SM-semifinal i U19 Allsvenskan, då vann Elfsborg efter ett sanslöst straffdrama på Borås Arena!

Elfsborg kom till matchen som segrare i U19 Allsvenskan Södra, Täby FK som tvåa i den norra serien och det var två bra lag som ställdes mot varandra i SM-semifinalen. Borås Arena var spelplats för dagen och bjöd på ett vått omslag i ett strilande höstregn, men vad gjorde det när det var en finalplats att spela om. Hemmalaget försökte ta tag i spelet och fick också en stark inledning och dominerade i mångt och mycket första 20 minuterna, men desto längre halvleken gick fick Täby mer mod att gå framåt. När första halvlek summerades hade hemmalaget något mer bollinnehav och även chanserna att ta ledningen, men Täby stod emot bra.

Sen kvittering av Täby
Andra halvlek blev mer målrik, precis som under gårdagens U17-semifinal. Lagen hade känt på varandra men ville också säkra den där finalplatsen. Därför fick Elfsborg en dröminledning av andra halvlek när Hugo Svensson kunde göra 1–0 redan i 49′ minuten. Efter det kunde gulsvart spela runt bollen kontrollerat, men med halvtimman kvar försökte Täby lägga i en växel ytterligare och fick lite press. Bortalaget hade energi, men ändå svårt att skapa några egentligt heta chanser. Med mindre än tio minuter kvar fick Elfsborg ett friläge och kunde avgjort matchen, istället kunde Joel Hansen kvittera med fem minuter kvar att spela. Inget av lagen kunde sedan skapa ett avgörande mål på ordinarie tid, istället gick matchen till förlängning med 2 x 15 minuter.

Målvakt Rönning straffhjälte – med mål
Faktum var att förlängningen återigen blev ganska jämn och avvaktande, inget av lagen ville gå bort sig och matchen gick till straffar – och vilket straffavgörande det blev sedan. Täby startade och gjorde direkt mål, samtidigt som Elfsborgs första straff missades. I den fjärde straffomgången missade Täby sin straff och Elfsborg kunde utjämna till 3-3 i straffar. Bägge lagen satte femte omgången, sjätte omgången, sjunde omgången innan det återigen blev nerv. Täby missade sin åttonde straff och Elfsborg kunde avgöra, men bollen rakt i ribban. Nionde omgången satte bägge lagen återigen, tionde likaså men i den elfte omgången skulle avgörandet komma. Täby missade och Elfsborgs målvakt Tim Rönning klev fram och satte in avgörande målet!
Elfsborg har därmed kvalificerat sig till en riktigt drömfinal nästkommande helg mot IFK Göteborg. Matchen kommer spelas på Borås Arena men oklart vilken dag och tid ännu.

 

IF Elfsborg — Täby FK 10-9 e straffar (0–0)
Mål: 1–0 Hugo Svensson 49′, 1–1 Joel Hansen 85′. Målskyttar straffläggning: Mattias Özgün, Adrian Zeka, Danijel Ramadanovic, Marokhy Ndione, Chris Makindu, Joakim Engström, Mentor Kelmendi, Anton Thorsson, Tim Rönning.
Startelva: 31. Tim Rönning, 3. Mattias Özgün (K), 4. Filip Schyberg, 7. Joakim Engström, 8. Danijel Ramadanovic, 9. Filip Varenhed, 10. Marokhy Ndione, 12. Gustav Henriksson, 13. Anton Thorsson, 15. Johan Andersson, 17. Hugo Svensson
Ersättare: 2. Adrian Zeka, 6. Samuel Rundqvist, 11. Mentor Kelmendi, 14. Jacob Ejerblad, 16. Chris Makindu, 30. Oskar Baggesen-Gyllunger