GIF Sundsvall spelar i år sin sjuttonde säsong i allsvenskan och besöker Borås och Elfsborg för fjortonde gången på söndag. Elfsborg har åtta segrar, tre oavgjorda och två förluster och målskillnaden 31-15.

Säsongen 1953/54 blev banbrytande i svensk fotboll. Seriesystemet hade haft en nordgräns vid Gästrikland och detta var första året som landskapen norrut fick en egen division II serie. Ljusne AIK hade ledningen och egentligen hade allsvenskan fortfarande en nordgräns vid Gästrikland men denna behövde (som väl var)inte utnyttjas då Sandvikens AIK vann till slut.
Kvalet till allsvenskan återuppstod 1955/56 och Lycksele IF var det första norrlandslag som försökte men förlorade stort mot GAIS.
1956/57 vann GIF Sundsvall division II Norrland för första gången – på bättre målskillnad före Skellefteå AIK – och fick kvala mot IFK Eskilstuna. Efter två oavgjorda matcher, 1-1 i Sundsvall och 2-2 på Tunavallen (regeln om bortamål tillämpades inte), så vann IFK Eskilstuna den avgörande matchen med 3-0.

Efter detta försökte Skellefteå AIK (1958)och IFK Luleå 1959 och 1960) att kvala upp men misslyckades. GIF Sundsvall vann norrlandstvåan 1961 igen men Djurgårdens IF och Högadals IS, från Karlshamn blev för svåra i kvalet. Så gick det också för IFK Holmsund 1962.
1963 hade GIF Sundsvall sin stora chans. Nu inleddes kvalet hemma på Idrottsparken mot IFK Eskilstuna. Matchen slutade 1-1 och när Giffarna i andra omgången vann i Växjö mot Öster med 3-1 fanns läget. Oavgjort mot GAIS på Råsunda skulle räcka till allsvenskt spel. GAIS tog ledningen i den första halvleken efter mål av Hasse Samuelsson men Sundsvall kvitterade i den andra då GAIS gjorde självmål. Men något Norrlandsfönster skulle inte öppnas heller detta år. Tre ynka minuter var kvar när Jarl Andrén missade en bakåtpassning och GAIS-centern Rolf Lundh han emellan och nätade. Ytterligare ett GAIS-mål föll och Gaisarna kunde bära den 43-årige spelande tränaren Gunnar Gren i gullstol runt planen.

GIF Sundsvall gav inte upp och 1964 var man i kvalspel igen. Första matchen fanns en annan VM-silvermedaljör från 1958 i motståndarlaget, nämligen Nacka Skoglund i Hammarby. Nacka blev utvisad men Hammarby vann med 4-2.
Halmstads BK var gäster på Idrottsparken i den andra omgången och nu vann Sundsvall med 2-0 och en ny resa till Råsunda och en avgörande match, denna gång mot Öster.
GIF Sundsvall var tvunget att vinna och nu gick det vägen. Inför nästan 30 000 åskådare, varav många nedresta norrlänningar gjorde Hans ”Lillis” Jonsson och Hans Lindblad var sitt mål och äntligen var drömmen om allsvenskan verklig.
TV-kommentatorn Putte Kock kunde äntligen arrangera bilden på Sundsvallsspelarna hoppade ut genom det öppna Norrlandsfönstret från ett omklädningsrum.

I den tionde omgången 1965 kom laget för första gången till Ryavallen. Det var ingen angenäm upplevelse då Elfsborg vann med 8-1 efter fyra mål av Lasse Heineman, tre av Ove Grahn och ett av Gert Christiansson.
Allsvenskan skulle visa sig för svår och det blev bara en seger och sex poäng totalt.
Nästa gång GIF Sundsvall kom upp var 1975. Elfsborg vann hemma med 2-0 efter två mål av Thomas Ahlström. Det gick inte mycket bättre denna gång utan returbiljetten till Division II kvitterades ut omedelbart.
GIF Sundsvall kom åter upp 1987 och nu kom man för att stanna i tre säsonger. På Ryavallen vann laget sin största bortavinst i allsvenskan någonsin då man reste hem med en 6-2 vinst mot ett svagt Elfsborg.
Nästa boråsvisit skulle dröja till 2000 och Elfsborg kopierade segersiffrorna från 1975, nu med Fredrik Berglund och Lars-Gunnar Carlstrand som målskyttar.
Vi minns gärna den dramatiska matchen 2001 då Jurica Siljanoski slog in segermålet 3-2 på övertid. Övriga Elfsborgsmålskyttar i den matchen var brassen Bruno Branca Fogaca och Christian Lundström.
2002 var det ett intetsägande 0-0 match.

2003 års match bjöd på fyra mål i den första halvleken, jämnt fördelade bland lagen. Fredrik Berglund gav Elfsborg ledningen efter nick. Nickmål var det också när Tom Kåre Staurvik nickade in en hörna och kvitterade. Elfsborg tog åter ledningen då Andreas Klarström sköt i stolpen och Fredrik Berglund slog in returen. Strax före paus gjorde Mattias Thorsell 2-2 som också skulle komma att bli slutresultat.
Fyra mål blev det också 2004. Elfsborg chockstartade och redan i den tredje spelminuten nickade Lasse Nilsson in 1-0, Två minuter senare utökade Hasse Berggren ledningen. Elfsborg hade sedan ett klart grepp om matchen och inte ens då Jonas Wallerstedt reducerade tycktes segern vara i fara.  Hasse Berggren fastställde slutresultat 3-1 på stopptid.
2005 föll matchens tre mål under den första halvtimman. Ali Gerba gav Sundsvall ledningen men Hasse Berggren utjämnade och Daniel Alexandersson såg till att Elfsborg vann sin andra raka match mot Giffarna som degraderades detta spelår.
2008 var GIF Sundsvall tillbaka. Elfsborg vann en vårmatch med 2-0 efter mål av Daniel Mobaeck och Fredrik Berglund. Denna sejour blev bara ett år lång för Giffarna.

GIF Sundsvall var tillbaka GULDÅRET 2012. Det var match i omgång 23 och Elfsborg hade varit serieledare ändå sedan den femte spelomgången. Men nu tog det (tillfälligt) slut. Sundsvall spelade för sitt allsvenska kontrakt och kämpade till sig en poäng i en match som slutade 0-0. BK Häcken övertog serieledningen men som vi vet kom Elfsborg tillbaka och vann guldet. GIF Sundsvall tvingades till kval för att hänga kvar men där blev det förlust mot Halmstads BK.
2015 firades 10-års jubileum på Borås Arena. Elfsborg skulle försöka vinna sin hundrade allsvenska seger på Borås Arena denna dag. Men det blev en sådan där dag då allt gick snett. Sundsvall gjorde två mål i den första halvleken. Ett på en kontring av Pa Dibba och det andra på en elegant frispark av Lars Krogh Gerson. Elfsborg kom tillbaka i den andra halvleken men närmare än en reducering till 1-2 av Marcus Rohdén då tre minuter återstod av ordinarie matchtid kom man inte.
2016 var det andra takter från Elfsborg. Matchen spelade i omgång 19.  Jon Jönsson nickade in ledningsmålet i den första halvleken. Efter paus var det Issam Jebalis stora show. Med start i matchminut 61 gjorde han på de närmaste fjorton minuterna ett äkta hattrick. Elfsborg vann med 4-0. Hattricket av Issam Jebali var det första i allsvenskan sedan Anders Svensson lyckades med detta i hemmamatchen mot IFK Göteborg 2007.

Text: Mikael Häggström