
Årsmöte 2023
Tidslinje – Årsmötet 2023
Nedan följer en samlad redogörelse för sådant som kommunicerades inför och efter Årsmötet 2023.
13 januari 2023
Information från IF Elfsborgs valberedning skickades ut till medlemmar via mail, och publicerades senare under dagen i IF Elfsborgs kanaler.
Inför årsmötet den 14 mars 2023, vill vi i valberedningen lämna en lägesrapport om vårt pågående arbete.
Valberedningen har samtalat och intervjuat samtliga i IF Elfsborgs styrelse för att få en uppfattning om hur styrelsearbetet fungerar. Vi har bland annat frågat om ledamotens roll i styrelsearbetet, hur fungerar arbetet i styrelsen, om föreningens utveckling och framtid och om någon har för avsikt att lämna styrelsen inför nästa mandatperiod.
De styrelseledamöter som står för omval vid årsmötet 2023 är Michael Ekberg, Joachim Modigh och Annika Persson samt styrelseordföranden Sune Lundqvist. Samtliga, har sagt sig villiga att ställa upp för ytterligare en period, om de får förtroendet och blir valda vid årsmötet.
De ledamöter som har ett år kvar på sitt förordnande är Mats Karlsson, Anders Segerblom, Lasse Stensson och Therese Bengtsson, ingen av dem har sagt sig ha för avsikt att lämna i förtid.
Angående revisorer och revisorssuppleanter går tidigare revisorn Fredrik Ekelund i pension, varför valberedningens förslag är omval av Sofia Larsson och nyval av Peter Emanuelsson som revisorer och omval av Emelie Strömberg och nyval av Gunilla Andersson som revisorssuppleanter.
Valberedningen står också till förfogande för omval vid årsstämman 2023 med Bo Lindell som ordförande, samt ledamöterna Peder Ekberg, Paul Brunngård och Nadja Bengtsson.
Valberedningen arbetar vidare med sitt uppdrag för att få till bästa möjliga styrelse och kontinuitet, för det ansvarsfulla och krävande styrelsearbete som behövs för att trygga IF Elfsborgs utveckling och framtid.
Vi vill påpeka att allt styrelse- och valberedningsarbete i IF Elfsborg är ideellt.
Medlemmar kan inkomma med förslag på kandidater ända fram till årsmötet den 14 mars 2023. Valberedningens förslag kommer dock att presenteras senast den 21 februari via medlemsutskick och på föreningens hemsida.
Om någon medlem vill nominera styrelsekandidater till valberedningen, skall de skickas till lindell.bosse@gmail.com senast den 7 februari 2023.
IF Elfsborgs valberedning
Bo Lindell, ordförande
Peder Ekberg
Paul Brunngård
Nadja Bengtsson
16 januari 2023
Följande inbjudan till Årsmötet 2023 skickades ut till medlemmar via mail, och publicerades senare under dagen i IF Elfsborgs kanaler:
Tisdagen den 14 mars kl. 18:00 bjuder IF Elfsborg in till Årsmöte på Borås Kongress, Akademiplatsen 2, Borås.
Varmt välkomna alla medlemmar till IF Elfsborgs Årsmöte. Här har du som medlem chans att tycka till och använda din demokratiska rätt som medlem i vår förening. (Medtag medlemskort för 2022). Fika serveras från klockan 17:30.
Årsmöte 2023
Datum: Tisdagen den 14 mars
Plats: Borås Kongress, Akademiplatsen 2, Borås
Tid: 18:00 – ca 20:00 (fika från 17:30)
Valberedning
Namnförslag lämnas till Valberedningens ordförande Bo Lindell, senast 7 februari: lindell.bosse@gmail.com
Motioner och förslag till Årsmötet
Medlemmar som önskar väcka motion till Årsmötet, skall senast den 14 februari skicka detta till IF Elfsborg, Ålgårdsvägen 32, 506 30 Borås eller till camilla@elfsborg.se
För att kunna lämna en motion och ha rösträtt på Årsmötet behöver du under mötesåret fylla lägst 16 år samt ha betalat din medlemsavgift för det senaste verksamhetsåret (2022).
Möjlighet till att följa mötet digitalt
Vi ser gärna att du är på plats på årsmötet, men har du inte den möjligheten går det bra att följa mötet digitalt. På mötesdagen, senast kl. 14:00, kommer IF Elfsborg via e-post att skicka ut länk till livesändningen till samtliga medlemmar. Livesändningen sker via privat länk via mötesverktyget Zoom. Notera att eventuella frågor och synpunkter endast går att ställa på plats, och följer du mötet via länk kan du inte heller delta i omröstningar.
Övrigt
Årsredovisningen och verksamhetsberättelsen finns tillgängliga digitalt samt på sportkontoret från och med den 7 mars.
Välkommen!
7 februari 2023
Sista dagen för medlemmar att nominera styrelsekandidater till valberedningen. Du lämnar ditt namnförslag till valberedningens ordförande Bo Lindell via mail till: lindell.bosse@gmail.com
14 februari 2023
Sista dagen för medlemmar som önskar väcka motion till Årsmötet att skicka detta till IF Elfsborg, Ålgårdsvägen 32, 506 30 Borås eller till camilla@elfsborg.se
För att kunna lämna en motion och ha rösträtt på Årsmötet behöver du under mötesåret fylla lägst 16 år samt ha betalat din medlemsavgift för det senaste verksamhetsåret (2022).
Senast 21 februari 2023
Valberedningens förslag presenteras via medlemsutskick och på föreningens hemsida.
7 mars 2023
Inkomna motioner samt styrelsens svar presenteras via medlemsutskick samt på föreningens hemsida.
Årsredovisningen och verksamhetsberättelsen finns tillgängliga digitalt samt på sportkontoret från och med den 7 mars.
14 mars 2023
Årsmöte äger rum på Borås Kongress, Akademiplatsen 2, Borås klockan 18:00 (fika från 17:30).
Motioner och styrelsens svar
Motion 1: IF Elfsborg ska jobba för supportervänliga avsparkstider.
Många människor lever sina liv efter IF Elfsborg och spelschemat för representationslagen. När spelschemat sätts lämnas semesteransökningar för att kunna se IF Elfsborg spela fotboll på plats, oavsett var i Sverige det är. Vi är övertygade om att det är väldigt viktigt för svensk fotbolls framtid att ta hänsyn till hur supportrarna vill att spelschemat ska se ut. Den aktiva supporterkulturen är svensk fotbolls största tillgång. Det visas inte minst när Svensk Elitfotboll gjort undersökningar bland besökare som säger att 92 % av alla besökare ser den stämning som skapas på arenorna som den mest positiva delen av hela besöket. Därför bör det också arbetas för att maximera antalet supportrar på plats på arenorna vilket kommer bidra till att göra Allsvenskan ännu mer attraktiv.
Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) är en sammanslutning av supporterföreningar runt om i hela landet. De har i många år arbetat för ett mer supportervänligt spelschema. Huvudfokus ligger på att fastställa spelschemat så tidigt som möjligt, att fler matcher ska spelas på helger samt att 17:30 avsparkstiden på söndagar är att likställa med en vardagsmatch och därmed ska tidigareläggas.
Det finns en god dialog mellan främst Guliganerna och IF Elfsborg i dessa frågor redan idag, men vi motionärer vill att IF Elfsborg tar ännu tydligare ställning för ett supportervänligt spelschema. De senaste åren har runt 30% av matcherna i Allsvenskan spelats på vardagar och ytterligare ca 20% av matcherna på avsparkstiden 17:30 på söndagar. Det är runt 50% av matcherna på avsparkstider som försvårar närvaro för resande supportrar. Att spela matcher på fredagar, lördagar och söndagar innebär betydligt större möjlighet för oss supportrar att närvara på plats, vilket gör Allsvenskan till vad Allsvenskan är idag. Vi anser också att de vardagsmatcher som ändå spelas att IF Elfsborg ska verka för ett maximalt reseavstånd på 30-mil för gästande lag. VI anser att det är en både rimlig och realistiskt gräns. Som inspiration har man I Tyskland helt slopat måndagsmatcher i Bundesliga och det är en vision vi tycker att IF Elfsborg och Svensk Elitfotboll ska sträva efter.
Vi motionärer är medvetna om att IF Elfsborg inte ensamt kan bestämma vilken dag och tid alla matcher kan spelas på. TV, motståndarlag, polis, Europaspel, arena-tillgänglighet och en rad andra faktorer påverkar när matcherna spelas. Men vi är också medvetna om att det går att påverka spelschemat och att det knappast kan anses vara en naturlag att vi supportrar och medlemmar ska acceptera nuvarande upplägg på spelschemat. Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har mest att säga till om när det kommer till spelschemat och SEF styrs av dess medlemmar inom Allsvenskan och Superettan. Därför bör IF Elfsborg verka inom SEF för att skapa ett mer supportervänligt spelschema som gäller för hela Allsvenskan. Det finns andra föreningar inom SEF med liknande motioner som den här och vi anser att IF Elfsborg bör samarbeta med dessa föreningar för att öka möjligheterna till ett mer supportervänligt spelschema.
Vi anser vidare att motionen även ska gälla för den serien representationslaget-Dam spelar i. Förhoppningsvis klättrar damlaget i seriesystemet och IF Elfsborg bör verka för att så många supportrar som möjligt har möjlighet att vara med på den resan och se laget på plats. Det gör man genom att se till att matcherna spelas på helgdagar.
Vi yrkar därför att årsmötet beslutar:
…att IF Elfsborg ska verka för att representationslagens matcher ska spelas på fredagar, lördagar eller söndagar.
… att IF Elfsborg ska verka för att tidigarelägga 17:30-avsparkstiden på söndagar
.…att IF Elfsborg ska verka för att det införs en 30-mils gräns för bortamatcher på vardagar.
Isak Edén, medlemsnummer #201503133
Cissi Karlen, medlemmsnummer #2015013917
Styrelsens utlåtande över motion 1 angående att IF Elfsborg ska jobba för supportervänliga avsparkstider
Motionen tar upp en fråga som har stor betydelse för alla som vill se och följa IF Elfsborg. Vi ser vilken stor betydelse supportrarnas stöd har på såväl hemma- som bortaplan. Många lägger ner otroligt mycket tid och stort engagemang för att få möjlighet att följa sitt lag. För de som inte är engagerade inom fotbollen är det nog svårt att förstå hur stor del av en aktiv supporters liv som ”styrs” av spelprogrammet. Att underlätta för våra supportrar att kunna delta på såväl hemma- som bortamatcher är därför en fråga som föreningen alltid kommer bevaka och driva, då det inte alltid är föreningen själv som fattar de beslut som påverkar detta.
Det är viktigt att känna till att det är Svenska Fotbollförbundet, SvFF, som årligen fastställer spelprogram för damer från division 1 och uppåt och för herrar från division 3 och uppåt. Övriga spelprogram hanteras på distriktsnivå. När det gäller spelprogrammet för vårt damlag på den nuvarande nivån är det ansvarigt distrikt som tar emot önskemål från föreningarna. Vi kan konstatera att för närvarande är merparten av damlagets matcher förlagda till veckosluten. Men i framtida högre serier blir situationen förmodligen en annan och frågan om avsparkstider kommer då att få en annan aktualitet.
För Allsvenskan och Superettan gäller en särskild process. Under arbetets gång tar SvFF in synpunkter från bland annat Svensk Elitfotboll, Polisen, de som har sändningsrättigheter (TV) och de 32 elitklubbarna (däribland IF Elfsborg). Elitklubbarna tar i sin tur in synpunkter från den egna organisationen (sporten, fysio, evenemang, marknad, säkerhet mm), supportrar, publik (ståplats, familjer) och samarbetspartners. Det finns många intressenter att ta hänsyn till som har ett stort engagemang.
Precis som motionärerna skriver finns det sedan lång tid en god och konstruktiv dialog mellan förening och supportrar i dessa frågor. Dessa dialoger har varit värdefulla och vägledande när föreningen i sin tur har lämnat synpunkter vidare till Svensk Elitfotboll.
Som alla kan förstå är det en komplex uppgift att sätta samman alla spelprogram. Ett antal olika aspekter och intressen ska vägas in och många parter påverkas. Förutom alla synpunkter från de ovan nämnda intressenterna måste hänsyn tas till t ex europaspel, gemensamma överenskommelser om vilodagar, arenatillgänglighet p g a andra evenemang och säkerhetsfrågor vid s k högriskmatcher.
När det gäller frågan om 30-milsgräns finns en särskild aspekt som gör denna fråga extra känslig. I processen när Svenska Fotbollförbundet fastställer spelprogrammet är sportslig rättvisa en central faktor. Det är därför av extra viktigt att skapa en jämn kronologisk fördelning av hemma- och bortamatcher samt lika antal vilodagar mellan matcherna för de deltagande lagen. Om ett visst avstånd för bortalaget ska vara ett krav vid samtliga vardagsmatcher så blir det oerhört svårt att fastställa ett spelprogram som bibehåller lika sportsliga förutsättningar för klubbarna, beroende på var de har sin geografiska hemvist.
En 30-milsgräns skulle även få ytterligare påverkan: För att få in samtliga 30 omgångar i årskalendern spelas varje år rena veckoomgångar i Allsvenskan och Superettan. Gällande dessa omgångar är det i princip omöjligt att säkerställa att inget bortalag har mer än 30 mil till matcharenan.
Därför föreslår styrelsen att förslaget om att verka för en 30-milsgräns avslås, även om det är en intressant tanke och kan bli aktuellt att återkomma till.
När det gäller förslagen om att representationslagens matcher ska spelas fredag – söndag så delar styrelsen motionärernas inställning att det är en viktig fråga att bevaka. Styrelsen vill därför inte avslå detta förslag. Samtidigt kan inte styrelsen bifalla detta förslag då det skulle innebära att andra gruppers intressen, som styrelsen också har att lyssna till och bevaka, helt skulle stå tillbaka. Styrelsen behöver ha en möjlighet att balansera dessa olika intressen.
Slutligen vill styrelsen bifalla förslaget om att verka för att söndagens avsparkstid tidigareläggs.
Styrelsen föreslår att:
– den andra att-satsen bifalls,
– den tredje att-satsen avslås,
– att motionen i övrigt anses besvarad.
____________________________________
Motion 2: Färger på IF Elfsborgs tävlingsdräkt
De senaste åren har en positiv utveckling skett vad gäller föreningen tävlingsdräkt. Utseendet har blivit mer genomarbetat och enhetligt vilket har lett till att försäljningen av tröjor till privatpersoner har ökat.
Många sponsorer har också engagerat sig i det här genom att inte använda deras ordinarie färger för logotyp utan istället valt att använda gult och svart. Detta har bidragit till att tävlingsdräkten blivit mer enhetlig och gjort det finaste vi har, föreningens tävlingsdräkt, mer värdig.
Men några företag har valt att inte ändra färgställningen på sina logotyper. Detta skapar en nackdel gentemot de företag som har valt att göra det. Det gör också att tävlingsdräkten ser ut som en anslagstavla, vilket bidrar till att tävlingsdräkten förlorar sin helhet som representation för IF Elfsborg.
Med anledning av detta föreslår vi:
Att årsmötet beslutar att de enda färger som ska förekomma på tävlingsdräkten är gult och svart. Med undantag för centrala avtal stiftade av Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet eller annan högre instans.
Alfred Johansson #2015011727
Alma Proohf #2015089602
Mathias Elovsson #2015031855
Isak Edén #201503133
Kim Persson #2015088244
William Kjellén Roos #2015011829
Anders Hultin #2015031405
Sara Karlén #2015013918
Anders Eliasson #2015012247
Christian Holmedal #2015087715
Kalle Gyllander #2015012973
Andreas Tranlöv #201507622
Viktor Högberg #2015033781
Cecilia Karlén #2015013917
Josef Borhammar #2015032808
Kim Eriksson #201501895
Christoffer Andersson #2015031293
Markus Carlstrand #2015032293
Styrelsens utlåtande över motion 2 angående färger på IF Elfsborgs tävlingsdräkt
Styrelsen gläds med motionärerna över den positiva utveckling som vi tillsammans lyckats åstadkomma kring vår tävlingsdräkt. Det finns ett stort engagemang och god samverkan kring framtagandet av den årliga matchtröjan och matchtröjelanseringen har blivit en av årets höjdpunkter.
På senare år har vår tävlingsdräkt och dess utformning varit uppe till diskussion och beslut vid några av våra årsmöten.
Sedan ett beslut på årsmöte har vi inskrivet i våra stadgar (8 kap 3§) att ”Föreningens ordinarie tävlingsdräkt är gul tröja, svarta shorts och gula strumpor. Detaljer av andra färger kan förekomma.”
Vid årsmötet 2022 beslutades att avslå en motion om att införa spelarens namn på tröjan. Ett viktigt argument var att varje år tas en unik matchtröja fram, tillsammans med representanter för våra supportrar. Utformningen och vilka detaljer som tas med påverkar hur övriga detaljer, såsom t ex namn, kan exponeras på tröjan. Årsmötet ansåg att det var viktigare att kunna behålla möjligheten att variera utformningen än att låsa fast sig vid att alltid ha med spelarnamnet.
Precis som motionärerna skriver så går det inte att garantera en helt gulsvart dräkt hur gärna vi än så skulle vilja. Vi kommer alltid att behöva göra undantag för centrala avtal gjorda av Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet eller annan högre instans.
Det är vår ambition att i våra lokala uppgörelser om reklam på tävlingsdräkt eftersträva den gulsvarta linjen. Men att införa tvingande krav, såsom motionärerna vill, som innebär att vi måste tacka nej till ett samarbete om vi inte kan uppnå detta vore olyckligt. Det skulle kunna innebära att samarbeten som båda parter är angelägna om och har ett stort intresse av kanske inte kan förverkligas. Vi vill även framöver ta vara på det engagemang som finns kring vår tävlingsdräkt och fortsätta på den inslagna positiva vägen. Det innefattar dialog med våra samarbetspartners för att kunna hitta lösningar kring vår tävlingsdräkt.
Styrelsen föreslår att motionen anses besvarad
____________________________________
Styrelsens förslag till medlemsavgifter 2024
Styrelsen föreslår att det införs en ny kategori för medlemsavgifter: Barn.
Styrelsen föreslår även att begreppet Familjemedlemskap förändras.
Nuvarande medlemsavgifter (fastställda av årsmötet 2022 och gäller för 2023)
Ungdom 0–17 år: 100 kr
Vuxen (från 18 år): 300 kr
Familjemedlem (person boende på samma adress som en vuxen medlem): 100 kr
Styrelsens förslag till medlemsavgifter 2024:
Barn 0–15 år: 150 kr
Ungdom 16–17 år (röstberättigad): 250 kr
Vuxen (från 18 år): 400 kr
Familj (max 7 personer boende på samma adress, varav minst en vuxen vårdnadshavare): 700 kr
Motivering och bakgrund till detta är bland annat:
– Vi önskar uppdatera och anpassa efter nutida behov och förutsättningar (Vi har haft samma upplägg kring medlemsavgifter sedan 2010)
– Mer anpassat efter de olika typer av medlemmar vi har, underlättar riktad kommunikation och tydlighet framåt.
– Ett fast familjepris hoppas vi innebär att fler tar med hela familjen som medlemmar och gör oss större och bättre, tillsammans.
Inför årsmötet den 14 mars. Nedan motion har av olika anledningar inte inkommit i utsatt tid men motionärerna och styrelsen har ändå gemensamt beslutat att behandla den inför årsmötet. Det kommer dock vara upp till årsmötet att besluta om den kan behandlas på mötet.
Motion 3: Om sponsring från spelbolag
Bakgrund:
Som fotbollssupportrar och Elfsborgare sedan många år tillbaka är det svårt att undgå att spelbolagen idag är mer synliga i samband med den allsvenska fotbollen än någonsin tidigare. Naturligtvis inser vi att denna expansiva bransch genererat välkomna sponsorintäkter till såväl förbund som föreningar runt om i landet. Men det finns ett etiskt dilemma kopplat till spelbolagens ökade inflytande och exponering.
Enligt Folkhälsomyndigheten har ca 4% av Sveriges befolkning ett riskabelt spelande. Det motsvarar drygt 352 000 människor. Vi talar alltså om ett omfattande samhällsproblem, som dessutom ökat i omfattning. Sannolikt korrelerar detta också med den ökade exponeringen och den flitigt förekommande spelreklam man som fotbolls- och mediekonsument nås av på mer eller mindre daglig basis, och särskilt mycket i samband med matcher.
Unibet, som numera är Allsvenskans huvudsponsor, har som alla spelbolag med licens i Sverige, ett ansvar att motverka ett osunt spelande och att dessutom underlätta för spelare i riskzon att få hjälp. Trots detta har det uppdagats (bland annat av tidskriften Offside) att man låtit spelare förlora miljontals kronor, där Unibets medarbetare snarare uppmuntrat till mer spelande istället för det motsatta. Att låta spelbolagen själva sköta saneringen tycks därför inte vara tillräckligt.
Vid sidan av detta, har vi som medlemmar naturligtvis även följt turerna kring den tragiska incidenten kopplat till en av våra f.d. a-lagsspelare där det återigen blev tydligt hur utbredd problematiken kring spelmissbruk är. Vi känner oss trygga med att föreningen hanterade just den situationen på ett bra sätt, men vill att IF Elfsborg också ska ta en proaktiv roll i en så stor och viktig samhällsfråga.
Att låta IF Elfsborg gå i bräschen för en motrörelse anser vi därför vara en moraliskt riktig handling och väl leva upp till den Vi Tillsammans-anda vi är så stolta över.
Förslag:
Vi föreslår att Elfsborg som förening
– I SEF och andra nationella sammanhang verkar för ett minskat inflöde av sponsorer från spelbranschen till svensk fotboll.
– Låter skänka de intäkter som öronmärkts IF Elfsborg från Unibet tills bolagets sponsoravtal med Allsvenskan löper ut. Förslagsvis till någon organisation eller något ändamål som arbetar för att avhjälpa och förebygga spelberoende, såsom Spelberoendes Riksförbund.
– Som enskild förening tackar nej till framtida sponsorsamarbeten med spelbolag.
Oskar Lennermo, medlem 2015085721 Johan Lindqvist, medlem 2015013710 Jakob Åhsén, medlem 2015086704 Eddie Skinnari, medlem 9128
Styrelsens utlåtande över motion 3 om sponsring från spelbolag
Motionärerna tar upp ett ämne som även varit uppe vid några av våra tidigare stämmor.
Vid IF Elfsborgs årsmöte 2020 konstaterades att ”beslutet att sluta avtal med Unibet har fattats av de 32 fotbollsföreningar som är medlemmar i och tillsammans bildar Svensk Elitfotboll (SEF). Den samlade bedömningen, efter alla år av samverkan med spelbolagen, är att svensk fotboll förutom ekonomiskt stöd genom detta avtal också har en betydligt bättre möjlighet att påverka bolagens verksamhet genom att samarbeta med dem än genom att bara stå vid sidan och titta på”. Årsmötet beslutade också att avslå en motion som krävde att IF Elfsborg skulle verka för att SEFs sponsoravtal med Unibet skulle hävas.
Vid årsmötet 2022 rapporterades hur IF Elfsborg arbetar tillsammans med SEF och Unibet för att förebygga beroendeproblematik och hanterar information om SEFs samarbete med Unibet i enlighet med det avtal som finns.
Som representant för IF Elfsborg kan man utsättas för olika former av påtryckningar utifrån. I enlighet med aktuell lagstiftning och idrottens reglemente RF/SvFF inklusive SEFs riktlinjer har vi som förening skyldighet att motverka förbjuden vadhållning och manipulation/matchfixning. IF Elfsborg har rutiner för att stödja enskilda individer om behov uppstår.
Alla lag i Allsvenskan och Superettan, dvs medlemmarna i SEF, har en person som är utsedd att agera som Integrity officer. För IF Elfsborg är det Martin Andersson som har den rollen. Integrity officer ska fungera som kontaktperson, ansvara för att informera, ge råd och stöd i integritetsfrågor och områdena kring matchfixning och ansvarsfullt spelande till våra anställda. För IF Elfsborg handlar det om att alla anställda vet vilka regler som gäller kring spel och matchfixning. Det handlar dessutom om att bygga ett förtroende så att om någon hamnar i problem skall man känna att man kan komma och prata om det.
Inför varje säsong ska alla spelare i A-lag och Ungdom Elit genomgå en webb-baserad utbildning kring spel och matchfixning. Utöver utbildningen genomförs vid två tillfällen varje säsong gruppsamtal i de olika lagen där budskapet förtydligas; IF Elfsborg spelar inte på svensk fotboll över huvud taget.
Unibet har valt att samverka med oss för att bli marknadens mest ansvarsfulla alternativ. De har öppet deklarerat att de strävar efter att 0 procent av deras intäkter ska komma från spel med missbruksproblematik. Det är en kraftfull utfästelse som vi tillsammans arbetar för att uppnå. Integrity officers i alla föreningar, utbildning om risker kring spel och matchfixning, forskning kring psykisk ohälsa, samverkan med Spelfriheten samt Unibets egna åtgärder är exempel på detta. Nyligen kom besked om att Unibets koncept Hemmaklubben kommer att ändras, efter kritik från föreningar och supportrar. Ett exempel på hur påtryckningar inifrån kan ge resultat.
Vi har valt att samverka för att uppnå ansvarsfullhet och få spelbranschen att bli mer hållbar. Genom partnerskapet uppnår vi förändring till det bättre. Att ställa sig vid sidan av skulle förutom förlust av betydande medel också innebära att vi tappar alla dessa möjligheter.
Styrelsen föreslår att motionen avslås
15 mars 2023 – Rapport från IF Elfsborgs årsmöte 2023
Under tisdagskvällen hölls IF Elfsborgs årsmöte. Ett möte som präglades av engagemang och goda diskussioner. Stämman kunde även följas digitalt via livesändning på Youtube.
Ordförande Sune Lundqvist öppnade stämman, varpå en hedrande parentation för de som lämnade oss under 2022 följde.
Till mötesordförande väljs sedan Per-Olof Höög, och mötessekreterare blir Anders Segerblom. Jan Linusson och Isak Edén väljs för att justera mötesprotokollet, och som rösträknare valdes Maria Sabel och Simon Ring. På plats under mötet var 240 medlemmar – varav 192 röstberättigade.
Sune Lundqvist träder på nytt upp på scen för en genomgång av verksamhetsåret 2022, som bland annat innefattar föreningens ekonomiska läge – och när vi summerade året stod det klart att föreningen återigen gjort ett stabilt resultat, det tredje bästa i historien.
Stefan Andreasson tog sedan över ordet för en summering av det lyckade Elfsborgsåret 2022. Bland annat sponsring, publikfrågan med satsning på 9000 elfsborgare 2023, herr-, dam- och ungdomsverksamhetens år behandlas. Stefan lyfter även intressanta Elfsborgsrekord och statistik.
En av föreningens revisorer, Sofia Larsson, tar plats på scen för ett föredragande av revisionsberättelsen samt fastställande av balans- och resultaträkning och styrelsens förslag till resultatdisposition – som klubbades igenom. Styrelsen gavs även ansvarsfrihet från en enhällig stämma.
Det var dags för fastställande av medlemsavgift för 2024, där styrelsen inför årsmötet lagt fram ett förslag om justering. Styrelseledamot Joachim Modigh tog plats på scen och motiverade en reviderad version av styrelsens förslag. Fyra medlemmar begär ordet och yrkar på att avgiften ska förbli oförändrad. Efter bra diskussioner går frågan till röstning, och stämman röstar för medlemmarnas förslag. Medlemsavgiften för 2024 är alltså oförändrad.
Därefter föreslår valberedningen omval av Sune Lundqvist som ordförande på ett år – och stämman röstar enhälligt ja. Samtliga ledamöter i styrelsen som stod för omval röstas fram, samt valberedningens förslag till revisorer och revisorssuppleanter.
Därmed ser Idrottsföreningens Elfsborgs styrelse ut som följande:
Sune Lundqvist (ordförande, nyvald på ett år)
Michael Ekberg (omval på två år)
Joachim Modigh (omval på två år)
Annika Bengtsson (omval på två år)
Anders Segerblom (ett år kvar)
Lars Stensson (ett år kvar)
Mats Karlsson (ett år kvar)
Therese Bengtsson (ett år kvar)
Därefter utsågs revisorer och revisorssuppleanter för 2023.
Revisorer: Sofia Larsson (omval) och Peter Emanuelsson (nyval).
Revisorssuppleanter: Emelie Strömberg (omval) och Gunilla Andersson (nyval).
Stämman röstade därefter även igenom att valberedningens förslag till ledamöter i valberedningen, där samtliga får förnyat förtroende under det kommande året.
IF Elfsborgs valberedning ser ut som följande:
Bo Lindell (sammankallande)
Peder Ekberg
Paul Brunngård
Nadja Bengtsson
Årsmötet hade sedan 3 motioner att behandla. De första två motionerna i sin helhet hittar du HÄR, och den tredje, sent inkomna, HÄR.
Den första gällde att IF Elfsborg ska jobba för supportervänliga avsparkstider. Styrelsen föreslog att den andra att-satsen bifalls och den tredje att-satsen avslås. I den första att-satsen gjordes en justering, och motionärerna ansåg då styrelsens förslag rimligt och det klubbades av årsstämman.
Den andra motionen gällde färger på IF Elfsborgs tävlingsdräkt. Styrelsen ansåg motionen besvarad, och mötet beslutade enhälligt att gå på styrelsens förslag.
Den tredje och sista motionen gällde sponsring från spelbolag. Styrelsen föreslog att motionen avslås, och stämman mötet beslutade enhälligt för detta.
Efter att de tre motionerna behandlats klev Sune Lundqvist åter upp på scen för att avsluta årsmötet. Det hurrades för manager Jimmy Thelin som under dagen fyllde 45 år, och en Elfsborgsfilm på storskärmen satte punkt för årsmötet 2023.