Förutsättningarna var klara – ta poäng mot Falkenberg eller missa höstens serie i U21 Allsvenskan Södra.

Elfsborgs facit i U19 Allsvenskan Södra har varit strålande, men i den andra serien där U-truppen spelar har det gått trögare. I vårupplagan av U21 Allsvenskan Södra har resultaten uteblivit och inför sista matchen var förutsättningarna tämligen klara. En riktigt sexpoängsmatch där Falkenberg, en poäng bakom Elfsborg, kunde vid seger gå om Elfsborg och göra så Boråslaget tappade platsen i höstens U21 Allsvenskan Södra. Detta för att de två sämst placerade lagen efter sju omgångar byts ut mot de två bäst placerade lagen i U21 Superettan Södra.

För matchen – får inte in bollen

Det blev också en riktigt jobbig uppförsbacke när Mergim Laci satte dit ledningsmålet för Falkenberg redan i den andra minuten. Elfsborg kom in i matchen rejält i jakten på kvittering, men bollen hade förtvivlat svårt att gå in. Istället var det en omställning som fällde avgörandet med dryga kvarten kvar när Rasmus Fridolf fällts och John Chibuike satt den efterföljande straffen.
– Vi släppte in ett tidigt mål och det är en tuff start, men sedan för vi matchen i hela första halvlek och skapar många stora målchanser men lyckas inte få in bollen. I andra fortsätter det på samma sätt, vi är bra spelmässigt och har chanser men sedan får de straffen och gör 2–0, säger tränare Tobias Linderoth.

Trots ett tidigt baklängesmål, och förutsättningarna att laget var tvungna att ta en poäng, gjorde ändå inte att någon stress uppkom.
– Vi visste förutsättningarna för att vara kvar i serien men trots det tidiga baklängesmålet så står vi för en bra prestation men är inte tillräckligt effektiva.

”Viktigaste att utvecklas”

Därmed går det summera Elfsborgs vårsäsong i U21 Allsvenskan till sex inspelade poäng efter en seger, tre oavgjorda matcher och tre förluster. Dock har det spelmässigt inte gått lika tungt som poängskörden och visst borde kanske laget fått med sig några fler poäng i några av de oavgjorda matcherna.
– Vi har fått kämpa med att avgöra matcherna i U21-serien men prestationerna har varit bra, förutom i första matchen mot Malmö FF. Samtidigt går det ut på att göra mål. Nu får vi ändå bra och tuffa matcher och för spelarna är det viktigaste att utvecklas och få speltid.

Den uppmärksamme kan se ett bekant namn i laguppställningen, nämligen James Keene. Han är hemma i Borås på semester och har under denna vecka fått tillåtelse att träna med laget, så som många andra gamla spelare i klubben fått göra under åren. Då passade det också bra att spela en match i U21 Allsvenskan.

 

Falkenbergs FF – IF Elfsborg 2–0 (1–0)
Mål: 1–0 2′, 2–0 73′
Startelvan: 31. Tim Rönning (mv), 2. Jesper Manns, 3. Tim Stålheden, 5. Filip Schyberg (K), 7. Anton Thorsson, 8. Joakim Engström, 13. Rami Kaib, 14. James Keene, 15. Eduart Iljazi, 19. Kevin Kabran, 26. Marokhy Ndione
Ersättare: 30. Sebastian Jonsson (mv), 6. Oliver Zandén, 10. Jesper Sandberg Hesselgren, 11. Prince Isaac Kouame, 12. Johannes Vedin, 16. Aleksandar Ceganjac, 18. Noah Söderberg