161016 Elfsborgs Viktor Claesson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Helsingborg den 16 oktober 2016 i BORS. Foto: J…RGEN JARNBERGER / BILDBYRN / Cop 112

Viktor Claesson lämnar Elfsborg – tack för allt och lycka till!

Publicerad: 2017-01-25 09:48

Efter fem år av framgångar, briljans och en enastående utveckling har det blivit dags för Viktor Claesson att ta nästa steg i sin fotbollskarriär, och han är nu klar för FC Krasnodar i den ryska högstaligan.
I samband med flytten passar ”Vigge” på att rikta ett stort tack till IF Elfsborg:
– Elfsborg har betytt väldigt mycket för mig utvecklingsmässigt, både som fotbollsspelare och som människa. Jag är väldigt tacksam för allt som föreningen har gjort för mig, säger han.

Viktor Claessons värvades till Elfsborg sommaren 2011 från IFK Värnamo där den då 19–årige Viktor fått sin fotbollsfostran, men han anslöt till Borås stolthet först inför 2012 och lyckades spela hem ett SM–guld redan sin första säsong i allsvenskan.
Nu har fem år förflutit, och Viktor Claesson har i de gulsvarta färgerna vuxit ut till den storstjärna och A–landslagsman som de allra flesta var övertygade om att han skulle bli.
Efter att ha debuterat under guldsäsongen 2012 där han spelade ihop utmärkta nio poäng fördelat på fem mål och fyra assist på 27 matcher, varav 19 från start, har produktionen av poäng stegrats för varje år som gått, framför allt de två senaste åren.
2013 får ses som ett lite märkligt undantag då det ”endast” blev fem poäng (tre mål och två assist) i ett för året strulande Elfsborg. 2014 var han dock tillbaka på nio poäng (fem mål, fyra assist) och växlande sedan upp seriöst med magnifika 21 poäng (elva mål, tio assist) under ett 2015 där Elfsborg länge och väl var med i striden om SM–guldet.
Hans fantastiska 2015 följdes den gångna säsongen upp med ett nästan lika bra år, statistiskt sett – 16 poäng (åtta mål och lika många assist) på 29 matcher blev det personliga resultatet.

Nu har stunden kommit för Viktor Claesson att ta nästa, internationella steg i sin fotbollskarriär, och han gör det genom att flytta till FC Krasnodar från staden med samma namn. Krasnodar ligger inför återstarten på den ryska högstaligan i början av mars på femteplats och innan dess väntar sextondelsfinal i Europa League mot Fenerbahce den 16 februari. Rätt in i hetluften, med andra ord.
– Ja, och det känns riktigt bra. Att få komma in i det snabbt och förhoppningvis få så mycket speltid som jag kan känns som en inspirerande utmaning för mig, precis som hela den här flytten som jag känner mycket för. Det var dags för ett nytt äventyr och en utmaning för min del nu, och att Krasnodar verkligen har visat ett stort intresse och visar att de har stora planer för mig hjälpte mycket när jag skulle ta mitt beslut, säger Viktor Claesson.
Vad för typ av äventyr och utmaning förväntar du dig?
– Att flytta till en annan kultur med ett nytt språk, det kommer bli lärorikt och riktigt roligt. Utmaningen blir att kunna kombinera äventyret med att ta mig till en ny nivå fotbollsmässigt i en annan liga efter fem år i Elfsborg och allsvenskan. Jag fick en bra bild och fin känsla av Krasnodar när jag var där och besökte klubben nyligen, den är väldigt professionell och välskött och kommer göra allt för att jag och min flickvän ska trivas, så allt känns kanon, säger ”Vigge” som berättar att han pratade mycket med både Krasnodars svenske lagkapten Andreas Granqvist och även förre Elfsborgskamraten tillika Dynamo Moskva–proffset Sebastian Holmén innan han bestämde sig för flytten till Ryssland.

134 allsvenska matcher för IF Elfsborg blev det för Viktor Claesson, i alla fall för den här gången. Alla gulsvarta har med största sannolikhet en önskan att få återse honom, en rasande bra fotbollsspelare och genom åren en fantastisk representant för Elfsborg.
Känslorna är ömsesidiga, för Viktor Claesson vill rikta en stor tacksamhet till Elfsborg och alla människor som omger föreningen.
– Det är såklart kluvna känslor över att lämna Elfsborg, jag kommer sakna föreningen och människorna i och runtom den. Jag har fått vara med om så mycket och känner mig väldigt tacksam för allt som Elfsborg har gjort för mig och den betydande roll som föreningen har spelat i min utveckling, både som fotbollsspelare och människa, säger Claesson och nämner SM–guldet 2012, cupguldet 2014, de många äventyren i Europaspelet och det definitiva, personliga genombrottet säsongen 2015 som höjdpunkter under sina år i gulsvart.
IF Elfsborg vill verkligen tacka Viktor Claesson för allt det som han åstadkommit i och för föreningen och samtidigt önska honom ett enormt stort lycka till i sin fortsatta fotbollskarriär.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson om Viktor Claessons övergång till Krasnodar:

– Viktor har sedan han kom till IF Elfsborg från Värnamo inför säsongen 2012 utvecklats till en allsvensk toppspelare och dessutom blivit en fantastisk ambassadör för vår förening. Han har visat att man kan ta sig hela vägen till det svenska A–landslaget genom att ha tålamod och fortsätta spela med IF Elfsborg i allsvenskan trots utländska intressen under hela hans tid hos oss.
– När Viktor nu själv känner att rätt steg och utmaning finns så kan vi bara önska en av våra bästa spelare och personer ett stort lycka till i sin fortsatta karriär och förhoppningsvis kunna välkomna Viktor tillbaka i framtiden. Diskussionerna med Krasnodar har hela tiden varit i en positiv anda och vi känner oss nöjda med affären.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer