1100 barn fyllde den vanliga bortaläktaren på Borås Arena när den årliga ”Ungdomens dag” gick av stapeln i den 27:e omgången av Allsvenskan när Elfsborg tog emot gästande GIF Sundsvall. Lasse Nilsson blev stor matchhjälte med sitt sena 2-1-mål.

Elfsborg började matchen mot det norrländska motståndet absolut bäst och med Samuel Holmén tillbaka på mittfältet efter skadefrånvaro så ville man med den allsvenska omstarten visa hemmapubliken att man kunde bättre än de senaste resultaten visat. Och det kunde ha börjat på ett perfekt sätt efter att Simon Lundevall slagit en precis hörna rätt på Jörgen Horns framrusande panna men den norske gutten fick inte ner nicken och han fick se den gå en liten bit över. Drömstarten skulle få en tvärvändning minuten senare. Jörgen Horn som var så nära att måla för Elfsborg drog på sig en varning och i sammanhanget fick också GIF Sundsvall frispark ett par meter utanför Elfsborgs straffområde. På andrabollen kunde gästerna sidledspassa och Peter Wilson kunde enkelt raka in ledningsmålet för gästerna i öppen kasse. Elfsborg var lite ängsliga efter ledningsmålet och fick inte tag i matchen som man ville även om man skapade ett par halvchanser så saknades de där sista procenten för att komma ikapp.
Med ett par minuter kvar av halvleken fick Elfsborg hörna och Daniel Gustavsson kunde så när utjämna men hans skott med vänstern gick en liten bit utanför. Elfsborg fick lite energi även om smolk i bägaren var att Per Frick fick utgå precis innan paus med en fotskada. Han ersattes av Lasse Nilsson som kom att få spela en nyckelroll, även om man inte visste om detta förrän en sisådär 45 spelade minuter senare. Elfsborg gick till pausvila i underläge.

Andra halvlek började med att den gamle, om vi får kalla Lassse Nilsson det fick ett superläge från nära håll men gästernas målvakt kunde göra en fantastisk räddning. Ett mål där och det hade varit match igen. Elfsborg fick ny energi och Lasse Nilsson var även regissör ett par minuter senare när han snappade upp en kontring, tog ett par snabba steg, spelade vidare till Issam Jebali och spelade in mot Daniel Gustavsson, men bollen tog på fel sida stolpen sett till Elfsborgsögon och gick ut. På samma möte för nästan exakt ett år sedan var Issam Jebali huvudrollsinnehavare med sina tre mål, det första hattricket sedan 2007 av en Elfsborgsspelare och när han distinkt satte kvitteringsmålet via stolpen i den 58:e minuten måste tanken ha slagit honom att göra likadant i år. Elfsborg hade tagit sig ikapp Sundsvall och matchen stod och vägde. Det verkade som att det inte skulle bli fler mål den här nästsista hemmamatchen för säsongen även om GIF Sundsvall var ytterst nära när Adam Lundqvist offrade både kropp och själ för att freda sitt mål. Den viljan han visade var lite av det senaste veckornas grupp- och laganda man har visat upp och nu bär med sig in mot sluttampen av säsongen 2017. Klockan den tickade upp och förbi 90 minuter och när den sista av de fyra tilläggsminuterna närmade sig så klev han fram, den gamle, han från Borlänge, Lasse Nilsson som fick en riktig pastej från backlinjen och han gjorde inte några misstag när han stötte in ledningsmålet och Elfsborgs första seger för hösten var ett faktum, ett mål som inte bara avgjorde matchen utan även var ett kvitto på att man spelar tills domaren blåser av. Ett kämpande och offrande Elfsborg var kanske inte bättre än motståndarna idag men fick med sig de så viktiga tre poängen, tack vare att gammal är äldst.

Janne Mian var väldigt nöjd med tre poäng efter matchen men medger att mycket finns att jobba på:
– Första halvlek är vi ängsliga, vi får inte ta tag i matchen. Vi vill aktivera forwards inför andra halvlek och det talar vi om i paus. Lasses mål är fantastiskt och oerhört viktigt för oss. Det är chanser åt bägge håll men vi vinner idag, väldigt skönt. Det hårda jobbet betalade sig idag, även om det var en hel del tur.

ALLSVENSKAN – OMGÅNG 27
IF Elfsborg – GIF Sundsvall 2-1 (0-1)
Mål: Peter Wilson (8′), Issam Jebali (58′), Lasse Nilsson (94′)
Gult kort, Elfsborg: Jörgen Horn, Anders Randrup
Rött kort, Elfsborg: Anders Randrup
Elfsborgs startelva: Kevin Stuhr Ellegaard –  Jesper Manns (ut), Jörgen Horn, Joakim Nilsson, Adam Lundqvist – Simon Lundevall, Samuel Holmén, Alex Dyer, Daniel Gustavsson – Issam Jebali, Per Frick (ut)
Ersättare: David Olsson, Ibrahim Dresevic, Rasmus Rosenqvist, Jesper Karlsson, Anders Randrup (in), Viktor Prodell (in), Lasse Nilsson (in)
Publik: 5925