Det har spelats toppfotboll i Göteborg under helgen där IF Elfsborg mött två danska lag i de Skandinaviska Mästerskapen. 

På fredagen startade de Skandinaviska Mästerskapen, en inbjudningsturnering med de bästa U19-lagen i Skandinavien. IFK Göteborg och IF Elfsborg är de svenska inslagen i turneringen och det var gulsvart som fick äran att inleda densamma under fredagseftermiddagen. Danska Esbjerg stod för motståndet, en tuff sådan skulle det visa sig.

Elfsborg fick visserligen en bra chans i inledningen genom Aleksandar Ceganjac, men släppte en likvärdig och känslan var att det skulle bli en jämn och intensiv match. Filip Schyberg satte ledningsmålet efter 22 minuter på en hörna. Gustav Henriksson skarvade vidare en hörna som Schyberg enkelt satte in i öppet mål, ett resultat som de tog med sig in i pausen.

Den andra halvleken skulle sedan skrivas till danskarnas fördel. De pumpade på för en kvittering, vilken också skulle komma när Esbjerg fick en straff 59 minuter in i matchen. Elfsborg ville givetvis återta såväl initiativ som ledning, men danskarna hade fått ett övertag och kunde också ta ledningen åtta minuter efter kvitteringen efter ett väggspel. Elfsborg blev något förvirrade av de två snabba målen och kunde inte riktigt få ordning på spelet innan Esbjerg återigen chockade med ytterligare ett mål, bara två minuter efter ledningsmålet. Den ledningen släppte sedan aldrig danskarna och slutresultatet skrevs till 3–1 i dansk favör.

Ny match mot FC Köpenhamn

På söndagen var sedan FC Köpenhamn motståndare, vilka vann sin första match på fredagen mot Stabaeck med 2–1. Även här inleddes matchen med några riktiga chanser, där FCK hade en cykelspark i ribban redan i första minuten, tio minuter senare hade Elfsborg ett friläge som räddades. Det var en ganska jämn matchbild mellan två skickliga lag, men trots att Elfsborg hade en rejäl dubbelchans precis före pausvilan, stod det 0–0 i halvtid.

Fem minuter in i andra halvlek skulle dock Elfsborg få hål på nollan när Anton Thorsson sköt iväg ett skott som gick in i bortre krysset. FCK ville dock komma tillbaka in i matchen och kvarten senare kvitterade danskarna på ett fint inlägg. Det såg länge ut att sluta oavgjort men då fick FCK en rejäl chans, men Tim Rönning kunde hålla nere siffrorna. Istället skulle Elfsborg sätta in ett oerhört viktigt segermål när Noel Jonsson petade in 2–1 i 89′ minuten. I och med segern lever fortfarande drömmen om final. Gruppspelet har en match ytterligare om två veckor, därefter väntar en final mellan gruppettorna.