170522 Elfsborgs Joakim Nilsson jublar efter 3-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Jšnkšping den 22 maj 2017 i BorŒs. Foto: J…RGEN JARNBERGER / BILDBYRN / Kod JJ / Cop 112

Jocke Nilsson: ”Jag har aldrig varit mer taggad än nu”

Publicerad: 2018-01-28 00:26

2017 gjorde han som mittback fyra mål, varav ett blev utsett till årets snyggaste. Nu är det fullt fokus på 2018 som gäller. Jocke Nilsson går in i sin tredje gulsvarta säsong.

Sverige har just besegrat Danmark i handbolls-EM. Nu väntar final – mot Spanien.
– Ja, vilket glädjerus det blev! Danmark var ju rejäla favoriter och när de kvitterade där i sista sekunden tänkte man att ”nu blir det svårt” men det gick! Kevin var besviken, jag kollade matchen med honom och Jörgen. Han tyckte det var FÖR dåligt, danskarna trodde att det skulle bli en enkel match men icke, säger Jocke och skrattar.

Faktum är att det kunde blivit just handboll istället för fotboll för Elfsborgs nummer 12. Inför gymnasievalet tvingades han välja – riksgymnasiet i antingen handboll eller fotboll.
-Det är det tuffaste valet jag har tvingats göra inom sporten – att välja mellan två sporter som jag älskar så mycket. Egentligen var jag kanske bättre i handboll, hade kommit med på riksläger osv. I fotbollen hade jag förvisso kommit in i Sundsvalls juniorlag men så mycket mer var det inte.

Vad var det som avgjorde?
– I slutändan var det nog min bror. Jag har alltid sett upp extremt mycket till honom. Han är tolv år äldre och har verkligen varit min idol och förebild inom sporten. Det var nog faktiskt det som avgjorde, säger Jocke.

Fotboll blev det och Jocke går nu in i sin tredje säsong i IF Elfsborg.
-Det känns väldigt spännande och jag tror aldrig att jag har varit så taggad på att köra igång en ny säsong som nu. Man har liksom velat mer än vad resultaten har visat så det är fantastiskt att få komma igång nu. Jimmy har varit väldigt tydlig med vad han kräver av oss och just nu jobbar vi mycket med att få ihop gruppen för det kommer att resultera i positiva resultat i det fotbollsmässiga. Det känns verkligen att spelarna är taggade och vill jobba hårt för att hjälpa varandra att få en bra säsong.

Vad känner du själv att du/ni vill utveckla vidare i år?
-Till att börja med vill gruppen komma så högt i tabellen som möjligt, det är ett mål i sig – man vill ju alltid förbättra sig. Vi vill utveckla vårt spel som lag och nu när vi får lära oss ett nytt sätt att spela på känns det extra inspirerande. Det är inte enkelt men oerhört inspirerande, en utmaning som jag och vi ser väldigt positivt på. Redan nu, så här tidigt på säsongen är det mycket taktiska genomgångar – inte bara fysträning och det känns väldigt positivt och inte minst väldigt roligt. För egen del känns det som att jag tog rätt stora kliv förra året. Det var min första säsong i Elfsborg som jag fick förtroende att spela alla matcher som jag var tillgänglig. Det berodde mycket på att jag hade en skadefri försäsong, att jag fick kontinuitet i träningen. Med det kommer självförtroendet, man utvecklas, lär sig ta ansvar på planen och kan bidra med just sina egenskaper för att hjälpa laget.

Du gjorde också fyra mål förra året varav ett av dem blev utsett till årets mål i Elfsborg.
-Ja, det är nog inte så många mittbackar som tar sig in på den listan så det var väldigt kul. Jag gjorde två mål i Sundsvall under min tid där och under mitt första år i Elfsborg blev det noll, så att göra fyra mål 2017 var kul.

Tre mål kom på fasta situationer, hade ni pratat mycket om att du skulle kliva fram just på fasta?
-Jo men det hade vi. Jag gillar att gå in direkt på hörnor och bidra med mitt. Det är såklart mycket tillfälligheter men det handlar också om att tro på sig själv. Det är inget man räknar med som mittback, att man ska göra massa mål men det är en bonus och väldigt kul.

Hur ser du annars på försvarsspelet?
-Försvarsspel handlar inte om en enstaka lagdel utan om hela laget – från forwards till målvakt – alla är delaktiga. Vi var inte riktigt där förra året men redan nu jobbar vi hårt med bland annat viljan att återerövra bollen direkt när man tappar den. Den ska tillbaka till varje pris och detta är någonting vi kanske vill mer än någonsin nu. Vi jobbar överlag mycket med att hjälpa varandra för lagets bästa. Går du bort dig ska du veta att någon annan tar jobbet åt dig – ett kollektivt tänk. Samma sak gäller framåt. Vi gjorde mycket mål förra året, vi har många kreativa spelare och vi har potential – som lag.

Försäsong, en allsvensk vår och sen kommer ett fotbolls-VM. Du var iväg på januariturnén nu för tredje året i rad. Har du förhoppningar om att få åka på VM i sommar?
-Alltså, förhoppningen finns såklart men det finns så otroligt många bra mittbackar men, det kan ändra sig så väldigt fort i fotboll med skador osv. Jag känner bara att om chansen skulle komma – då ska jag vara redo. Gör vi det bra som lag med Elfsborg nu i vår, ja då får man flytet och man vet aldrig. Jag tycker att jag gjorde bra ifrån mig på januariturnén och onekligen så blir VM en extra morot nu under våren. Oavsett så är jag jätteglad att jag kom med på landslagssamlingen nu i januari, jättekul att få köra igång, att få träna med fantastiskt bra spelare och få äran att ta på sig landslagströjan igen. Det var andra året med Janne nu, och Wettergren. Vi jobbade ju aldrig ihop i Elfsborg men Peter är en kul person – oerhört bra att prata med och han är enormt fotbollskunnig. Det var helt enkelt en väldigt bra start på året.

Huvudpartners