IF Elfsborg är svenska mästare i U19 Allsvenskan efter seger med 1–0 mot IFK Göteborg!

Det blev en gastkramande och jämn drabbning mellan rivalerna IF Elfsborg och IFK Göteborg när finalen i U19 Allsvenskan gick  av stapeln på Borås Arena. Två lag som känner varandra mycket väl ställdes på varsin planhalva, båda med samma mål – att ta SM-titeln i juniorallsvenskan år 2017.

Så tätt och jämnt som man skulle kunna tro att det borde vara i en final blev det också. Första halvlek var i mångt och mycket ett ställningskrig, inget av lagen som ville ge några ytor i onödan och som prioriterade en stark defensiv istället för villrådiga offensiva raider. Därmed var ställningen också mållös i pausvilan. I den andra halvleken tog det dock inte lång tid innan Elfsborg kunde få hål på målnollan då Marokhy Ndione fick en fin boll av Mattias Özgün, plockade ner den och tryckte in den på andra tillslaget bakom Tom Amos, 1–0 i 49′ matchminuten.

Elfsborg kunde sedan falla tillbaka till utgångspositionerna i den första halvleken och fortsätta bevaka bortalagets försök att komma uppåt i banan. Gulsvart visste givetvis att ju längre tiden skulle gå, desto mer behövde Blåvitt chansa för att nå en kvittering. Totalt sett hade Blåvitt ett par chanser som gav den tillresta blåvittklacken hopp om en kvittering, men Tim Rönning i Elfsborgsmålet och försvaret ville annat. Nollan blev intakt.

I slutet försökte IFK lyfta så långt de kunde och få fast bollen på offensiv planhalva, men ett heroiskt försvarsarbete gjorde att det var svårt och när domare Admir Hasanbegovic blåste sin sista signal förkunnade det att IF Elfsborg var svenska mästare i U19 Allsvenskan år 2017! En fantastisk säsong har därmed krönts med den ädlaste medaljen av de alla.

IF Elfsborg – IFK Göteborg 1–0 (0–0)
Mål: 1-0 Marokhy Ndione 49′
Startelva IF Elfsborg: Tim Rönning – Johan Andersson, Filip Schyberg, Gustav Henriksson, Mattias Özgün –
Filip Varenhed (Chris Makindu 72′), Danijel Ramadanovic, Joakim Engström, Anton Thorsson –
Marokhy Ndione, Hugo Svensson