IF Elfsborg blev bästa svenska lag i Skandinaviska Mästerskapen efter att tredjeplatsen säkrades på söndagen.

Drömmarna om final i Skandinaviska Mästerskapen grusades redan på fredagen när Elfsborg var piskade att vinna. Dock blev Elfsborg tvåa i sin grupp och fick därmed spela placeringsmatch om tredje- och fjärdepris på söndagen. För motståndet stod IF Brommapojkarna, då det var två danska lag i final blev det en kamp om vilket lag som skulle stå som bästa svenska lag i turneringen.

Likt under fredagen var det Elfsborg som tog tag i matchen direkt och skapade heta chanser direkt. Marokhy Ndione testade BP:s målvakt, efterföljande hörnan nickade Filip Schyberg i ribban vilket satte tonen i matchen. Elfsborg skapade ett gäng heta chanser ytterligare, men det var mållöst i paus.

Den andra halvleken inleddes med att Brommapojkarna kom tillbaka in i matchen och även tog ett litet grepp om händelserna. BP skapade ett par chanser, men matchbilden jämnades ut igen. Med timman spelade kom Eduart Iljazi runt på kanten och slog ett väl avvägt inlägg till Ndione i straffområden. Anfallaren gjorde som så många gånger tidigare, visade kyla och slog in 1–0. En scenförändring utspelade sig dock med kvarten kvar när BP:s Fredrik Hammar chockade Elfsborg – två gånger om inom loppet av två minuter. Helt plötsligt hade BP ledningen.

Elfsborg pressade på för en kvittering och då klev Ndione fram ytterligare en gång, denna gång med en nick i 89′ minuten som innebar kvittering. Det blev en dramatisk straffläggning men straffläggningar hade ju laget varit med om innan i SM-slutspelet. Ndione var den som slog in den avgörande straffen till 7–6 och därmed var Elfsborg bästa svenska lag i Skandinaviska Mästerskapen 2017. En fin avrundning på en än bättre säsong!

Vinnare i turneringen blev Esbjerg som besegrade landsrivalerna FC Midtjylland i finalen.

IF Elfsborg – IF Brommapojkarna 2–2 (7–6 efter straffar)

Mål: 1–0 Marokhy Ndione 60′, 1–1 Fredrik Hammar 76′, 1–2 Fredrik Hammar 77′, 2–2 Marokhy Ndione 89′
Startelvor: Tim Rönning – Adrian Zeka, Filip Schyberg, Tim Stålheden, Samuel Rundqvist – Prince Isaac Kouame, Nattnael Zerai, Anton Thorsson, Eduart Iljazi – Aleksandar Ceganjac, Marokhy Ndione