IF Elfsborg är i SM-final efter en uddamålsvinst mot AIK på lördagen i semifinalen.

Det var dags för SM-semifinal i U17 Allsvenskan mellan den södra seriens vinnare, IF Elfsborg, och den norra seriens tvåa AIK FF. Elfsborg var första lag att kvalificera sig topp två i sin serie och fick med sig Malmö FF från den södra serien. I den norra serien var det ett sent avgörande i den absolut sista matchen som avgjorde vilka lag som skulle bli topp två. I och med att Täby vann sin sista match i serien vann de serien, petade ner Djurgården precis nedanför strecket och gav AIK en andraplats. Därmed var det Elfsborg som ställdes mot norra tvåan AIK.  Elfsborg fick Borås Arena som spelplats i SM-semifinalen och AIK gästade densamma på lördagseftermiddagen i en match som skulle bli jämn, tät och spännande.

Det visade sig tydligt hur mycket matchen innebar för bägge lagen då första halvlek innebar ett taktiskt spel av bägge, man ville inte chansa för mycket vilket kunde straffa sig då två riktigt bra lag möttes. I pausvilan var det mållöst och det var efter timman spelad som det första målet skulle komma. Elfsborg fick upp en boll långt i planen, den skarvades på ett fint sätt och gav Jesper Sandberg Hesselgren ett friläge som förvaltades på bästa sätt, 1–0. Efter ledningsmålet blev det ett böljande spel, AIK var tvungna att gå framåt i banan och Elfsborg kunde avvakta de ytor som skulle kunna öppna sig bakåt. Bortalaget fick också bra press med en sekvens av flertalet hörnor i rad, men de heta chanserna uteblev men några halvchanser vaskades fram.

När AIK sedan i slutet med all kraft ville pressa på Elfsborgs försvar kom istället 2–0 till hemmalaget av Isaac Prince Kouame efter en frispark. Många trodde nog då att Elfsborg säkrat platsen i SM-finalen, men AIK ville utmana än en gång. Bara minuten efter Elfsborgs mål kunde AIK reducera till 2–1 efter en skarv och lobb in i mål bakom Camil Altun i hemmamålet. AIK försökte med alla medel få till en kvittering, men Elfsborg kunde tämligen stabilt och kontrollerat spela av resterande del av matchen och säkra segern med 2–1.
– Det är två bra lag som möts, det var tufft från början och i första halvlek hade vi mer målchanser, främst första tio minuterna borde vi gjort mål. Det jämnar sedan ut sig och i andra halvlek är det AIK som har lite fler chanser, även om det är vi som gör två mål. När de får sin reducering i slutet är det några minuter kvar och stopptid, då blir det ett ruggigt krig men vi står upp och klarar ut det. Det är riktigt starkt gjort och vi är väldigt stolta över killarna, säger tränare Tony Lundqvist.

I den andra semifinalen vann Malmö FF komfortabelt på bortaplan mot Täby med hela 5–2. Därmed är det återigen en tuff match som väntar nästkommande helg mellan två lag som känner varandra bra – Elfsborg och MFF. Matchen kommer spelas på Borås Arena, dock är speldag och tid inte bestämd ännu.

IF Elfsborg – AIK FF 2–1 (0–0)

Mål: 1–0 Jesper Sandberg Hesselgren 62′, 2–0 Isaac Prince Kouame 85′

Startleva: 1. Camil Altun, 2. Joel Wiktorsson, 3. Tim Stålheden (K), 4. Johannes Vedin, 5. Oliver Zandén, 6. Nattnael Zerai, 7. Eduart Iljazi, 8. Jesper Sandberg Hesselgren, 10. Aleksandar Ceganjac, 11. Prince Isaac Kouame, 16. Noah Söderberg
Ersättare: 9. Kevin Holmén, 12. Makwan Sawsani, 13. Daniel Miljanovic, 14. Kevin Liimatainen, 15. Gustav Broman, 30. Sebastian Jonsson