Nu var det dags för premiär i U19 Allsvenskan Södra där Elfsborg ställdes mot IFK Värnamo på bortaplan. 

Då U-truppen redan spelat två matcher i U21 Allsvenskan var det inte tävlingspremiär som sådan för laget, men det var premiär i U19 Allsvenskan Södra för denna säsong. Serien spelas som 13 enkelmöten där de sju första går vidare till höstserien, som slås ihop med den övre delen av den norra serien. Där står till slut vinnaren av den höstserien som SM-guldmedaljörer 2019.

På lördagen inleddes serien med en bortamatch mot IFK Värnamo på Ljusseveka i Värnamo. Elfsborg fick en dröminledning när Jack Cooper Love satte en boll i nät redan i den tredje minuten, men mer glädjande var att laget skapade många chanser och tog ett rejält grepp i matchen. Efter halvtimman kunde Cooper Love utöka till 0–2 vilket också var halvtidsresultat.
– Vi har flera målchanser och en boll som är i mål som blir bortdömt. Den tar i hjulet innanför stolpen och är inte hjulet där så är det såklart mål, men vi lyckas vinna ändå i en stabil och kontrollerad match, säger tränare Tobias Linderoth.

Viktigt att inleda med seger 

I andra halvlek fortsatte sedan Elfsborg att spela en bra fotboll, släppte till få målchanser och skapade ett antal chanser att utöka ledningen. halvvägs in i andra halvlek ökade Prince Isaac Kouame till 0–3 och segern var tämligen bergsäker. Värnamo lyckades reducera med två minuter kvar, men det var också så nära som hemmalaget kom.
– Det var viktigt att få en bra start på serien. Matcherna är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, både som lag men också individuellt. Det gäller att få ihop det som lag, även om det handlar om att utveckla spelarna. Vi jobbar med vissa principer i laget och det fungerar väldigt bra, fortsätter Linderoth.

Tydlig idé att följa

I tisdags förlorade visserligen truppen mot Helsingborgs IF i U21 Allsvenskan, men det var mot erfaret motstånd som också var en bra lärdom inför denna match.
– Det är bra för killarna att ta med sig erfarenhet från den typen av match och jag tycker vi står för en bra match. Vi skapar många målchanser både i tisdagens match och i denna, samtidigt som vi är stabila defensivt. Det är lite tanken, att minimera deras skott på mål och skapa så mycket vi kan även om vi inte gör mål på alla chanser, men vi vill vara mer tydliga i avgörande lägen såväl offensivt som defensivt.

Nästa match är redan på tisdag då U-truppen ställs mot BK Häcken på bortaplan i U21 Allsvenskan Södra.

 

IFK Värnamo – IF Elfsborg 1–3 (0–2)

Mål: 0–1 Jack Cooper Love 3′, 0–2 Jack Cooper Love 31′, 0–3 Prince Isaac Kouame 71′, 1–3 Noa Lingeskog 88′

Truppen: 30. Camil Altun, 31. Sebastian Jonsson, 2. Makwan Sawsani , 3. Johannes Vedin, 5. Oliver Zandén, 6. Kevin Holmén, 7. Noah Söderberg, 8. Tim Stålheden (K), 10. Jack Cooper Love, 11. Prince Isaac Kouame, 12. Joel Wiktorsson, 13. Eduart Iljazi, 15. Nattnael Zerai, 16. Kevin Liimatainen, 17. Gustav Broman, 18. Aleksandar Ceganjac, 19. Jesper Sandberg Hesselgren