AIK är den förening som spelat mest säsonger i allsvenskan. Följaktligen är AIK Elfsborgs mesta motståndare i allsvenskan. 69 gånger har Elfsborg gästat AIK och Elfsborg har 20 segrar, 14 oavgjorda och 35 förluster. Målen är 95-144.

Debutsäsongen i allsvenskan för Elfsborg 1926/27 vann Elfsborg på Stadion med 3-2 efter mål av Thure Claesson, Nils Fagerblom och Nils Hedihn. Just 3-2 skulle bli Elfsborgs speciella segersiffror i Stockholm. Efter nio säsonger utan seger blev det åter 3-2 i den legendariska seriefinalen 1935/36. I den näst sista omgången säkrade Elfsborg i praktiken sina första allsvenska guldmedaljer med denna vinst. Sven Jonasson, Åke Samuelsson och Åke Hallman var den dagens hjältar med sina mål.
AIK flyttade in nybyggda Råsunda 1936/37 och Elfsborgs första besök slutade inte alls bra för gästerna. AIK vann med hela 5-1 efter hattrick av Olle Zetherlund. Elfsborgs förste målgörare på Råsunda blev Karl-Erik Grahn. Det blev AIK segrar också 1937/38 – 4-1 – och 1938/39 4-3.
1939/40 – den tredje gulsvarta guldsäsongen – blev det åter 3-2 och denna gång var det Knut Johansson, två gånger och Åke Samuelsson som nätade. Märkligt nog slutade också nästkommande Elfsborgsvinst 1942/43 också 3-2. Denna gång lystrade målskyttarna till namnen Evert Grahn, Sven Jonasson och Helge Johansson. 1943/44 blev resultatet 4-3 till Elfsborg sedan Knut Johansson gjort hattrick och Evert Grahn det fjärde Elfsborgsmålet.

Guldåret 1961 spelade Elfsborg sin första tävlingsmatch någonsin i elljus borta mot AIK. Matchen var en ren uppvisning från Elfsborgs sida och Jens Söderberg två, Henry Larsson och Lasse Råberg var sitt bidrog med målen till den säkra 4-1 viktorian.
Den största bortasegern vanns 1965 sedan Elfsborg spelat propagandafotboll och vunnit med hela 5-1. Lasse Heineman och Ove Grahn gjorde två mål vardera och Henry Larsson ett. Det var värre 1967 då AIK var ett snäpp värre och slutsiffrorna skrevs till 6-1. Henry Larssons tröstmål hjälpte föga.
1969 vann Elfsborg med 2-0 – Jens Söderberg och Bosse Falk målskyttar – men sedan blev det svårare. På hela 1970-talet vann Elfsborg inte en enda bortamatch mot AIK förrän decenniets sista år. Thomas Ahlström blev matchhjälte med att göra matchens enda mål i 1979 års seriepremiär.
De sex matcher som spelades på 1980-talet gick inte mycket bättre. Det var endast 1-0 vinsten 1984 med Morgan Hansson som målgörare och 1983 då det slutade 1-1 som Elfsborg tog poäng.

Efter Elfsborgs senaste allsvenska comeback har det gått relativt bra på Råsunda. 1997 blev det 2-2 då Mats Rotting och Tobias Linderoth var Elfsborgs målgörare. 1998 var det Tobias Linderoth som med en frispark i mål räddade 1-1.
1999 var AIK det klart bättre laget och vann med hela 3-0. 2000 spelades sista omgången på Råsunda och Elfsborg hade chans på stora silver men resultaten gick inte Elfsborgs väg denna dag. Matchen i Solna slutade 1-1 efter ett mycket bra Elfsborgsspel. Anders Svensson gav Elfsborg ledningen efter 53 minuter med ett kanonskott från straffområdeslinjen och hade detta resultat stått sig tiden ut hade Elfsborg slutat trea. Tyvärr blev det inte så då Teddy Lucic kvitterade och 1-1 resultatet innebar ”bara” en femteplats för Elfsborg.
2001 var det Fredrik Berglunds sista match före flytten till Roda. Fredrik gjorde ett mål men försvaret somnade till vid en snabb AIK-frispark och så var den dagen förstörd. 3-1 till AIK blev det till slut.

2002 års match var den allsvenska premiären. AIK var guldfavoriter men Elfsborg överraskade med att hålla jämna steg med AIK. När så Andreas Drugge blev inbytt i den 83: e minuten blev detta ett lyckat byte. Minuten efteråt gjorde han mål första gången han rörde bollen sedan Hasse Berggren i sin allsvenska debut för Elfsborg spelat fram. I slutminuten ökade så Hasse Berggren på med ett mål till det sensationella resultatet 2-0 till Elfsborg.
2003 var en match som alla Elfsborgare vill glömma snabbt. AIK vann med hela 4-0 en solig hösteftermiddag och Mats Rubarth hade lekstuga en dag när Elfsborgs försvarsspel lämnade mycket övrigt att önska.
2004 slutade det 1-1. Samuel Holmén gav Elfsborg ledningen efter en dryg kvart. När en halvtimma spelats utjämnade AIK då Stefan Ishizaki slog en frispark som Per Nilsson nickade i mål.

Under GULDÅRET 2006 visade det sig så småningom att matchen i den sjunde omgången skulle bli avgörande för vilket av lagen som skulle stå som svenska mästare när säsongen var slut. Det var en märklig match sp till vida att den var mållös ända till en kvart återstod. Markus Jonsson gav då AIK ledningen efter en hörna och när Wilton Figureido ökade till 2-0 i den 84: e minuten så tycktes allt gå AIK:s väg denna dag. När klockan tickade upp mot 88 minuter spelade Samuel Holmén fram Daniel Alexandersson som fälldes av AIK-målvakten. Anders Svensson gjorde mål på den efterföljande straffsparken. Direkt efter avspark vann Elfsborg bollen och Anders Svensson slog en långboll som Daniel Alexandersson sprang sig fri på och utjämnade. 0-2 hade blivit 2-2 på 90 sekunder och det var ett stort steg mot GULDET.
2007 var det Stefan Ishizaki och Johan Wiland som var Elfsborgs hjältar. Johan gjorde en kanonräddning på en frispark från Wilton Figureido efter drygt en halvtimmas spel och Stefan Ishizaki avgjorde med matchens enda mål då matchen spelats en timma.

Det blev en ny seger 2008 och denna dag var det klasskillnad. Stefan Ishizaki och Fredrik Berglund gjorde var sitt mål i den första halvleken, Stefans efter ett lysande förarbete av Denni Avdic, och trots att Lasse Nilsson blev utvisad i den andra halvleken hade AIK inte en chans att hota Elfsborg denna dag.
Elfsborg höll nollan på Råsunda också 2009 i en match mot blivande svenska mästarna som slutade 0-0. Elfsborg lämnade planen med ett nytt klubbrekord. Aldrig tidigare har man tagit poäng i fem raka allsvenska bortamatcher mot AIK.
AIK bröt sviten 2010 i näst sista omgången av allsvenskan då de vann med 2-0. Segern innebar att de regerande mästarna säkrade sitt allsvenska kontrakt.
Elfsborg kom tillbaka och vann igen 2011 sedan Lasse Nilssons skott utanför straffområdet letade sig i mål redan efter fyra minuter skulle visa sig bli matchens enda fullträff.

GULDÅRET 2012 hade Elfsborg för första gången sedan omgång fyra tappat sin serieledning när Råsunda besöktes för sista gången i den 24:e spelomgången. Viktor Claesson slog in en retur efter 24 minuters spel och Elfsborg gick till pausvila i ledning. Efter paus utjämnade AIK efter ett praktskott från högerbacken Martin Lorentzson och det slutade 1-1.
2013 var det elfsborgsbesök på Friends Arena för första gången. Liksom första besöket på Råsunda 1937 så slutade det med förlust för Elfsborg. AIK tog ledningen i den första halvleken efter mål av costaricanen Celso Borges. Elfsborg kom tillbaka då Simon Hedlund blev allsvensk målskytt för första gången efter drygt 70 minuter men bara tre minuter senare blev Martin Lorentzson målskytt igen mot Elfsborg då han nickade in segermålet 2-1.
2014 gjorde AIK åter första målet då Nabil Bahoui, som märkligt ofta gjort mål på Elfsborg, med en volley strax innan halvtimman spelats passerade Kevin Stuhr Ellegaard. När halva andra halvleken spelats kvitterade Marcus Rohdén framspelad av Per Frick. Det skulle ändå bli AIK som skulle ta hem segern då ersättaren Kenny Pavey nickade in segermålet 2-1 med fem minuter kvar av ordinarie speltid.

2015 var Henok Goitoms stora match. Han var nästan ostoppbar i den första halvleken och gjorde två av hemmalagets fyra mål i denna del av matchen. Mohamed Bangura och Alessandro Perreira svarade för var sitt. Elfsborg kom tillbaka i den andra halvleken men längre än till reduceringsmål av Viktor Prodell och Simon Lundevall räckte det inte utan det slutade 4-2 till AIK.
2016 vann AIK för fjärde året i följd på Friends Arena. Alla mål i matchen kom i den första halvleken. Alexander Isak gav AIK ledningen efter en kvart, Viktor Prodell kvotterade fem minuter senare. Just före halvtidspausen kom det som skulle bli matchens segermål då Anton Jönsson-Salétros slog in 21- för AIK.

Text: Mikael Häggström