchens enda mål efter en dryg timmas spel.
2013 spelades matchen i omgång tretton och det var inget lyckotal för Elfsborg. Jiloan Hamad gav MFF ledningen efter 25 minuter men genast efter paus kvitterade Mohamed Bangura. Det blev då di blåe som fick sista ordet då Tokelo Rantie kontrade in segermålet 2-1 med kvarten kvar.
2014 bröts äntligen förlustsviten på Swedbank Stadion. Matchen spelades i omgång 28 och MFF hade redan säkrat det allsvenska guldet. Hemmalaget fick en drömstart då Markus Rosenberg i den första spelminuten överlistade Kevin Stuhr Ellegaard. Men det skulle bli Elfsborgs och framför allt Johan Larssons dag. I minut 66 kvitterade Johan på straffspark och när drygt 10 minuter återstod gjorde han ett riktigt drömmål med ett skott i dålig vinkel som passerade Robin Olsen i malmömålet och Elfsborg vann med 2-1.

Det blev en ny poäng på Swedbank Stadion 2015. Inför många tillresande sponsorer och supporters slog Adam Lundqvist till med ett drömmål efter 22 minuter. Efter en hörna nickades bollen till Adam som drog till från 25 meter och bollen gick via stolpen och i mål. I den första halvleken så räddade Kevin Stuhr-Ellegaard en straff från Marcus Rosenberg. Enock Kofi Adu kvitterade i inledningen av den andra halvleken och MFF pressade på för ett segermål. Marcus Rosenberg var nära två gånger men två cykelsparkar i ribban. Elfsborg höll ut och det slutade 1-1, en poäng som i slutändan skulle visa vara den som jag Elfsborg bronsplatsen i tabellen före Malmö FF.
2016 var det match i omgång 22. Elfsborg gjorde en bra match och kämpade frenetiskt och matchen var länge mållös. Men på tilläggstid så avgjorde ändå Malmö FF till slut matchen då ersättaren Erdal Rakip nätade.

Text: Mikael Häggström