I samband med matchen mot GIF Sundsvall arrangerades traditionsenligt årets Ungdomens Dag. Runt 1100 barn ifrån 20 lokala föreningar och skolor tog plats på Knallelandsläktaren för att manifestera styrkan i vår gemensamma breddverksamhet med fokus på idrottens värdegrund.

Inför matchen kom många föreningar långväga ifrån med buss för att sluta upp i Borås. I samarbete med AB Bostäder och Sohlbergs buss arrangerades även en gratisbuss som hämtade upp barn på Hässleholmen, Hulta, Kristineberg och Göta. En satsning för att möjliggöra att alla barn ska ha möjlighet att komma ner till arenan.

Redan vid 16.00 öppnade insläppet till Knallelandsläktaren. I samarbete med SISU och Sports for you arrangerades mängder med aktiviteter för alla tillresta barn på området bakom läktaren, käpphästridning, rullstolsbasket, minitennis, speedshooting, fotboll, ansiktsmålning och tält med läsning ramades in av musik i form av såväl DJ som livetrubadur. Vid 17.10 var det dags för alla barn ifrån föreningarna att gå ett varv runt planen. En mäktig manifestation som applåderas av publiken på arenan.

 

Texten som lästes upp i samband med manifestationen:
”Idrottsrörelsen i Sverige består av cirka tre miljoner medlemmar i 20 000 föreningar. Idrotten är fantastisk på många sätt men vi vet också att många barn slutar innan de fyllt tolv år. Det vill vi ändra på! Under dagens match vill vi fokusera på Idrottens värdegrund. Vi vill att alla barn och ungdomar ska känna glädje och gemenskap genom idrotten – och vi vill ge alla möjlighet att deltaga på sina villkor. Tillsammans ska vi skapa en idrottsmiljö som är så rolig och välkomnande att alla vill fortsätta idrotta genom hela livet.

Därför vill vi skicka med ett viktigt budskap för all barn- och ungdomsidrott:

  • Barnidrott ska bygga på lek och glädje
  • Domaren är mänsklig
  • Föräldrar hejar på alla
  • Barn är inte små elitidrottare
  • Ledarna är oftast ideella”

Alla ungdomar fick sedan se IF Elfsborg vinna matchen med 2-1. Barnen på Knallelandsläktaren bidrog med en ”ungdomsklack” som hördes bra över resten av arenan, framförallt i växelsång med klacken på Elfsborgsläktaren.  Efter matchen kom spelarna och tackade barnen för stödet, en lyckad Ungdomens Dag var därmed över och vi vill hälsa alla barn varmt välkomna tillbaka till Borås Arena i framtiden.

Ungdomens Dag är en satsning inom ramen för IF Elfsborgs arbete i samhället. Du kan läsa mer om Vi Tillsammans via den här länken