Säsongen 2016 var IF Elfsborg i tre SM–finaler på ungdomssidan. I år har man lyckats återupprepa den fantastiska succén, och dessutom förbättrat verksamheten ytterligare ett snäpp.
– Det är många, många års hårt arbete som ligger till grunden för det här. Våra ledord är och har alltid varit kontinuitet och engagemang, vilket man kommer väldigt långt på, säger Tony Lundqvist, sportchef ungdom.

Även om det dessvärre blev lika många förluster som finalplatser förra året så gick det svallvågor genom svensk fotboll efter IF Elfsborgs framfart. Och onekligen så blev det en gulsvart effekt in i nuvarande säsong.
För smaka på det här: samtliga av U16, U17, U19 och U21 vann under året som gått sina respektive serier, och tre av lagen är nu framme i varsin SM–final. Dessutom så stod IF Elfsborg för ett par veckor sedan som segrare i Junior–DM, och då med flera underåriga spelare jämfört med sina motståndare.
Ungdomsverksamheten hos IF Elfsborg vibrerar av framgång, framtidsutsikter och ett till synes aldrig sinande engagemang och törst efter utveckling. Det ställs på sin spets nu på söndag då både U19 och U17 spelar SM–finaler på Borås Arena, bara med någon timmes mellanrum.
Tony Lundqvist, IF Elfsborgs sportchef på ungdomssidan, sitter dock förvånansvärt lugnt i båten inför det som komma skall.
– Självklart vill vi vinna alla tre finaler och räkna in SM–tecknen, men det spelar ingen roll i det långa loppet. Att vi har kommit till den här punkten med vår ungdomslag är det viktigaste, att vi har en av de absolut bästa verksamheterna i Sverige har hela tiden varit målet, och där är vi nu, säger Lundqvist.
Kortfattat; hur har ni lyckats med det?
– Genom otroligt hårt jobb under lång tid. Man får inget gratis och vi har verkligen aldrig gett oss. En av de viktigaste nycklarna är att vi har haft kontinuitet på ledarsidan, något som man aldrig får underskatta. Och så måste vi vara engagerade i verksamheten och i de unga spelarna, alla måste känna sig sedda och vara delaktiga. Kontinuitet och engagemang, det är det viktigaste vi har, säger Tony Lundqvist.

SM–finalerna för U19 och U17 är egentligen som alla andra fotbollsmatcher som spelas under en säsong. Det lag som är bäst efter 90 minuter vinner, även om det såklart följer både förlängning och om det behövs; straffsparksläggning. Men tänket är det samma som alltid.
– Finalen är en match och man behöver kanske inte ha så mycket tur, men vi får i vilket fall inte ha för mycket otur. Bägge matcherna kommer vara jämna och ovissa, men vi har naturligtvis en jättebra chans att ta hem dem, säger Tony Lundqvist som också är tränare för U17–laget tillsammans med Tobias Linderoth.
U19 är först ut på söndag med sin SM–final mot den stora rivalen IFK Göteborg, i en match som börjar 13:00 på Borås Arena. Mötena lagen emellan under säsongen som gått slutade 1–0 till IFE i Borås och 1–1 på bortaplan i Göteborg. Det är med andra som upplagt för en tät och spännande tillställning:
– Det kommer nog bli en bra match mellan två jämnstarka lag. Små detaljer kommer att fälla avgörandet och vi ska försöka se till så att det blir vi, och dessutom kommer vi ha med några spelare som inte mött Göteborg tidigare under året. Killarna känns förväntansfulla och avslappnade inför detta, precis som det ska vara, och jag är övertygad om att de pallar detta mentalt, säger U19–tränaren Jesper Bengtsson som inom ett par veckor kommer leda U21 i deras SM–final.
Kort efter avslutad U19–final, när det nu blir, är det 16:30 dags för avspark i SM–finalen mellan IF Elfsborg U17 och Malmö FF. Också detta två lag som mötts två gånger under säsongen och känner varandra väl från seriespelet. Här är det inte bara äran av att kunna titulera sig som svensk mästare som står på spel, vinnaren får dessutom en plats i UEFA Youth League, bäst beskrivet som Champions League för ungdomslag.
Supersöndagen närmar sig, och det kommer bli en fantastisk dag, oavsett resultat. För det är som Tony Lundqvist säger; IF Elfsborgs verksamhet för talangutveckling är redan där man hör hemma, på den absoluta toppen. Det bådar gott inför framtiden det.

 

SÖNDAGENS SM–FINALER PRESENTERAS I SAMARBETE MED: