Prodell: ”Hård konkurrens är bra för laget”

Publicerad: 2018-01-29 11:18, Uppdaterad 2018-01-29 12:00

Han har gjort 38 allsvenska mål i Elfsborgströjan sen han kom 2014. Inför sin femte säsong i gulsvart går det inte att ta miste på att Viktor Prodell är både fokuserad och inspirerad.
-Året har börjat bra och allt känns genomgående positivt, säger Elfsborgs forward.

Efter fem dagar i Spanien är det dags för årets andra och lägrets enda träningsmatch där norska Brann står för motståndet.
-Det ska bli kul med match igen. Vi kommer säkert gå runt på mycket folk precis som mot Sarpsborg, det är fortfarande tidigt på säsongen men vi vill sätta det vi har övat på så här långt och göra det så bra det bara går. Vi har ju bara varit ihop ett par veckor men det känns längre, säger Viktor Prodell med ett leende.
Den 19 februari börjar tävlingssäsongen när Elfsborg möter Gais i Svenska Cupen. Det gör att träningsmatcherna nu känns extra viktiga.
-En lång försäsong utan tävlingsmatcher är inte kul så det är bara positivt att säsongen drar igång. Dessutom har cupen blivit mycket bättre sedan gruppspelet kom. Det är roligare att spela och det känns som att det är större intresse nu än tidigare.

Han utstrålar trygghet, lugn och harmoni. Elfsborgs nummer 22 som 2017 gjorde nio mål och en assist ser ut att må bra.
-Det stämmer. Hela det här året känns bra och det är positiv energi hela tiden. Det är kul att spela fotboll, vi lär oss mycket nytt och vi pratar mycket i laget – inte bara fotboll utan om allt möjligt. Vi har alltid hängt mycket tillsammans men det är mer fokus på att lära känna varandra nu och det känns bra, säger han.
Uppfattningen om det nya tränarteamet efter drygt två veckors träning står klar; kompetenta med olika expertis och en känsla av att de kompletterar varandra väldigt bra.
– Lägger man ihop all deras kunskap känns det som ett väldigt bra team. Nu jobbar vi hårt för att lära oss allt och vi tror på det vi gör hela tiden.

Spelarna jobbar just nu mycket med att fokusera fullt ut på det de gör för stunden. Är det träning är det stenhårt fokus hela vägen, är det vila, ja då är det fokus på det.
– Allt är väldigt kopplat till match där man ger allt under 90 minuter. Efter matchen är det vila, återhämtning som gäller innan är fullt fokus på nästa träning igen, säger han.

Hur upplever du försäsongsträningen annars så här långt?
-Vi pratar redan nu mycket om hur vi ska spela, hur vi ska springa, röra oss, pressa. Vi jobbar mycket med att få in de nya rutinerna, spela in ett lag. Tidigare försäsonger har det varit mycket dubbelpass men det är lika mycket fysträning nu, skillnaden är bara att den ingår i träningspassen, på fotbollsplanen. Jag är lika trött efter våra träningar nu som jag var när vi körde dubbelpass, det är bara olika sätt att göra det på och det här funkar bra för mig, jag gillar det.

Viktor Prodell kom till Elfsborg första gången i mars 2014 från Mechelen, till att börja med på lån. Sedan dess har han gjort 38 allsvenska mål för Elfsborg. Säsongen 2018 blir så hans femte i gulsvart och med sina 29 år hamnar han mitt emellan de äldsta och de yngsta i truppen.
-Det är jättebra med den mixen vi har nu. De nya, unga kommer med kraft och energi och de äldre bidrar med rutin och kunskap. Det blir också en bra konkurrenssituation, det är tufft, med många bra spelare på varje position så det gäller att ha fokus på varje träning, varje match och visa att man ska spela och det är positivt för laget.

För din egen del gick det ju bra i första matchen i alla fall, vilket mål du gör – skott utanför straffområdet, rakt i bortre krysset – kan du toppa det?
-Haha, jag hoppas ju det men det har nog aldrig hänt att jag har gjort ett sånt mål, i så fall var det väldigt längesen. Men jag hoppas att det ska kunna hända igen, egentligen är det ju bara att skjuta, säger han och ler.
– Fast det gör jag i och för sig hela tiden men det var väl första gången den sitter på mål kanske haha.

 

Huvudpartners