2-1 IF Elfsborg – Kalmar FF

Publicerad: 2019-04-08 10:46, Uppdaterad 2019-08-31 20:34
Omgång 17

Sammanfattning

IF Elfsborg stod som segrare på Borås Arena efter en mäktig upphämtning och efter ett sent mål av Marokhy Ndione – hans första i Allsvenskan.

Di Gule inledde matchen på Borås Arena piggt. Robert Gojani tog sig tidigt upp mot det offensiva straffområdets högra sida och serverades ett snabbt inkast från Frederik Holst. Den förstnämnde kom till skott, men Hägg Johansson i Kalmars mål lyckades mota bort bollen. På returen var dock Rasmus Alm så när på att få en fot.

Nämnde Rasmus Alm presenterades för Elfsborg i förra veckan, och fick alltså chansen direkt i Jimmy Thelins elva. Han tog plats på vänsterkanten och bredvid honom i de offensiva positionerna återfanns Per Frick och Jesper Karlsson.

Trots den härliga öppningen av matchen skulle Kalmar lyckas få till några farligheter. Gästerna träffade faktiskt ribban två gånger om. Först var det Nils Fröling som gick på skott – och sedan prickade Romario virket på sin frispark.

Mot slutet av halvleken tilldelades Kalmar en straff efter dess att Stian Gregersen gjort ned Alexander Ahl Holmström i eget straffområde. Nils Fröling klev fram och satte dit den. Kevin Sthur-Ellegaard var bara fingerspetsar ifrån en ny straffräddning.

Tidigt i den andra halvleken valde Thelin att göra ett dubbelbyte. Ut gick Deniz Hümmet och Jesper Karlsson, och in äntrade Stefan Ishizaki och Simon Lundevall.

Den nyinbytta duon kom att bli delaktiga i jakten på en kvittering omgående. Lundevall snappade upp en boll i straffområdet, spelade sig fram via Ishizaki och Frick, och fick senare tillbaka bollen för att gå på avslut – som träffade ribban.

Lundevalls inhopp var av den piggare sorten, och den offensiva kantlöparen var delaktig i mycket av det som Elfsborg skapade i den andra halvleken.

Till slut skulle Di Gule få en efterlängtad utdelning på lång tids hårt slit. En rörig situation i Kalmars straffområde efter inlägg från Simon Olsson med tre minuter kvar av ordinarie tid slutade med en boll som dansade i närheten av mållinjen. Där dök då outtröttlige Simon Strand upp, och vad det såg ut som knäade bollen in mot mål. Efter touch på Kalmar-försvarare träffade bollen Per Frick och in i mål.

Sedan skulle också det som många kommer minnas länge ske. I den femte stopptidsminuten serverade Simon Olsson en lång och läcker passning fram till Marokhy Ndione, som ersatte Rasmus Alm 20 minuter från slutet, som satte fart mot straffområdet och placerade in 2–1. En riktig glädjeexplosion utbröt på Borås Arena och samtliga spelare firade tillsammans vid hemmasupportrarna.

En härlig Elfsborgsseger!

I nästa omgång väntar topplaget Djurgårdens IF hemma på Borås Arena. Den matchen spelas på måndag.

IF Elfsborg–Kalmar FF 2–1 (0–1)

Målen: 0–1 Nils Fröling (41, straff) 1–1 Per Frick (87) 2-1 Marokhy Ndione (90+5)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Alejandro Portillo, Simon Strand–Jesper Karlsson (52), Robert Gojani, Simon Olsson, Deniz Hümmet (52), Rasmus Alm (71) –Per Frick

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Simon Lundevall (52), Rami Kaib, Kevin Kabran,  Stefan Ishizaki (52), Marokhy Ndione (71)

Varningar, IFE: Simon Strand, Robert Gojani, Stian Rode Gregersen, Alejandro Portillo, Simon Olsson