180528 Elfsborgs Per Frick klappas om av lagkamraterna efter att gjort 2-1 under fotbollsmatchen i U21 Allsvenskan mellan Elfsborg och Malmö FF den 28 maj 2018 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Elfsborg vann vårens sista match i U21

Publicerad: 2018-05-28 21:46

Likt söndagens allsvenska match var det en vändning i första halvlek som bäddade för segern i måndagens U21-match.

I år har U21 Allsvenskan ett nytt format, vilket gjorde att Elfsborg tillhörde den södra serien där tabellen nu skulle summeras. Redan i maj tänker kanske ni, men det som då händer är att de två sämst placerade i serien får fortsätta spela i annan serie med lag från Superettan. De två bästa lagen i U21 Superettan norra och södra flyttas upp i U21 Allsvenskans höstserie och får fajtas om chansen till SM-guld. Därför var det oerhört viktigt att inte få bottenplaceringar, något Elfsborg lyckats klara sig från för flertalet omgångar sedan.

Sista matchen dock i vårserien spelades i härliga åskskurar på Borås Arena mot ett gästande Malmö FF. Elfsborg kunde vid vinst säkra åtminstone en tredjeplats, vilket de också gjorde. Likt matchen i Allsvenskan mot Trelleborg på söndagen var det gästerna som tog ledningen, denna gång efter drygt 20 minuter. Elfsborg var dock förstärkt med ett tungt anfallspar i Per Frick och Viktor Prodell för dagen, något som skulle bli avgörande. Prodell satte kvitteringen till 1–1, i slutet av halvleken gjorde Frick 2–1 vilket blev matchens sista mål.

– Första halvlek är strålande, vi sätter en hög press, spelar in tidigt bakom deras försvarslinje, vinner massor av boll och skapar mängder av chanser. Vi visar en enorm spelglädje. Sedan får de en frispark strax utanför straffområdet och så är det 0–1, vilket var tungt såklart. Men sedan kvitterar vi genom att Viktor Prodell skruvar in den riktigt snyggt i bortre hörnet, ett typiskt Prodell-mål. I slutet av halvleken får också Per Frick på en liggande halvvolley och vi tar ledningen. Vi pratar om att fortsätta hålla uppe energin och pressen, men vi får soppatorsk, får korta anfall, slår bort mycket boll, men vi skapar ändå några chanser, en ribbträff bland annat. Vi får jobba hårt för Malmö är bra, men vi gör det helt okej i andra halvlek, analyserar tränare Janne Mian.

Elfsborg fortsätter i kampen om SM-guld

I och med segern tar Elfsborg alltså 13 poäng på de sju matcher som spelats, vilket räcker till minst en tredjeplats. I nuläget har Elfsborg greppet om andraplatsen, men Malmö FF har en match kvar att spela vilket gör att om de vinner med fler än tre mål tar de andraplatsen.
– Det är svårt att summera våren i U21 Allsvenskan, men det har varit lite blandat. Förr om åren var det lite mer kontinuerlig U21-elva som startade matcherna, men i år har det varit mer blandat beroende på hur många A-lagsspelare som kommit ner, förutbestämda byten och liknande, men vi har gjort det helt okej. Också skönt att vi vinner mot Malmö här i sista matchen som är de stora jättarna i ungdomsfotboll, då vill man alltid vinna, avslutar Mian.

Elfsborg spelar sin nästa match i U21 Allsvenskan Södra höst i början av augusti. Dock fortsätter U-truppen spela matcher i U19 Allsvenskan Södra.

 

IF Elfsborg – Malmö FF 2–1 (2–1)

Mål: 0–1 20′, 1–1 Viktor Prodell 28′, 2–1 Per Frick 41′

Elfsborgs startelva: David Olsson, Christopher McVey, Gustav Henriksson, Filip Schyberg, Jesper Manns, Marcus Ejerblad, Noel Jonsson, Anton Thorsson, Arian Kabashi, Viktor Prodell, Per Frick
Ersättare: Tim Rönning, Tim Stålheden, Danijel Ramadanovic, Prince Isaac Kouame, Samuel Rundqvist

Huvudpartners Officiella sportleverantörer