’För alltid gul och svart’ är en intervjuserie med syfte att lyfta människor runtom i landet som brinner för IF Elfsborg. Inför varje hemmamatch släpper vi en ny intervju.

2008 blev tolvåringarna i Trässbergs BK inbjudna till Borås Arena. En upplevelse som uppskattades av hela laget. För en av killarna, William Kjellén Roos, blev det starten på något som idag präglar hela hans liv. 

De allra flesta, om kanske inte till och med samtliga, har vid ett besök på Borås Arena kunnat skymta flaggor och banderoller på Elfsborgsläktaren prydda med orden “Sektion Schlätta”. Där bakom har den kanske något mer skarpsynte dessutom då kunnat skymta William Kjellén Roos, 25, som är en av grundarna av sektionen.

Vägen till att bli förälskad i idrottsföreningen Elfsborg och att starta en egen sektion på Elfsborgsläktaren har dock inte varit utstakad sedan födseln för William Kjellén Roos. Länge var det motorsport som gällde i familjen från Lidköping.

– Jag är inte uppväxt i en fotbollstokig familj. Det är ingen som är intresserad egentligen, utan det är motorsport som gäller där. Min far är trefaldig mästare i racing, så inte konstigt var det det som gällde när jag var liten. Jag blev medtvingad när han körde och jag började själv köra gokart, minns han tillbaka och fortsätter:

– Sedan spelade jag, precis som alla andra grabbar i min ålder, fotboll i Trässbergs BK men jag la av när jag var 14-15 bast. Jag slutade när det skulle bli B-lagsspel, när det inte var ungdomslag. I ärlighetens namn var jag nog inte tillräckligt bra, ha ha.

Johan Karlsson levererade

Bland kompisarna var det enbart fotboll som gällde. Det var väl kanske också den främsta anledningen till att han själv fortsatte spela så pass länge som han gjorde. Något han är glad och tacksam för idag. För det var nämligen via fotbollslaget, vid tolv års ålder, han såg IF Elfsborg för första gången.

– Det var 2008, då blev mitt fotbollslag inbjudet av IF Elfsborg att få kolla på en allsvensk fotbollsmatch. Det var mot Trelleborg, och det blev seger med 4–1. Johan Karlsson gjorde två mål. Helt sjukt. Efter den matchen blev jag frälst, berättar han.

Och inte var det bara tack vare Johan Karlssons fina, om inte magiska, prestation den där ruggiga tisdagskvällen i oktober som gjorde att William fastnade. Hela upplevelsen att få komma till Borås Arena med lagkamraterna gjorde något med honom. 

– Jag tycker att det är en fantastiskt bra grej att bjuda in småklubbar i regionen. Sedan fick jag i efterhand veta att vårt släkte är från Borås från början, men också att min farfars bror som stod mig nära var Elfsborgare. Så jag hann faktiskt gå på ett par matcher med honom innan han gick bort 85 år gammal. Det är ett otroligt fint minne jag har.

– Han hade till och med gått på matcher Ramnavallen, och det var ju inte direkt i förrgår de spelade där.

Seriebiljett i julklapp

Besöket med fotbollslaget 2008 var första gången William Kjellén Roos var på plats på arenan och ett intresse hade tagit vid. Under den kommande säsongen blev en match till tre-fyra stycken och därefter fortsatte det bara att stegra.

– Inför 2010 hade jag fått en seriebiljett i julklapp. Det var det enda jag önskade mig. Och sedan det året har jag haft seriebiljett varje år. Då under de första åren efter det var jag väl på majoriteten av hemmamatcherna och tre-fyra bortamatcher. Men sedan 2016 har det utan tvekan blivit minst 25 av 30 matcher.

2016 var nämligen det året Sektion Schlätta kom till. 

– Det startades som en kul grej inför säsongen 2016 då vi planerade att åka ihop till Östersund eftersom de var nykomlingar. Så vi var ett gäng som planerade och det urartade lite och blev till en gruppering. Idag är vi ett halvt dussin som har som mål att gå på alla matcher och vill representera gruppen på alla matcher. Så egentligen ett mindre kompisgäng som åker ihop och målar flaggor ihop. Vi har dessutom egen merch och egna klistermärken. Utanför fotbollen är vi alla vänner och umgås en del.

Han tillägger, något besviket:

– Nu under corona har vi målat flaggor ihop för att ha något att göra.

”Tagit bort en dag i veckan”

Ja. För inte har det blivit mycket fotboll på plats senaste tiden. År 2019 var han på plats på 28 av 30 allsvenska matcher. Till år 2020 var målet att slå den siffran. Så blev det av förklarliga skäl inte.

– Det kryper i bena… Man är van vid att lägga så enormt mycket tid, fokus och pengar på ens älskade förening. Man har tagit bort en dag i veckan för en, enkelt sammanfattat. Vad fan ska jag göra med den tiden?! Men man får göra det bästa av situationen. Jag valde att engagera mig i Guliganerna. Där har vi haft att göra i och med att vi fyller 30, så det är skönt. Sedan då också lite flaggmålning med Schlätta-gänget.

Blir det att ni i Sektion Schlätta samlas för att kolla matcherna på teven istället?

– Det blir inte samma sak. Inte samma hajp kring det. Det är ungefär en promille av att se det på plats. De större matcherna ser vi ihop på teve, annars blir det inte så mycket. Vi såg de sista ihop i fjol när vi bärgade andraplatsen. Det var kul.

”Vi ska åka bil ihop. Vi har några timmar att ta igen, om man säger så.”

– William Kjellén Roos med en förhoppning om att kunna åka på bortamatchen i sommarens Europaspel.

I sommar väntar spel i Europa för första gången på många år för IF Elfsborg. En kär återkomst – både för förening och för supportrar. För William Kjellén Roos likaså.

– Matcher i Europa är sådant vi suttit och pratat om på alla allsvenska bortaresor. Man har drömt sig bort. Och i och med att vi i Sektion Schlätta blev som mest aktiva efter 2016 är det inget vi ännu fått uppleva ihop riktigt på det sättet. Så det har varit massa diskussioner om man vill ha ett skitlag från Moldavien eller ett riktigt stort lag. Oavsett hoppas man kunna åka på bortamatchen i sommar, att Corona-läget tillåter det. Och oavsett var det blir kommer vi inte flyga. Vi ska åka bil ihop. Vi har några timmar att ta igen, om man säger så, säger han och skrattar.

”Det betyder allt”

Går det att sätta ord på vad supporterskapet och IF Elfsborg betyder för dig?

– Allt. Det betyder allt. Verkligen allt. Det är där vi har majoriteten av våra vänner och att helt plötsligt inte kunna träffas på samma sätt är sorgligt för alla supportrar, oavsett lag och sport.

Av alla timmar och åter timmar i bil, buss eller på läktaren har minnesbanken fyllts upp väl med fina händelser genom åren. För Williams del är det en resa under försäsongen 2017 som ligger i topp.

– Vi var fyra kompisar, tre av fyra från Sektion Schlätta, som alla såg fram emot den kommande säsongen väldigt mycket. Så mycket att vi snabbt och lätt bestämde oss för att åka på träningslägret i Spanien. Vi åkte ned dit och kollade bland annat på en träningsmatch. Ingen visste vi att skulle komma, så vi överraskade lite. De tyckte att det var skitkul och kanske tyckte de nog också att vi var lite dumma i huvudet som drog ned dit på försäsongen. Men det var en otrolig resa och ett härligt minne.

Planerna inför den eventuella läktarcomebacken i sommar smids för fullt. Sektion Schlätta från Skaraborg har laddat om och kommer komma tillbaka starkare än någonsin när det väl är dags igen. Med nya flaggor är William Kjellén Roos redo att färdas många mil genom Sveriges – och förhoppningsvis också Europas – städer och gator.

Några avslutande ord?

– Ja! Bli medlem i IF Elfsborg och Guliganerna. Det är inget att tveka på.