Idag är det tre år sedan Klas Ingesson lämnade oss. Tre år av saknad av en fantastisk människa, ledare och vän. Klas är fortfarande närvarande varje dag hos oss. Vi minns honom ständigt med glädje och förundran över hans styrka, förmåga att få alla att känna sig delaktiga och sitt engagemang – inte minst för våra ungdomar.
Hjälp oss att hjälpa. Köp halsduken i dag där alla pengar, oavkortat går till Stiftelsen Hedra Klas Ingesson, så att vi kan fortsätta att jobba i Klas anda. I texten nedan får vi ta del av vad några av oss som fick jobba ihop med Klas tänker idag, tre år efter hans bortgång.

Stefan Andreasson, klubbchef
– Jag saknar honom varje dag men jag har flera bilder av honom här på mitt kontor och även på övriga kansliet, omklädningsrummet och så vidare. Jag pratar med Vicky ibland och läser fortfarande hans ord i hans bok. Han saknas men finns med mig och oss varje dag. Jag tänker ofta på hur han hade tänkt eller gjort i olika sammanhang.

Janne Mian, tränare
– Han finns med mig och oss hela tiden. Han var en nära vän och har gjort ett stort avtryck både vad gäller ledarskap, träningsmetodik och inte minst, min syn på livet. Han finns med i hjärtat varje dag och jag önskar och vill att vi som förening kan fortsätta att jobba med hans värdegrunder ännu mer. Han var fantastisk.

Adam Lundqvist, spelare
– När jag tänker på Klas idag är det mycket positivt som kommer fram, många skratt, såsom den personen han var. Han var väldigt rolig, mycket humor, samtidigt så var han alltid brutalt ärlig men med glimten i ögat. Sen minns jag våra resor såklart, när jag fick åka med honom till Ödeshög på väg hem till Nyköping. Jag är ju fotbollsnörd och satt nog mer eller mindre och förhörde honom om allt han gjort och varit med om. Han tyckte säkert att jag var jättejobbig men hoppas och tror ändå att han samtidigt tyckte det var lite kul. Jag hade ju Klas som tränare även när jag var yngre och jag tänker mycket på saker han sa när jag skulle slå igenom till A-laget. Jag var rätt stökig så, hetsig i mitt humör på planen men när andra ville tygla mig så uppmuntrade han mig istället till att fortsätta vara mig själv, såg det som en styrka istället för en svaghet och försökte få mig att dra nytta av det istället. Tre år… det har gått så fort men idag tänker jag mest på alla roliga minnen, hans skämt och saker han sa.

Magnus Hellman Driessen, fystränare
– Jag tänker mycket på Klas fortfarande och har fortsatt mycket kontakt med både Klas fru Vicky och hans son Martin. Jag har på något sätt tagit med mig de goda bitarna, dagar när det är svårt så tar jag fram hans kämpaglöd och vilja. Det hände någonting stort när Klas kom till oss där 2013, en nystart som vi också bibehöll rätt länge och som vi måste försöka hitta tillbaka till. Han hade någon naturlig aura som gjorde att alla kämpade och alltid gjorde sitt bästa samtidigt som det var väldigt svårt för folk att gnälla över skavsår när Klas var med. Han var väldigt inkluderande i sin ledarstil och det var på något sätt en perfekt matchning med Klas och Vi Tillsammans och Elfsborg för han fick alltid alla att känna sig inkluderade. Det går nog inte att lära sig att vara sån – han hade det bara. Jag och vi vill fortsätta att hedra honom och det gör vi bäst genom hårt arbete, genom att svettas och aldrig sluta kämpa, så hyllar vi Klas.

Rasmus Rosenqvist, spelare
– Han hade ett stort hjärta och brydde sig om alla. Det jag minns mest är hans sätt att förhålla sig till allt – att det ”bara är fotboll” och visar man bara hjärta så blir det bra. Det minns jag väldigt väl.

Kevin Stuhr Ellegaard, spelare, lagkapten
– Det är märkligt att en människa som jag kände under så kort tid kunde göra ett så starkt avtryck. Han hade en enorm personlighet och en vilja utöver det vanliga. För oss i Elfsborg som var runt Klas, så kommer han alltid att vara en del av oss. Han har påverkat så många människor – i sin sjukdom, i sitt sätt att vara, hur han tacklade saker, sin sjukdom, livet. Klas gav mig och oss en styrka i sin glädje, i sin passion för fotbollen – hur sjuk han än var. Det ska vi i Elfsborg fortsätta att jobba med. Att Klas var hos oss i Elfsborg var så enormt stort, det blir aldrig större än så. Vi har hans bild här i omklädningsrummet, i gymmet och det betyder så mycket mer än vad folk tror, det skapar så många positiva minnen. Tre år – det är så det är med kärlek tror jag, att tid och rum försvinner. Vissa dagar känns det som en evighet sen han var här, andra dagar känns det som igår. På söndag blir det känslosamt när vi kommer hit för att tända ett ljus för Klas. Det är en liten men mycket betydelsefull gest som vi kan göra för att hedra honom.

Klas var en människa som berörde oss alla och vi kommer alltid att minnas honom för hans sunda värderingar, sin värme, humor och kämpaglöd. Efter Klas bortgång startades i samråd med Klas fru, Vicky Ingesson Stiftelsen Hedra Klas Ingesson vars främsta mål är att utveckla IF Elfsborg i Klas anda.
Halsduken kostar 200 kronor och pengarna går oavkortat till stiftelsen. Pengarna som kommer in kan exempelvis gå till arbetet med viktiga värderingar, främjandet av en positiv supporterkultur, stötta funktionshindrade eller utsatta barn och ungdomar. Tillsammans minns vi Klas och allt han stod för.

VAR MED OCH STÖD STIFTELSEN ELLER KÖP EN HEDRA KLAS INGESSON-HALSDUK

På årsdagen den 29e oktober samlas alla som vill vid minnesplatsen på Borås Arena för att tända ett ljus och hedra Klas.