Efter en strulig höst är Samuel Holmén äntligen tillbaka i full träning och har fått klartecken för spel. Den rutinerade hemvändaren är på det klara med vad som kommer att krävas av honom själv och laget inför den avslutande delen av allsvenskan.
– Det viktigaste är kanske inte att vi spelar fantastisk fotboll och gör en massa mål, utan att vi spelar och vinner som ett lag och får med oss den grymma vi-känslan som vi har just nu in i nästa säsong, säger Holmén.

Återkomsten blev en formidabel succé. Samuel ”Sampa” Holmén återvände till sitt älskade IF Elfsborg efter tio år som utlandsproffs och från start i matchen mot Hammarby på Borås Arena var han en del av ett glödande, pulserande och framstormande gulsvart lag som körde över sitt motstånd med 3–0.
– Första matchen gick hur bra som helst och vi spelade jättebra. Jag ville så otroligt mycket och ignorerade smärtan i kroppen efter matchen, det är lätt att vara efterklok såklart men jag borde nog ha vilat den nästkommande matchen och tagit itu med det redan då, säger Samuel Holmén.
Sakta men säkert inleddes en ond cirkel med återkommande småskador som till slut satte stopp och gjorde att Samuel skrevs upp på skadelistan på obestämd framtid.
Nu kan han dock mycket glädjande nog strykas från samma lista, för Samuel är tillbaka i full träning och har fått klartecken för spel under den avslutande delen av allsvenskan.
– Det känns naturligtvis hur bra som helst. Riktigt najs att få träna fotboll fullt igen efter en konstig höst där det inte har gått som varken jag eller laget har velat, men det som har hänt har hänt och nu vill vi bara blicka framåt och se till att avsluta säsongen på ett bra sätt, säger Samuel Holmen.
På vilket sätt vill du att ni avslutar?
– Det viktigaste är kanske inte att vi spelar fantastisk fotboll och gör en massa mål, utan att vi spelar och vinner som ett lag och får med oss den grymma vi-känslan som vi har just nu in i nästa säsong, säger Holmén.

Fyra matcher återstår, och den första anhalten på den resan är på söndag då IFE tar emot Sundsvall på Borås Arena. Om Samuel Holmén spelar från start eller inte i den matchen kan bara den närmsta framtiden bestämma, men han vet att han kommer kunna bidra på sitt sätt oavsett.
– Det har varit extremt frustrerande att tvingats sitta vid sidan när det har gått som sämst under hösten, men nu är jag tillbaka och kommer kunna bidra med rutin och fokus även om jag inte spelar från start. Jag har ju lärt mig en hel del under alla mina år utomlands, vilket kommer till nytta nu. Jag känner ett stort ansvar, så jag försöker pusha och engagera mig så mycket jag bara kan, säger han.
Först och främst gäller det för Samuel Holmén att komma i full matchform och få tillbaka det där riktigt skarpa matchtänket, och med tanke på den senaste veckans kvalitet på träningarna kan det blir snarare än senare.
– Den här veckans träningar har varit de bästa sedan jag kom hem i somras, med fruktansvärt bra energi, engagemang och fokus. Det känns kanon inför det som komma skall ur den aspekten, det gör det verkligen, säger Holmén.
Sampa vill vara med och bidra till att IF Elfsborg avslutar säsongen på ett positivt sätt och att man gör det som ett lag. Kvalitén finns där, det vet nog alla som följer gulsvart, men det gäller att få ut den också efter en tids tuffa motgångar. En bra avslutning ger också ett skönare avstamp inför nästa säsong.
– Detta blir som en omstart, med de sista matcherna kvar att spela. Gör vi det bra kan vi blicka fram mot 2018 med en skön känsla och hitta energin i det. Viktigast blir kanske att täta till det bakåt och spela ett lagförsvar som vi inte lyckats med under delar av säsongen. Jag ser utan tvekan fram emot det, säger Samuel Holmén.