IF Elfsborg reste till USA redan 1962

Publicerad: 2019-01-15 11:09

På tisdag inleds resan till  årets träningsläger i USA för IF Elfsborg, men det är inte första gången IFE gör resan över Atlanten.  Förutom lägret 2016 reste ’di gule’ till USA första gången redan 1962 för att spela en prestigefull internationell turnering i New York. Elfsborg.se ringde upp den gamla guldhjälten Henry larsson för att få veta mer om deras äventyr.  

Henry Larsson, en av 60-talets verkligt stora Elfsborgsspelare var med när IF Elfsborg blev inbjudna till International Soccer League (ISL) sommaren 1962. Hur kom det sig?
– Då i början på 60-talet var vi vana att åka till Östtyskland på träningsläger, vilket inte var så speciellt glamouröst. Träningsläger på den tiden handlade om hård träning och inte speciellt mycket roligt att hitta på vid sidan av planen. Men efter att vi vann guldet 1961 blev vi inbjudna till den här turneringen i New York, där vi fick möjligheten att ställas mot bästa tänkbara motstånd. ISL arrangerades under fem år (1960-1965) med syftet att marknadsföra ’soccer’ i USA.

Kan du berätta mer om själva resan? Hur upplevdes den för er Elfsborgare som var med?
–  För oss spelare och ledare var resan till USA ett stort äventyr. På den tiden var det inte vanligt att resa till amerika, åtminstone inte på det sättet som man gör idag, kors och tvärs över. Vi reste först ifrån Torslanda till Frankfurt, där möttes vi upp med de andra Europeiska lagen som var inbjudna och flög gemensamt över till New York. Totalt tog resan 13 timmar. Vi var borta under hela juli månad, fyra veckor, så det var rejält. Vi bodde på ett hotell i närheten av Central Park där vi även genomförde en del enklare träningar mellan matcherna.  Vi fick bra kontakt med en taxichaufför som hade en stor bil, så när vi hade ledig tid så körde han runt oss och visade alla sevärdheter i New York, det var verkligen en upplevelse.

Hur gick det i själva turneringen? Var det stort intresse kring matcherna?
– Lagen som hade bjudits in höll yttersta internationella klass. Men det som var liter synd var att matcherna spelades mitt på dagen. Dels var det över 40 grader varmt i juli och sedan var det ingen större publiktillströmning när inte folk kunde komma ifrån sina jobb. Men rent sportsligt var det en bra erfarenhet att ställas mot såpass bra motstånd. IF Elfsborgs matcher i turneringen spelades mot Panathinaikos (Grekland) 3-3, Real Oviedo (Spanien) 2-2, MTK Budapest (Ungern) 3-3, Belenenses (Portugal) 2-3 och Wiener SC (Österrike) 2-5. Totalsegrare i turneringen blev CF America (Mexico).

Så slutligen Henry, vad har du för tankar inför årets träningsläger i Florida med 2019 års upplaga av IF Elfsborg?
– Till att börja med är det fint att det finns en möjlighet att resa iväg till Florida. Det är viktigt både för det sportsliga och för sammanhållningen i laget att ha bra förutsättningar för träningslägret. I dagens fotboll är det väldigt stort fokus på det taktiska, med spelsystem och tränarens filosofi. På vår tid var det mer upp till oss ute på planen att lösa det taktiska. Men där hoppas jag att spelarna har koll på hur tränarteamet vill att laget ska spela så att alla drar åt samma håll, då tror jag att det kan det bli ett väldigt bra år.

IF Elfsborg reste till USA 1962 med 17 spelare, Sven-Erik Nilsson (ledare), Ingemar Haraldsson, Ove Grahn, Arne Gullberg (ledare), Leif ”Loket” Olsson, Stig ”Spiken” Johansson, Leif ”Gästis” Pettersson, Sture Sundström (ledare), Sven-Erik Johansson och Mats Karlsson. Främre raden fr v: Boris Målberg, Rolf ”Kubben” Johansson, mv-förvärv från Jönköping, Lars Råberg, Jens Söderberg, Lars-Åke Gunnarsson, Bengt Lindroth, Roger Andersson och Henry Larsson. Saknas gör John Åström och inlånade Prawitz Öberg, Malmö FF.

Under IF Elsborgs träningsläger i Bradenton, Florida kommer du att kunna följa allt som sker via elfsborg.se och i våra sociala medier. Håll koll på vår bevakning under #ElfsborgUSA – snart lyfter vi!  

Huvudpartners