1-0 Kalmar FF – IF Elfsborg

Publicerad: 2022-05-02 10:11, Uppdaterad 2022-07-24 19:37
Omgång 15

IF Elfsborg förlorade bortamatchen mot Kalmar FF. Slutresultatet skrevs till 1–0 (0–0).

Under söndagen var det åter dags för allsvensk fotboll och för IF Elfsborgs del var det bortamatch mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena som gällde.

Matchen inleddes något avvaktande från de båda lagen, men så sakteligen började målchanserna att komma. Och det var främst gästande IF Elfsborg som stod för dem – åtminstone de hetaste.

I den 18:e minuten kom man fram två gånger om. Först var det Rasmus Alms inlägg som så när nådde Jacob Ondrejka framför motståndarmålet. Direkt efter slog Niklas Hult in bollen mot mål, där ytterbackskollegan Simon Strand nickade ned bollen till Sveinn Aron Gudjohnsen vars styrning gick just över. Anfallaren hade då bytt av Per Frick som dessvärre tvingades utgå skadad.

Kort därpå var Rasmus Alm återigen på språng när man ställde om snabbt. Men det efterföljande inspelet blev dock inte av önskad sort.

Elfsborg fortsatte att skapa en hel del chanser under den första halvleken, även om det kanske var Kalmar FF som stod för en något större procentandel av bollinnehavet.

Bara minuter innan paus kom Di Gule till den absolut främsta chansen, när Sveinn Aron Gudjohnsens nick från nära håll gick över ribban. Men lagen gick till pausvila i ett likaläge.

Starten av den andra halvleken går att likna en kalldusch. För redan efter ett par minuters spel var det hemmalaget som något oväntat kom att ta ledningen i den här matchen genom Oliver Berg.

Manager Jimmy Thelin valde i den 58:e minuten att genomföra ett dubbelbyte. Kantspelarna Jacob Ondrejka och Rasmus Alm ersattes av Alexander Bernhardsson och Jeppe Okkels.

IF Elfsborg fortsatte att skapa en hel del lägen, om än med lite längre mellanrum än under den första halvleken. Leo Väisänen satte pannan på en boll som gick över. Sveinn Aron Gudjohnsen likaså.

Den sistnämnda var inblandad i mycket. Först genom ett volleyförsök och därefter via ett vackert väggspel med lagkamrater. Men bollen ville inte in.

Di Gule tryckte på rejält mot slutet och man radade upp fina målchanser. Alexander Bernhardsson hade bland annat ett avslut som såg ut att segla in – men hemmamålvakten hann dit och lyckades parera. Hela vägen fram till slutsignal var IFE framme och högg, men bollen ville som tidigare nämnt inte in den här söndagen. Kalmar FF lyckades hålla undan och vinna matchen.

Härnäst väntar returmötet med Molde FK i Europa Conference League-kvalet hemma på Borås Arena på torsdag.

Kalmar FF–IF Elfsborg 1–0 (0–0)

Målen: 1–0 Oliver Berg (48)

Startuppställning (4-3-3): Hakon Valdimarsson–Simon Strand, Leo Väisänen, Sebastian Holmén, Niklas Hult (77)–André Römer, Emmanuel Boateng, Simon Olsson (77)–Rasmus Alm (58), Per Frick (14), Jacob Ondrejka (58)

Ersättare: Tim Rönning, Maudo Jarjué, Noah Söderberg (77), Jeppe Okkels (58), Alexander Bernhardsson (58), Oscar Aga (77), Sveinn Aron Gudjohnsen (14)

Varningar, IFE: Simon Olsson (56), Sveinn Aron Gudjohnsen (62), André Römer (63)