0-2 IF Elfsborg – Djurgårdens IF

Omgång 1

Under den senare delen av söndagen drog Allsvenskan igång för IF Elfsborg. Gästande Djurgården lyckades i en intensiv match dra det längsta strået. Slutresultatet skrevs till 0–2 (0–1).

Så var det då äntligen dags! Allsvensk premiär – och det hemma på Borås Arena. Det svenska aprilvädret bjöd på några få plusgrader och snöblandat regn för spelarna som, i sedvanlig ordning, äntrade planen till tonerna av ’Stå upp för Elfsborg’.

Manager Jimmy Thelin ställde upp med en snarlik elva som den i genrepet mot Halmstads BK. Tim Rönning hade tagit sig tillbaka efter en tids skadebekymmer och tog plats mellan stolparna.

Di Gule startade den här matchen piggt, och det visade sig speciellt i den hårda pressen man satte mot Djurgården. Redan under de inledande minuterna lyckades man erövra bollen flera gånger om på motståndarnas planhalva. Det i sin tur skapade omställningslägen där kantlöparna Rasmus Alm och Jeppe Okkels satte fart framåt.

Men trots en period där det var hemmalaget som styrde och ställde var det gästande Djurgårdens IF som tog ledningen i matchen via Aslak Witry.

Efter målet fortsatte hemmalaget att trycka på framåt där man framför allt lyckades skapa ett större antal farliga inlägg in framför mål. Johan Larsson slog med fem minuter kvar av den första halvleken en hörna som Frederik Holst nådde högst på. Nicken skapade ett sus på Borås Arena men smet just utanför.

Till den andra halvleken kom hemmalaget ut med ny energi. Men precis som i den första halvleken skulle en fin start till trots inte ge önskad effekt. Istället var det återigen gästerna som kunde sätta bollen i nät bakom Tim Rönning.

Robert Gojani var en av huvudfigurerna i att driva på IFE som nu verkligt ställde in jakten på att ta sig tillbaka. Mittfältaren, med offensiv inrikting, visade upp fina intentioner flera gånger om genom att både driva bollen framåt och sätta sina medspelare i lägen.

Men trots uppvisning av bra kombinationer och fint spel även under den andra halvleken tajmades inte det sista lilla. Den sista passningen – eller avslutet mot mål.

Joseph Okumu tvingades utgå efter en smäll och ersattes av Christopher McVey. Senare äntrade även Samuel Holmén och Marokhy Ndione planen. Den förstnämnde av de två senare avlossade ett tungt skott – men just över.

Maudo Jarjué flyttade upp i offensivt straffområde så fort tillfälle gavs. Mittbacken var också nära att reducera för Elfsborg två gånger om. Först satte han pannan på bollen innan dess att målvakten hunnit dit, vilket gjorde att bollen var på väg in i ett öppet mål. Men en försvarare hann komma till undsättning och rensa undan. Och med bara minuter kvar att spela slog han till med ett välriktat halvvolleyskott centralt i Djurgårdens straffområde – men den gången satte en räddning från målvakten stopp från måljubel i hemmalägret.

IF Elfsborg kom aldrig närmre än så. Djurgårdens IF lyckades hålla undan och kunde vinna den allsvenska premiären med 2–0.

I nästa omgång väntar Varbergs BoIS på bortaplan för IFE:s del. Den matchen spelas först nästa måndag och har avsparkstid 19.00. 

IF Elfsborg–Djurgårdens IF 0–2 (0–1)

Målen: 0–1 Aslak Witry (12), 0–2 Edward Chilufya (57)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Maudo Jarjué, Joseph Okumu (61), Simon Strand–Rasmus Alm, André Römer, Robert Gojani, Frederik Holst (66), Jeppe Okkels (71)–Per Frick

Ersättare: Mathias Dyngeland, Christopher McVey (61), Oliver Zandén, Noah Söderberg, Samuel Holmén (66), Jacob Ondrejka, Marokhy Ndione (71)

Varningar, IFE: Frederik Holst (25), Samuel Holmén (71), André Römer (81)

Elfsborg Play

Till videoarkivet

Tabell

Annonser
Huvudpartners
Officiella sportleverantörer