I samband med onsdagens medlemsmöte delades årets stipendium ifrån Gamla Elfsborgare och Sven Jonassons minnesfond ut till en ung ledare.  Elfsborg.se ringde upp pristagaren Jakob Franzén.

Grattis till utmärkelsen Jakob, först och främst, vem är du? Kan du beskriva din bakgrund och roll som Elfsborgare,
– Jag är en 22-årig boråsare som brinner för fotboll i allmänhet och IF Elfsborg i synnerhet. Min morfar tog med mig till Ryavallen som liten och redan där och då växte ett bestående intresse för IF Elfsborg fram. Under hela min uppväxt har jag försökt närvara på så många matcher som möjligt. 2015 fick jag sommarjobb på Camp Elfsborg sommarfotbollsskola som är ett återkommande arrangemang för barn 10-14 år. Till sommaren gör jag mitt sjätte år på fotbollsskolan, där jag på senare år fått möjligheten att ha ett övergripande ansvar över lägret. De senaste tre åren har jag också verkat som ungdomsledare inom föreningen. Det är verkligen ett privilegium för mig att få utbilda och till viss del uppfostra spelare som är aktiva i den förening som ligger allra närmast hjärtat.

Vad sysslar du med nu till vardags? Och hur ser du på din framtida roll inom IF Elfsborg och fotbollen i stort?
– Just nu är jag tillfälligt bosatt i Skåne, där jag genomför en tränarutbildning vid namn UEFA B. Utöver den utbildningen studerar jag bland annat fotbollspsykologi, videoanalys, retorik och pedagogik. Vid sidan av utbildningen är jag huvudtränare i Lunds BKs U-17 och kommer därmed samla på mig lite umgdomsallsvensk erfarenhet. När utbildningen är klar ser jag fram emot, trots att jag trivs jättebra, att komma tillbaka till Borås och IF Elfsborg. Jag strävar ständigt utefter att utveckla mitt ledar- och tränarskap och det finns enorma utvecklingsmöjligheter för både spelare och ledare som verkar inom föreningen. Jag har inga direkta mål som tränare men jag vill vara i en miljö och utbilda spelare som speglar min egna ambitionsnivå.

Du är årets Sven Jonasson-stipendiat. Vad betyder det för dig att ta emot det priset?
– Det är extremt ärofyllt. Särskilt med tanke på hur många fantastiska både människor och ledare jag stött på inom föreningen. I ärlighetens namn brukar jag inte vara så mycket för individuella utmärkelser utan strävar alltid utefter att kollektivet, det vill säga spelare, ledare, kansli och supportrar, samverkar och åstadkommer bra saker tillsammans. Men i detta fall känner jag verkligen en genuin glädje!

Gamla Elfsborgares och Sven Jonassons Minnesfond delar årligen ut ett stipendium till antingen en verksam person med goda ledaregenskaper inom föreningen, alternativt en aktiv spelare som bedöms ha goda utvecklingsmöjligheter.